x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 8 semne ale abuzului tăcut. Majoritatea oamenilor nu știu să le identifice

8 semne ale abuzului tăcut. Majoritatea oamenilor nu știu să le identifice

de Anastasia Paul    |    30 Ian 2025   •   20:30
8 semne ale abuzului tăcut. Majoritatea oamenilor nu știu să le identifice

Unii oameni nici măcar nu își dau seama că se află într-o relație abuzivă.

În mod surprinzător, primele semne de avertizare ale abuzului domestic sunt tăcute. Ele nu sunt marile steaguri roșii de avertizare pe care le știm toți. Aceste semne sunt subtile, liniștite și sunt cunoscute doar de tine. Acestea sunt alarmele care se declanșează în instinctele tale și pot fi auzite doar de tine.

Iată semnele de abuz tăcut pe care majoritatea oamenilor le lasă să treacă:

1. Te temi de reacția partenerului tău la o situație, mai mult decât de situația în sine

Dacă îți petreci zilele cu teama de felul în care partenerul tău va reacționa la lumea din jur, nu te afli într-un loc în care să te simți în siguranță alături de partenerul tău. Dacă a rămâne blocat în trafic sau ]nt\rzierea la cină este o problemă mai mică decât modul în care partenerul tău va reacționa la asta, s-ar putea să te îndrepti către abuz.

2. Te sperie să te cerți cu partenerul tău

Când mă cerți cu partenerul tău, acest lucru este firesc să te supere. Faptul că persoana pe care o iubești este supărată pe tine, te deranjează. Îl iubești și nu-ți place să existe tensiuni în relația voastră, dar nu te sperie. 

Nu îți este teamă că ar putea să te lovească de furie. Nu ți-e teamă că va fugi și te va înșela doar pentru că este supărat pe mine sau că va face altceva care ar fi la fel de nociv din punct de vedere emoțional. Conflictul, deși este neplăcut, nu te sperie. Dacă te sperie, s-ar putea să ai de ce să te temi.

A te simți mai degrabă speriat decât supărat atunci când te cerți cu un partener, ar putea indica o frică adânc înrădăcinată de intimitate, o potențială instabilitate a relației sau o istorie de modele de conflict nesănătoase, care decurg adesea din experiențele din copilărie, în care conflictul a fost perceput ca fiind extrem de amenințător sau nesigur.

Un studiu, publicat în Journal of Social and Personal Relationships, arată că această frică se poate manifesta ca un răspuns de luptă sau fugi, care duce la evitare sau anxietate extremă în timpul dezacordurilor. Lucrează la stabilirea unei baze sigure în relația voastră, comunicând în mod deschis sentimentele și nevoile, și validând perspectiva partenerului.

3. Când intri într-o dispută, cauți cea mai apropiată ieșire

Acest lucru poate părea de la sine înțeles, dar nu este. Mulți oameni nici măcar nu realizează în mod conștient că o fac. Și, chiar dacă își dau seama, deseori încearcă să se convingă că sunt pur și simplu iraționali, pentru că, dacă partenerul lor nu i-a mai lovit niciodată, atunci de ce sunt ei încordați în timpul unei dispute? Acesta este instinctul tău care îți spune că nu ești în siguranță.

Acesta este semnul de avertizare că trebuie să acorzi cea mai mare atenție. Dacă te trezești că intri într-o cu partenerul tău și, în mintea ta, îți plănuiești deja scăparea - acel mic sonerie de alarmă poate să te avertizeze despre un pericol pe care nu l-ai văzut încă.

4. Nu ai încredere în el

Încrederea se câștigă greu și se pierde ușor. Multe relații eșuează din cauza problemelor de încredere, dar ceea ce mulți oameni nu realizează este că trădarea repetată a încrederii este o formă de abuz.

Dacă persoana cu care te întâlnești te face să te simți vinovat dacă nu ai încredere în ea – și nu ți-a dat motive să nu ai încredere în ea - este posibil să fii manipulat sau abuzat emoțional. Nimeni nu știe ce simți pentru partenerul tău, cu excepția ta, iar dacă nu poți avea încredere în el, atunci ai o problemă.

Acest lucru provine adesea din experiențele anterioare sau din frica de trădare, determinând indivizii să examineze excesiv comportamentul și motivele partenerului lor.

Un studiu din 2020, realizat de Psychological Reports, a constatat că oamenii care nu au încredere în partenerul lor tind adesea să interpreteze negativ comportamentele ambigue, mărind problemele potențiale și minimizând acțiunile pozitive.

5. Te face să te simți nebun

Ai avut vreodată o conversație cu cineva care a încercat să te convingă de ceva ce ai spus, deși erai destul de sigur că nu ai spus? Știi cât de groaznic te face să te simți? Este cu totul înnebunitor.

Este o formă de abuz când o persoană încearcă să o manipuleze pe cealaltă, răstălmăcind sau răsturnând adevărul pentru a-și susține punctul de vedere și agenda. Poate fi la fel de flagrant ca minciuna dar poate, la fel de subtil, să te facă să crezi că te înșeli în situațiile în care ai dreptate.

Întrucât cei din afară nu pot vedea interiorul relației tale, depinde de tine să realizezi că, dacă începi să simți că înnebunești, poate că partenerul tău te face să te simți așa intenționat.

6. Simți că ai mereu nevoie de părerea lui

Dacă simți că trebuie să afli părerea partenerului tău cu privire la orice, pentru că altfel va fi supărat pe tine, atunci ceva nu este în regulă.

Ar putea fi o problemă a stimei de sine sau de codependență, dar dacă îți bazezi alegerile de viață, opțiunile de carieră, ținuta vestimentară și valorile stilului de viață în jurul a ceea ce așteaptă partenerul tău de la tine sau chiar cere de la tine, aunci ești controlat. Și acest control se poate transforma foarte bine în abuz.

Sentimentul de a avea nevoie constantă de opinia partenerului tău este adesea legat de stima de sine scăzută, nesiguranță și o puternică dorință de validare, care decurge din nevoia de a te simți înțeles și sprijinit în cadrul relației. Acest lucru se poate manifesta într-o dependență de perspectiva partenerului tău chiar și pentru decizii minore, care poate afecta dinamica relației și autonomia individuală.

Un studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Socială Experimentală recomandă să discuți deschis despre necesitatea opiniei partenerului tău cu privire la fiecare decizie care poate ajuta la stabilirea unor modele de comunicare mai sănătoase.

7. Nu vrei să fii lângă nimeni în afară de el

Cu toții am fost acolo: întâlnești pe cineva, te îndrăgostești nebunește și vrei să petreci fiecare secundă cu acea persoană. Dar, de obicei, ieșim din micul nostru cocon de dragoste și ne întoarcem în lumea reală. Sau, cel puțin, ar trebui să facem asta.

În unele cazuri, o persoană este gata să înceapă să se extindă, iar cealaltă persoană nu este pregătită să o lase. 

Dacă partenerul tău se simte suficient de în siguranță în relația ta încât să te poată respecta și să te sprijine să ai o viață în afara lui, este perfect. Dar dacă te trezești că întrerupi încet legăturile cu prietenii și familia ta, trebuie să-ți faci griji că partenerul tău te izolează.

8. Te simți vinovat tot timpul

Acesta este un semn mare pentru multe victime ale violenței domestice, dar este adesea cel mai grăitor semnal că abuzul poate avea loc în viitor. Dacă îți petreci cea mai mare parte a relației simțindu-te vinovat, este posibil să ai o mare problemă.

Primul instrument pe care îl folosește adesea un abuzator este să controleze sentimentele, făcându-și victimele să simtă că totul este vina lor. Dacă este nefericit? Estevina victimei. Dacă viața nu merge așa cum își dorește? Este vina victimei. Dacă se mulțumește cu cineva mai puțin decât merită? Este vina victimei că nu a fost perfectă sau „suficient de bună” pentru el.

Dacă totul este din vina victimei, atunci nu este niciodată vina abuzatorului. Și abuzatorul nu trebuie să simtă că ar face ceva rău... cum ar fi să te abuzeze.

Știi că dacă cineva te lovește, ești abuzat. Dar problema este că, până când ești lovit, ai fost abuzat atât de mult încât nu mai vezi o cale de ieșire.

Până atunci, un abuzator a furat deja atât de mult din stima de sine a victimei sale, a preluat controlul asupra vieții victimei și a separat-o de oamenii care ar fi putut să o ajute, încât să plece nu mai este atât de simplu . De aceea trebuie să învățăm să vedem semnele de avertizare ale abuzului înainte ca acestea să se vadă prin ochiul învinețit. 

A te simți în mod constant vinovat într-o relație este adesea legat de un concept numit vinovăție de responsabilitate omnipotentă, care este convingerea că cineva are puterea și datoria de a-și face partenerul fericit. Acest lucru duce la sentimente de vinovăție atunci când își prioritizează propriile nevoi sau nu își poate îndeplini pe deplin acea responsabilitate percepută.

Un studiu publicat în Scandinavian Journal of Psychology a concluzionat că acest lucru poate proveni din experiențele din copilărie și stilurile de atașament în care indivizii au învățat să acode importanță nevoilor altora față de propriile lor nevoi, potrivit yourtango.com.

×
Subiecte în articol: abuz relaţii