x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 9 semne că ești prea atașat de trecut

9 semne că ești prea atașat de trecut

de Anastasia Paul    |    07 Apr 2024   •   23:20
9 semne că ești prea atașat de trecut
Sursa foto: Hepta

Cu toții suntem prinși în trecut din când în când: Amintindu-ne vremurile bune, prietenii, bucuriile și necazurile împărtășite. Gândindu-ne la lucruri rele prin care am trecut, la dragosteacare acum a dispărut.

Dar poate deveni mai mult decât un lucru ocazional.

De fapt, psihologia indică multe semne de avertizare că te atașezi prea mult de trecut, într-un mod care îți afectează negativ prezentul.

1) Nostalgia este drogul tău
Nostalgia este un fel de dulce durere: amintiri plăcute din trecut, vechi prieteni și cei dragi și evenimente care ne-au adus bucurie și sens.

Poate fi un stimulent minunat pentru activitatea creativă și reflecția personală, dar poate merge și prea departe.

La un moment dat, nostalgia poate deveni dăunătoare din punct de vedere psihologic, ținându-te ostatic unei amintiri idealizate care îți înlătură capacitatea de a trăi eficient și semnificativ în prezent.

„Diferența dintre nostalgia utilă și cea dăunătoare este diferența dintre încorporarea emoțiilor pozitive ale reminiscenței în prezent, față de renunțarea la prezent de dragul restabilirii și retrăirii perpetue a unui moment din trecut”, spune psihologul clinician Valentina Stoycheva.

2) Schimbarea te sperie
A-ți aminti aspectele mai bune și mai rele ale trecutului nu este în mod inerent rău și te poate ajuta să-ți alimentezi visele pentru viitor și acțiunile tale în prezent.

Dar când devine un scut pentru a te ascunde de schimbare și pentru a încerca să reziști schimbării, poate deveni dăunător din punct de vedere psihologic.

Asta pentru că schimbarea nu este o opțiune:

În multe cazuri, schimbarea are loc exact atunci când nu o dorim sau nu ne așteptăm, iar opunându-ne poate duce la anxietate, depresie și acțiuni contraproductive.

Trecutul sau amintirile unui timp mai bun nu pot servi drept garanții pentru viitor. Dacă încerci să-l folosești în acest scop emoțional, a devenit un mecanism de auto-liniște care poate împiedica maturitatea psihologică și te poate lăsa nepregătit să faci față în mod eficient schimbării.

3) Idealizezi trecutul ca o Epocă de Aur
Trecutul poate să fi avut vremuri incredibile și oameni incredibili! Nimeni nu ar trebui să minimizeze asta.

Dar psihologia înțelege că tendința noastră de a romanța „vremurile bune” nu este neapărat legată de realitate.

Ceea ce poate să fi fost destul de plictisitor la acea vreme devine scăldat într-un fel de ani aurii.

Este un fel de mecanism de adaptare și o tendință umană naturală dar atunci când merge prea departe, acest obicei te poate lăsa deconectat de realitate și te poate bloca de un ideal de timp și loc care nu au existat.

Acest lucru îți poate împiedica capacitatea de a face față dezamăgirilor și realităților foarte reale ale prezentului.

De-a lungul timpului, oamenii tind să-și amintească aspectele pozitive mai mult decât pe cele negative.

4) Amâni și anulezi planurile de teama de a nu repeta greșelile trecute
Este posibil să învățăm din trecut, să reflectăm asupra trecutului și să ne adaptăm acțiunile prezente pentru a face tot posibilul să ne îmbunătățim și să creștem.

Dar nu există niciodată o garanție și fiecare risc are un dezavantaj și un pericol. Dacă descoperi că eviți noi oportunități din cauza dezamăgirii anterioare, asta se poate datora a ceea ce psihologii numesc ruminare excesivă.

„Ruminația este atunci când ești blocat într-o buclă de gânduri negative repetate despre trecut, și se pare că nu te poți opri chiar dacă vrei. Acest ciclu de gândire negativă îți poate afecta sănătatea mintală și, de asemenea, poate intensifica simptomele dacă trăiești deja cu depresie sau anxietate”, explică psihologul clinician Bethany Juby.

5) Vinovația și regretul te fac să apelezi la comportamente care creează dependență
Durerea sau regretul din trecut reprezintă o forță puternică.

Ne poate determina să apelăm la comportamente care creează dependență și evadează într-un efort de a potoli durerea, dezamăgirea și singurătatea pe care le simțim, în loc să le confruntăm și să încercăm cu adevărat să lucrăm cu ea.

Când ești prea atașat de trecut, acesta îți atârnă de gât ca un albatros, împovărându-te ca un blestem.

Se pare că nu poți face un pas eliberat de poveștile, amintirile, despărțirile, ideile și tragediile a ceea ce s-a întâmplat înainte.

Așa că iei o sticlă, sau o seringă sau mergi la poker alimentat cu cocaină, te culci cu trei străini de care nici măcar nu ești atras într-un weekend sau faci cumpărături online până când cardul tău de credit este epuizat.

Și asta pentru a umple o gaură care pare să nu fie plină niciodată.

„Este imposibil de înțeles dependența fără a întreba ce ușurare găsește dependentul sau speră să găsească în droguri sau comportamentul care provoacă dependență”, notează psihologul și autorul Gabor Maté.

6) Dragostea trecută sau prieteniile care s-au încheiat te fac să eviți oportunitățile pentru noi conexiuni

Sfârșitul relațiilor din trecut te-a lăsat obosit și fără speranță.

De ce să riști? Așa se simte. Și, ne place sau nu, acea mentalitate ne poate prinde foarte puternic într-o anumită paradigmă și poate ascunde noi oportunități și relații care ar putea veni în cale.

Renunți la o nouă relație care să te sperie din cauza a cât de rău a mers ultima. Temerile tale pot avea justificări puternice, dar relația ar putea ajunge să fie cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat vreodată.

La un moment dat, acest risc trebuie să fie asumat sau nu, iar dacă trecutul te împiedică să formezi noi conexiuni și să-ți asumi noi șanse.

„Este firesc – și uneori chiar de așteptat – să te gândești insistent la ultima ceartă pe care ai avut-o cu fostul tău partener înainte de a te despărți. În majoritatea cazurilor, totuși, te vei gândi la acest incident mai puțin în fiecare zi. Dacă te gândești la trecut cu aceeași intensitate după un timp, atunci s-ar putea să ruminezi”, explică Juby.

7) Ești furios față de nedreptatea trecută și nu poți trece peste ea
Este ceva de spus pentru a ierta, dar nu a uita. Doar un prost le-ar oferi foștilor săi bătăuși beneficiul îndoielii.

Niciun popor persecutat din punct de vedere istoric nu ar avea cu ușurință încredere în nou-veniți care pretind că sunt de partea lor, dacă nu ar avea o dorință de moarte.

Un pic de neîncredere sănătoasă atunci când trauma trecută ne-a făcut rău nouă sau oamenilor noștri este 100% logic și psihologic natural.

Dar păstrarea ranchiunilor este o altă problemă, iar psihologia a demonstrat ferm problema cu păstrarea ranchiunilor:

Ne scade capacitatea de a ne trăi viața în prezent și crește numeroasele experiențe dificile precum anxietatea, depresia și psihoza.

„A ține o ranchiună implică adesea probleme în a renunța la mânie în legătură cu evenimentul. S-ar putea să ai gânduri intruzive sau să repeți ceea ce sa întâmplat din nou și din nou. Poate fi dificil să nu mai rumegi despre durerea și suferința din trecut odată ce ai dezvoltat obiceiul, dar poți rupe ciclul”, notează scriitoarea pentru sănătate mintală Courtney Telloian.

8) Încercările de a trăi la înălțimea idealului trecut sau a zilelor de glorie duc la o deconectare de prezent
Gloria și realizările trecute pot alimenta prezentul și pot fi un lucru minunat de reținut și în care să crezi.

Dar te pot reține și atunci când devin un ideal pe care nu îl poți îndeplini niciodată.

Când ți-ai dori să poți avea un iubit care să fie „atât de perfect” ca frumusețea ta de la universitate...

Când te gândești la prima tău „slujbă de vis” și cum era mult mai bine decât orice vei găsi vreodată acum.

În loc să fie inspirator, trecutul devine un ideal de neatins, conservat impecabil, care blochează acțiunile prezente și speranța pentru viitor.

9) Viitorul te îngrozește
Nu există garanții cu privire la viitor.

Viața ne poate lovi cu evenimente îngrozitoare la care nu ne-am fi așteptat niciodată.

Dar soluția nu este să te gândești la trecut, când totul era mai bun sau mai previzibil, ci să planifici viitorul.

Frica se va retrage treptat, pe măsură ce ne asumăm pașii următori mici.

„Când gândurile tale se îndreaptă spre luna viitoare sau anul viitor, întoarce-te în mod activ în prezent și concentrează-te pe ceea ce poți face astăzi, mâine sau doar în această săptămână”, spune terapeutul Jenny Maenpaa, citat de geediting.com.

 

×
Subiecte în articol: relaţii trecut