x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Ce este metoda scandinavă de somn și de ce atât de multe cupluri o folosesc

Ce este metoda scandinavă de somn și de ce atât de multe cupluri o folosesc

de Anastasia Paul    |    17 Ian 2024   •   22:45
Ce este metoda scandinavă de somn și de ce atât de multe cupluri o folosesc
Sursa foto: Hepta

Popularitatea metodei scandinave de somn este în creștere în rândul cuplurilor cu nevoi de somn extrem de diferite, dar ce înseamnă și cum funcționează?

În timp ce studiile au arătat că împărțirea patului cu un partener poate îmbunătăți somnul noaptea, pentru alte cupluri este mai mult un coșmar. De la sforăit la agitație, obiceiurile de somn ale partenerului tău te pot ține treaz noaptea și pot duce chiar la un divorț. Chiar dacă ai investit în cea mai bună saltea pentru izolarea imbatabilă a mișcării și controlul temperaturii, s-ar putea să nu fie suficient pentru a vă ajuta pe amândoi să dormiți bine în același pat.

Metoda de somn scandinavă este cunoscută și sub denumirea de sistem cu două pilote.
„Metoda scandinavă de somn implică un cuplu care doarme în același pat, dar fiecare folosește o plapumă sau o pătură separată. Pot fi făcute din materiale complet diferite. Această metodă este grozavă dacă vă place mult spațiu personal dar doriți totuși să împărțiți patul”, explică Claire Davies, expert în somn.
„Este groz

Metoda își trage numele de la originile și popularitatea din țările scandinave, precum Suedia și Danemarca, unde se practică de ceva timp. Câștigă popularitate în SUA și Marea Britanie datorită TikTok-urilor virale de la creatorii de conținut suedez.

Cum funcționează

Pentru a folosi metoda de somn scandinavă în mod corespunzător, mai întâi va trebui să puneți deoparte pilota comună pe care o împrățiți. 

Este timpul să vă cumpărați două pilote individuale care ocupă câte jumătate din pat. Odată ce sunteți în pat, este perfect ca pilotele voastre să se suprapună puțin în mijloc.

Beneficii

Poate exista un motiv pentru care Norvegia, Suedia și Danemarca se află în primele 10 țări pentru cea mai bună calitate a somnului. Când este făcută corect, metoda scandinavă de somn are o mulțime de beneficii pentru cupluri.

1. Se potrivește preferințelor tale individuale de somn
Doar pentru că împărțiți un pat, nu înseamnă că împărtășiți stilurile de somn. Această metodă vă ajută să vă personalizați pilota pentru a vă ajuta să adormiți. De exemplu, dacă vă supraîncălziți noaptea sau suferiți de simptome de menopauză, atunci puteți opta pentru o pilotă lejeră de vară, cu husă respirabilă.

Între timp, partenerului îi poate fi frig noaptea și are nevoie de ceva mai gros. Acest mod vă permite să împărțiți patul, în timp ce utilizați lenjerie confortabilă.

2. Este mai ieftin decât cumpărarea de paturi separate
Saltelele sunt scumpe, iar aachiziția a două paturi înseamnă presiune pe buget. Cumpărarea a două pilote noi (și huse de pilote) este mult mai ieftină.

3. Beneficiile împărțirii patului
Potrivit unui studiu din 2020, cuplurile care împart patul se bucură de un somn mai bun.. Metoda de somn scandinavă permite cuplurilor să aibă o plapumă proprie, păstrând totuși beneficiile somnului în comun și previne orice războaie de tragere din plapumă și ceartă.

4. Grozavă pentru cuplurile cu diferite programe de somn
Dacă îți place să te culci devreme, dar partenerului tău îi place să stea treaz, atunci s-ar putea să simți mișcarea unei pilote comune atunci când partenerul tău se urcă în cele din urmă în pat. Două pilote separate înseamnă că orice tulburări pe timp de noapte vor fi limitate.

Contra

1. Strica intimitatea de a împărți o plapumă
Pilotele separate sunt grozave dacă îți place să ai propriul spațiu de dormit, dar celor cărora le este mai ușor să doarmă în timp ce sunt aproape de partenerul lor, le pot găsi izolatoare.

2. Nu este un remediu miraculos pentru toate problemele legate de împărțirea patului
Dacă dormi cu o persoană agitată,atunci este probabil să îi simţi în continuare mişcările dacă salteaua ta are o izolare slabă a mişcării.
​În plus, dacă partenerul tău sforăie și zgomotul te ține treaz, cu siguranță o pilotă separată nu va rezolva lucrurile.

 

Vestea bună este că nu ai nevoie de lenjerie de pat specială pentru metoda scandinavă de somn. Puteți să vă păstrați patul, salteaua, suprafața de pat, protecția pentru saltea și pernele. Singurul lucru pe care trebuie să îl înlocuiești este plapuma și husa ei.

În schimb, alege două pilote mai mici. Fiecare ar trebui să ocupe jumătate din pat.

De asemenea, puteți personaliza pilotele pentru a se potrivi cerințelor de somn, cum ar fi o pilotă mai ușoară, cu o husă respirabilă, dacă ai tendința de a te supraîncălzi noaptea, potrivit tomsguide.com.

×
Subiecte în articol: metoda scandinava somn dormit