x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Când și de ce apare opusul senzației de deja vu

Când și de ce apare opusul senzației de deja vu

de Redacția Jurnalul    |    31 Mai 2024   •   09:30
Când și de ce apare opusul senzației de deja vu
Sursa foto: Hepta

Majoritatea dintre noi avem senzația de deja vu, când ni se pare că am mai trăit anterior aceeași experiență. Dar te-ai întrebat vreodată care este opusul acesteia?!

Care e opusul efectului de deja vu. Mulți cred că e o senzație mult mai ciudată

 

Experții au descoperit că acest efect este, de fapt, rezultatul unui proces al sistemului de memorie din creierul uman. Fenomenul apare atunci când partea din creier care detectează familiaritatea nu mai este sincronizată cu realitatea, potrivit The Conversation

Deja vu este semnalul care atrage atenția creierului asupra acestui fenomen bizar. Este un mod prin care e verificat sistemul de memorie.

Ce este jamai vu

Însă repetiția poate duce la un fenomen și mai ciudat decât deja vu. Opusul efectului deja vu se numește jamai vu. Un context familiar se simte ireal sau ceva inedit.

Un studiu recent a cercetat mecanismul din spatele acestui fenomen.

Jamais vu presupune, de exemplu, privirea unei fețe cunoscute dar aceasta să pară brusc neobișnuită. Muzicienii trec prin acest fenomen relativ des, atunci când se pierd într-un anumit pasaj muzical. 

Jamais vu este o experiență mai rară decât deja vu. Efectul poate fi provocat de repetiție sau de privit insistent la un anumit lucru. Poate să aibă loc și când cineva se află la volan, pe un drum cunoscut. 

Efectul a fost testat și în condiții de laborator. Atunci când o persoană este rugată să repete ceva constant, uneori sarcina ajunge să pară fără sens și poate duce la confuzie. 

În primul experiment, 94 de subiecți au scris în mod repetat același cuvânt. Au fost folosite 12 cuvinte diferite, de la unele comune, precum ușă, la altele mai neobișnuite, precum pajiște. 

Participanții au fost rugați să copieze cuvântul cât mai repede posibil. Dar li se permitea să se oprească din mai multe motive. Printre acestea se numărau momentul în care se simțeau ciudat, dacă se plictiseau sau dacă începea să îi doară mâna. 

Cei mai mulți dintre ei s-au oprit pentru că au început să se simtă ciudat. 70% s-au oprit atunci când au simțit ceva similar cu jamais vu. Acest lucru avea loc, de obicei, dupa aproximativ u  minut, respectiv 33 de repetări și s-a produs, de obicei, în cazul cuvintelor comune. 

În cel de-al doilea experiment, a fost folosit cuvântul „the”, unul dintre cele mai comune din limba engleză. În acest caz, 55% dintre participanți s-au oprit din cauza efectului jamais vu, după 27 de repetiții. 

Participanții au descris experiența drept „își pierd înțelesul cu cât te uiți mai des la ele”, referindu-se la cuvinte, și „mi se părea că pierd controlul mâinii”. Alți participanți au susținut că „nu se simte normal, aproape de parcă nu mai e un cuvânt, dar m-a păcălit cineva să cred că e”. 

Jamais vu este un efect care nu a fost studiat profund. Este un semnal care transmite creierului că o anumită acțiune a devenit prea automată și prea repetitivă. 

Acest efect ajută oamenii să iasă din procesarea cognitivă actuală pentru a verifica realitatea înconjurătoare. Sistemul cognitiv trebuie să rămână flexibil pentru a redirecționa atenția acolo unde e necesară, în loc să se piardă în sarcini repetitive care durează prea mult. 

Din punct de vedere științific, jamais vu este asociat cu un fel de ajungere la saturație., notează useit.ro.

×
Subiecte în articol: deja vu jamai vu