x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii Cum să faci față singurătății și să accepți viața pe care o ai

Cum să faci față singurătății și să accepți viața pe care o ai

de Anastasia Paul    |    22 Aug 2024   •   21:30
Cum să faci față singurătății și să accepți viața pe care o ai
Sursa foto: Hepta

De ce te simți singur? Pentru că ceea ce primești de la un partener intim este ceva ce nu poți obține de la altcineva. Te simți singur pentru că vrei aceste lucruri și nu ai găsit pe cineva cu care să le experimentezi. Și asta e în regulă. Nu mai judeca și eticheta. Dacă nu ai dormit, te vei simți obosit.

Dacă nu ai iubit pe nimeni de ceva vreme, vei dori această experiență și te vei simți singur. Dar există o diferență între sentimentul de singurătate și „sunt singur”. Prima este o experiență, un sentiment care vine și pleacă. Cealaltă este o identitate strâns legată de sentimentul valorii tale. În loc să fii doar conștient de sentiment, i-ai atașat un sens suplimentar. Dar nu e vina ta. Acest nod a fost legat de societate. Indiferent dacă știi sau nu, ai fost programat.

Singurătatea este lupta care trebuie depășită. Odată ce o cucerești, abia atunci te vei simți fericit. Poți înțelege rădăcinile acestui sentiment dar înțelegerea lui nu elimină cât de real și constant este. Este o stare continuă care te poate face să-ți pierzi speranța și să te întrebi - voi mai găsi vreodată dragostea?

Citiți și 7 tipuri de prietenie pe care NU merită să le păstrezi pe măsură ce înaintezi în vârstă 

Când simțim suficient de multă singurătate, începem să credem că nimeni nu vrea să fie cu noi. Începem să credem că vom fi mereu singuri. Singurătatea se transformă în deznădejde. Este timpul să reevaluezi situația. Trebuie să-ți redefinești vechile concepte.

În primul rând, nu mai rumina în timp ce ai acel sentiment de singurătate. Nu te mai întreba dacă vei găsi vreodată genul de persoană la care ai visat mereu. Poate nu se va întâmpla.  Dar dacă asta îți zguduie lumea, ultimul lucru în care trebuie să fii acum este o relație. Pentru că acea disperare nu va face decât să otrăvească orice relație în care te afli.

Respiră adânc și pune-ți următoarea întrebare: Ce se întâmplă dacă nu găsești niciodată un partener?

Ti s-a oprit inima? S-ar putea să dureze o secundă, dar în ciuda a ceea ce poți simți, ești încă foarte viu. Nu spun că nu vei găsi niciodată dragostea. Spun că această întrebare care se profilează și căreia îi permiți să te urmeze ca un nor întunecat este ceea ce elimină vibrația din viața ta. Dacă te întrebi în continuare te împiedică să trăiești cu adevărat.

Citiți și 6 efecte nocive ale mâncatului la televizor asupra sănătății

În schimb, aștepți să ți se întâmple ceva, și acea așteptare produce sentimentul de singurătate. Dar de fapt nu este singurătatea cu care te lupți. În esență, este credința profundă că vei fi mereu singur. Este deznădejde. Asta este paralizant. Pentru a aprinde luminile și a scăpa de această umbră grea, trebuie să te confrunți cu această credință cu cap. Cum? Acceptă. 

Acceptare totală

Acceptarea totală este practica de a adminte viața în condițiile ei și de a nu rezista la ceea ce nu poți schimba. Acceptarea totală înseamnă a spune da vieții, așa cum este.

Asta nu înseamnă să renunți la iubire. Asta nu înseamnă să-ți refuzi dorințele. Și, cu siguranță, nu înseamnă să te scoți „de pe piață”, să ștergi toate aplicațiile tale de întâlniri și să stai acasă în fiecare noapte. Înseamnă de fapt complet opusul: ieși și trăiește. Nu mai aștepta, nu mai spera și nu-ți mai fie frică. Înainte de a putea face acest lucru, trebuie să fii de acord cu posibilitatea de a nu-ți găsi niciodată perechea. Din nou, asta nu înseamnă că nu se va întâmpla.

Acceptarea înseamnă doar că, dacă nu o găsești, lumea ta nu se va sfârși. Îți vei construi în continuare o viață minunată și plină de sens. 

Cu cât accepți mai mult acest adevăr, cu atât mai devreme vei înceta să simți că a fi singur este legat de un sentiment mai scăzut al valorii, cu atât mai puțin îți vei spune că trebuie să găsești pe cineva cu care să fii fericit, și vei fi mai prezent în viața ta, în loc să te obsedeze viitorul.

Acceptând acest adevăr, vei începe să alergi spre tine în loc să fugi în brațele următoarei persoane care va veni. Și când întâlnești pe cineva - pentru că bineînțeles că se va întâmpla - vei aduce un set mai interesant și atrăgător de abilități și experiențe. În loc să întâlnești pe cineva care te va salva din situația ta, vei întâlni pe cineva care îți poate împărtăși bucuriile actuale.

Nimeni nu vrea să fie singur. Cu toții vrem să ne împărtășim viața cu altcineva.  Dragostea și relațiile sunt doar o parte a vieții tale, nu întreaga ta viață.

Există atât de multe alte aspecte ale vieții tale care sunt semnificative. Arta ta. Cariera ta. Prieteniile tale. Familia ta. Pasiunile și hobby-urile tale. Curiozitatea ta te determină să explorezi, să înveți, să crești și să te extinzi. Când îți construiești de fapt propria viață, o viață care este sinceră cu tine și care este pe cont propriu, teama de a fi singur începe să se estompeze, potrivit psychologytoday.com.

×
Subiecte în articol: singuratate despartire relaţii dragoste viata