Aceasta a devenit un simbol al credinței și al devotamentului, iar viața ei inspiră mulți credincioși în căutarea spiritualității și a împlinirii sufletești. Este considerată ocrotitoarea celor bolnavi, a celor care se roagă pentru ajutor în momente de cumpănă și a studenților.
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat, lângă Constantinopol (Istanbul, Turcia), din părinți binecuvântați, care au dorit să aibă copii. Numele Parascheva, înseamnă „Sâmbătă” în greacă, simbolizând ziua de odihnă și sărbătoare.
Încă de tânără, Parascheva a ales calea monahismului. A fost atrasă de viața duhovnicească și de faptele bune, retrăgându-se într-un loc pustiu pentru a se ruga.
Sfânta Cuvioasa Parascheva a murit la o vârstă fragedă dar se crede că viața ei virtuoasă a avut un impact profund asupra comunității. După moarte, trupul ei a fost îngropat cu cinste de către ucenicii ei.
Mulți credincioși care s-au rugat la Sfânta Parascheva au scăpat de dureri și s-au vindecat de boli grave.
Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva și minunile săvârșite
Sf. Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. În acest an, pe 8 octombre 2024, la Iași începe pelerinajul la care participă sute de mii de credincioși din toată țara.
Moaștele sale se află la Catedrala Mitropolitană din Iași. Sute de mii de pelerini se adună în fiecare an la Iași, în cel de-al doilea weekend al lunii octombrie, pentru a comemora pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, în timp ce orașul însuși și-a stabilit Zile de sărbătoar.
Sfânta Parascheva alină sufletul cu moaștele sale iar oamenii mărturisesc că Sfânta ar fi binecuvântat oamenii posedați de lucrul cel rău.
Pelerinajele organizate la racla Sfintei Parascheva din Iași sunt însoțite de mărturii ale celor care simt prezența ei și primesc ajutor spiritual în timpul acestor vizite.
O poveste cunoscută este cea a unei femei care suferea de o afecțiune gravă, diagnosticată ca fiind incurabilă de medici. În 1950, ea a decis să se roage la Sfânta Parascheva, vizitând racla sa și aducând ofrande. După câteva zile de rugăciune, femeia a simțit o ameliorare a stării sale de sănătate, iar ulterior, la un control medical, doctorii au constatat că boala dispăruse complet. Această minune a avut un impact profund asupra comunității și a întărit credința multor oameni în Sfânta Parascheva.
Un alt exemplu este cel al unui tânăr care suferea de o afecțiune psihică severă, care l-a condus la comportamente necontrolate.
În primăvara anului 1968, la Mitropolie a venit o femeie din Sofia, Bulgaria. Aceasta avea un singur băiat, care, ajungând în anul doi de studenție, a înnebunit deodată. După ce s-a constatat boala, acesta trebuia să fie ținut în cușcă. Deși femeia era credincioasă, bărbatul ei îl blestema adesea pe copil și îl dădea diavolului.
Familia sa a apelat la ajutorul preoților și a început să se roage la Sfânta Parascheva. După o serie de rugăciuni și exorcizări, tânărul a început să își revină treptat, iar în final a fost complet eliberat. Această poveste este adesea relatată ca o minune a Sfintei, demonstrând puterea sa de a alunga răul.
O altă mărturie este despre o tânără care, după mulți ani de așteptare, dorea foarte mult să se căsătorească, dar nu reușea să întâlnească pe cineva potrivit. Ea a început să se roage la Sfânta Parascheva, cerând ajutor în găsirea partenerului potrivit. La scurt timp după ce a intensificat rugăciunile și a participat la pelerinaje la racla Sfintei, a întâlnit un bărbat cu care s-a căsătorit. Aceasta a fost percepută ca o intervenție divină, iar nunta a fost sărbătorită cu mare bucurie în comunitate.
Aceste exemple reflectă credința profundă a oamenilor în ajutorul și mijlocirea Sfintei Parascheva în viața de zi cu zi, notează a1.ro.
Rugăciunea Sf. Cuvioase Parascheva pentru sănătate
”Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.„