x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Semnificații, tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Semnificații, tradiții și obiceiuri

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2023   •   12:07
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Semnificații, tradiții și obiceiuri
Sursa foto: antena3CNN

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului se prăznuiește pe 2 februarie, la 40 de zile de la nașterea lui Isus Hristos.

Semnificații

În această zi, Fecioara Maria și Iosif l-au dus la Templu pe Hristos pentru împlinirea Legii Domnului, care spunea că primul născut băiat trebuie adus în fața lui Dumnezeu, în a 40-a zi de la venirea pe lume. Tot atunci se face și curățirea mamei. 

În Templu, aceștia au fost întâmpinați de Simeon și prorocița Ana. Simeon l-a luat în brațe pe Isus și a spus "Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, dupa cuvântul Tău, în pace, caă vazura ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o inaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău, Israel“. Simeon a plecat astfel pentru a da veste nașterii Fiului lui Dumnezeu. 

În religia ortodoxă a rămas astfel obiceiul ca mama să-și aducă bebelușul la biserică, la 40 de zile de la naștere. Catolicii numesc această sărbătoare Curățirea Sfintei Marii. Ea este  prăznuită și de protestanți. 

Întâmpinarea Domnului a fost introdusă la Roma de către Papa Gelasiu în anul 494, înlocuind vechea sărbătoare a Lupercaliilor, dedicată zeului Lupercus, ocrotitorul turmelor de oi împotriva lupilor. 

În Imperiul Roman de Răsărit, sărbătoarea a fost stabilită de împăratul Justin  I, în anul 526. 

Obiceiuri și superstiții

Sărbătoarea mai poartă numele de Streneia ori Ziua Ursului. Oamenii credeau că în această zi pot obține puterile animalului dacă se ungeau cu grăsime de urs pe 2 februarie. Și copiii erau unși pentru a crește sănătoși și puternici. Bolnavii erau afumați cu păr de urs.

Totodată, în această  zi vremea era considerată capricioasă și era un semn pentru temperaturile din următoarea perioadă. Legenda spune că dacă ursul iese din bârlog și vîzându-și umbra se sperie și se întoarce să hiberneze în continuare atunci iarna va mai dura 6 săptămâni. Dacă cerul este înnorat și ursul nu își poate vedea umbra, rămâne afară, astfel că primăvara va veni mai repede. 

Strenia mai era considerată o zi rea iar cine se năștea în această zi ori se căsătorea avea parte de necazuri. 

Rugăciuni

Troparul de Întâmpinarea Domnului 

„Bucură-te, Ceea ce eşti Plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a Răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei dintru întuneric. Veseleşte-te şi tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în braţe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel Ce ne-a dăruit nouă şi Învierea”.

Către Domnul Iisus Cristos

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci, ca prin oglindă, în ghicitură și mai pe urmă, în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt, întru întâmpinarea întregii lumi, Te-ai arătat ca Prunc, purtat în brațele Dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului și Întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon. Astăzi cerurile se veselesc și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusă dumnezeiască lumină, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup. Pentru aceasta proslăvim nespusă coborârea Ta și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei și să-l înfrumusețezi pe el, ca pe un mire. Iar pe noi, pe toți, care prăznuim dumnezeiasca Ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru Ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să Te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu și noi să fim poporul Tău. Iar în slăvita și înfricoșătoarea zi a venirii Tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă Împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de Început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor”. Amin.

Către Fecioara Maria

„O, Preasfântă Fecioară, care strălucești prin curăție cerească, porumbiță preablândă, mielușea neprihănită, ajutătoare bună a lumii, Maica lui Hristos Dumnezeul nostru, tu ești începutul și mijlocul și sfârșitul bucuriei noastre de acum, că dintru tine a strălucit Soarele Dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, pe Care L-ai adus în sfintele tale brațe în a patruzecea zi, în locul cel sfânt, întru întâmpinarea noastră și spre bucuria și mântuirea întregii lumi. Pentru aceasta te fericim și te proslăvim, pentru că tu ești cortul lui Dumnezeu și prin tine S-a sălășluit între noi, pentru ca să fim poporul Lui. Tu ești ușa cerească vestită de Iezechiel, prin care iarăși ni s-a deschis intrarea în locașurile raiului. Tu ești scara cea înaltă văzută de Iacob, prin care Dumnezeu S-a pogorât pe pământ. Tu ești pod care duce de pe pământ la cer. Pentru aceasta te rugăm să privești spre noi, ca ceea ce ai intrat în locul cel sfânt purtând pe mâini Focul dumnezeiesc, binecuvântată. Cu focul rugăciunii tale să arzi focul patimilor noastre, ca să ne izbăvim de focul cel veșnic al gheenei. În locul cel sfânt ai venit pentru curățirea cea după lege, ție netrebuindu-ți curățire, Fecioară Curată, și prin aceasta învață-ne cum se cuvine a ne păzi în neprihănire și curăție și cum să purtăm nevoința fecioriei, că tu, fiind mai presus decât Heruvimii, ai venit la biserică, laolaltă cu femeile necurate. Tu, o, Maică Preasfântă, însăți fiind biserica lui Dumnezeu care ai adus la biserica legii pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, învrednicește-ne și pe noi să iubim mai mult în lumea aceasta bisericile Fiului tău, să le cercetăm în toate zilele vieții noastre, acolo să vedem frumusețea Domnului, pentru că mai bine este să petrecem o zi în curțile Domnului, decât să locuim în locașurile păcătoșilor. Dăruiește-ne și nouă, Preacurată, precum lui Simeon, să purtăm neosândiți, în brațele inimii noastre, pe Fiul tău și Dumnezeul nostru, ca să fim părtași pururea Preacuratului Său Trup și Sânge, și ajută-ne să ne păzim în frica lui Dumnezeu și să nu întinăm biserica trupului nostru. Și așa întâmpinând totdeauna, o, Maica lui Dumnezeu, pe Fiul tău în inimile și în sufletele noastre, să ne învrednicim prin rugăciunile tale să dobândim și acea întâmpinare în văzduh a Domnului și așa vom slăvi și vom cânta împreună cu toți sfinții pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”. (www.doxologie.ro)
 

×
Subiecte în articol: Întâmpinarea Domnului