
Marele Mir este preparat din peste 40 de ingrediente: ulei de măsline, vin curat, diverse plante.
Programul evenimentului
Pregătirea Marelui Mir se va face din lunea Săptămânii Mari, în incinta Mănăstirii Duminica Tuturor Sfinților Români din Capitală. Va avea loc într-o încăpere numită Mirostirion, edificată special pentru precedenta sfințire a Marelui Mir, în anul 2019, potrivit basilica.ro.
În timpul pregătirii, în Mirostirion se va citi din Evanghelie şi din Psaltire.
Cei peste 200 litri de mir vor ajunge pe Dealul Patriarhiei, pentru sfințire.
Evenimentul va avea loc în cadrul Liturghiei din Joia Mare, oficiată de Patriarhul Daniel și ceilalți membri ai Sfântului Sinod. Se va sluji la altarul exterior al Catedralei Patriarhale, iar răspunsurile liturgice vor fi oferite de Grupul Psaltic Tronos.
La liurghia din Joia Mare se sfințește și un al doilea Agneț care se va folosi pentru împărtășirea persoanelor bolnave, copiilor sau a altor persoane aflate în situații speciale, pentru tot anul bisericesc.
În timpul slujbei, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Dimitrie cel Nou, Nectarie, Constantin și Elena așezate în Baldachinul Sfinților.

Sfântul și Marele Mir
Sfântul și Marele Mir reprezintă „temelia şi izvorul sfinţirii vieţii Bisericii”, spune Patriarhul Daniel.
Sfinţirea Marelui Mir este permisă numai Bisericilor Ortodoxe autocefale.
Marele Mir este întrebuinţat la mirungerea celor nou botezaţi, la sfinţirea de biserici, la sfinţirea Antimiselor, și la așezarea în raclă a moaștelor sfinților canonizați ori pentru reprimirea în Ortodoxie a celor căzuţi de la dreapta credinţă sau primirea celor ce vin la Ortodoxie de la confesiuni creștine al căror botez poate fi recunoscut prin iconomie.