x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Sfaturi pentru primul an de grădiniţă sau de creşă  

Sfaturi pentru primul an de grădiniţă sau de creşă  

de Maria Coman     |    05 Sep 2023   •   06:00
Sfaturi pentru primul an de grădiniţă sau de creşă  

Au început deja grădiniţele şi creşele, iar pentru cei care sunt la început de drum, e bine să țină cont de câteva recomandări ca să se asigure că au făcut alegerea corectă şi că un copil se integrează fără dificultăţi importante. 

Printre lucrurile de care e bine să ţinem cont, se numără următoarele: 

Nu vă grăbiţi să alegeţi din prima programul  

Familiile care lucrează, în special, ar putea avea nevoie de o grădiniță care să fie aproape de casă și deschisă până la ora 18:00, pentru a răspunde logisticii de zi cu zi. De asemenea, copilul dvs. ar trebui să aibă acces la profesori calificați în domeniul educației timpurii, care ştiu să facă o planificare funcţie de adaptabilitatea şi nevoile fiecărui elev în parte. În plus, e posibil să se îmbolnăvească des.

 

Faceți cercetări atunci când alegeți

Când vine vorba de cercetarea furnizorilor de grădinițe din zona dumneavoastră, familiile ar trebui să caute informații dintr-o varietate de surse. Prietenii și familia sunt o sursă importantă de informații, deoarece vă vor oferi impresii și experiențe de primă mână și vor putea, de asemenea, să vă ajute să faceți cunoștință cu echipa centrului. Sursele online, cum ar fi site-ul web al grădiniței și paginile lor de socializare, vă pot oferi, de asemenea, o perspectivă excelentă asupra practicilor lor de zi cu zi și puteți citi și recenzii online. Este important ca, dacă aveți întrebări, să sunați sau să trimiteți un e-mail la centrele care vă interesează și să discutați cu ele înainte de a vă programa pentru un tur. Atunci când mergeţi să luaţi copilul, observaţi cu atenţie:  

- procedurile de siguranță, în special cele relevante pentru copilul dumneavoastră, cum ar fi alergiile alimentare

- modul în care profesorii și educatorii lucrează împreună și relaționează cu copiii

- dacă copiii par să se simtă bine

- dacă copiii se concentrează pe o serie de activități

- dacă copiii se joacă între ei

- la ce resurse au acces copiii și

- stilul de predare.

 

Fiecare copil este diferit, iar grădinița ar trebui să fie un loc care să aprecieze și să cultive diferite stiluri de învățare. Dacă școala copilului dvs. nu îi satisface nevoile, nu vă fie teamă să căutați în altă parte. Dumneavoastră, părinții, vă cunoașteți cel mai bine copiii. Dacă experiența copilului dvs. la grădiniță vi se pare că scapă de sub control, permiteți-vă să vă simțiți împuternicit să vă retrageți și să faceți unele schimbări.

Şi, apoi, odată cu începerea cursurilor, după ce va trece prima perioadă de adaptare, vor apărea schimbări în ceea ce priveşte activitatea zilnică a copiilor. În primul rând vor fi mai obosiţi şi posibil mai irascibili. Nu contează dacă copilul este obișnuit cu un program lung  sau dacă este prima dată când este departe pentru o zi întreagă. Un loc nou, cu noi așteptări, reguli, figuri de autoritate și prieteni, este mult de asimilat și de procesat. Adăugaţi cât mai puţine activităţi extraşcolare în primele 2-3 luni, astfel încât toată lumea din familie să aibă timp să se adapteze la noua situaţie. Aceasta este o schimbare importantă pentru întreaga familie, nu doar pentru copilul de grădiniță.

Încercați să împachetați prânzurile și ghiozdanele cu o seară înainte în primele săptămâni de școală. Împachetarea prânzului de dimineață este perfect posibilă și uneori preferabilă, dar obiectivul primei luni de școală este de a face tranzițiile cât mai ușoare posibil, ceea ce înseamnă să vă pregătiți cu o seară înainte pentru a face diminețile mai ușoare.

 Din punct de vedere educaţional, copiii vor învăţa multe lucruri din perspectivă academică, dar grădiniţa şi creşa le aduc şi importante componente sociale şi de dezvoltare. Învățarea rutinelor, stabilirea de prietenii, găsirea vocii proprii, vorbitul în public sunt doar câteva dintre lucrurile pe care vor începe să se simtă confortabil să le facă. La grădiniță, mulți educatori îi încurajează pe copii să vorbească cu partenerii lor, cu prietenii lor precum și să participe verbal în clasă, să răspundă la întrebări, să participe la discuţii. Scopul acestui demers este de a-i face pe copii să fie participanți activi, nu pasivi la procesul de învăţare. Socializarea este, de asemenea, o parte importantă a grădiniţei. Copilul dvs. va începe să își facă prieteni şi va învăța și una dintre cele mai importante abilități la grădiniță: rezolvarea conflictelor. O altă problemă care poate să apară şi pentru care trebuie să fiţi pregătiţi este anxietatea de separare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sfaturi gradinita cresa