Ieri, păsările din România au fost sărbătorite la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, printr-un dublu eveniment - vernisajul expoziției „Biodiversitate în Europa și Balcani” și lansarea albumului „Păsările din Lunca și Delta Dunării” - organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR).
Volumul, coordonat de bloggerul Doru Panaitescu, conține fotografii ale păsărilor din Lunca și Delta Dunării, realizate de câțiva pasionați de arta imaginii și de frumusețile naturii, între care îi amintim pe Bogdan Ciungara, Cristian Mihai, Doina Russu, Doru Panaitescu, Eliz Anghel, Eros Nicolau, Mircea Bezergheanu și Vlad Cioflec.
Acest album foto este dedicat atât celor care practică birdwatching-ul, cât şi celor care sunt atraşi de măreţia şi bogăția Deltei, deşi nu cunosc tainele ornitologiei. Fiind folosit un limbaj simplu, cu termeni uzuali, volumul este accesibil și celor neiniţiaţi în acest domeniu. „Cartea este făcută pentru oamenii care nu se pricep la păsări, care nu ajung în Deltă”, a afirmat Doru Panaitescu.
Autorii volumului și-au propus să popularizeze anumite specii de păsări, despre care se consideră că sunt rare sau disparute. Ei au inclus în albumul foto şi specii familiare publicului larg, precum: privighetoarea, guguştiucul, mierliţa şi multe altele, care pot fi întâlnite în acest adevărat paradis al înaripatelor întins pe întreg cursul românesc al Dunării.
Cei care au vizitat muzeul duminică, de „Ziua Păsărilor”, au putut viziona, de asemenea, o piesă de teatru, precum și documentarul „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut”, iar copiii au avut ocazia de a participa la ateliere tematice.