x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole Festivalul dialogului intercultural ProEtnica, de la Sighișoara, se pregătește de ediția a XV-a, în luna august

Festivalul dialogului intercultural ProEtnica, de la Sighișoara, se pregătește de ediția a XV-a, în luna august

de Diana Scarlat    |    29 Iul 2017   •   18:43
Festivalul dialogului intercultural ProEtnica, de la Sighișoara, se pregătește de ediția a XV-a, în luna august

Cea de-a XV-a ediție a Festivalui Intercultural ProEtnica se va organiza la Sighișoara, în perioada 17-20 august. ProEtnica este cel mai mare festival dedicat dialogului intercultural, conceput pentru a contribui la consolidarea păcii interculturale, într-o societate pluralistă și democrată. Festivalul este organizat de Asociația Centrul Educational pentru Tineret Sighișoara (IBZ), în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Județean Mureș.

 

Fiecare zi de festival se va încheia cu un concert susținut de formații și artiști români. ProEtnica reunește mai mult de 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România și le oferă o oportunitate de a împărtăși obiceiurile lor și de a se se angaja activ în dialogul intercultural, prin diferite canale și cu mijloace diferite de expresie, cum ar fi: artă tradițională, artăni contemporană, cercetare științifică și mese rotunde. “Timp de 14 ani, ProEtnica a fost o manifestare primordial naţională. Anul acesta, la ediția jubiliară de cristal, ne-am propus să facem primii pași spre internaționalizarea festivalului, bucurându-ne faptul că ni s-au alăturat parteneri externi, precum FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania. În același context, împreună cu Asociația Divers, organizăm Academia Interculturală de vară – ProEtnica, cu 20 de participanţi din ţările europene, care va începe pe data de 16 august și va dura până pe 21 august 2017. Astfel ProEtnica își consolidează obiectivul de a promova România drept stat model pe plan european în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale”, explică organizatorii.

 

Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori. Pe scena principală, vor fi prezentate mai mult de 50 de spectacole artistice și va fi organizat un târg de arte și meserii, în care vor fi etalate diverse obiecte tradiționale, fabricate de către participanții aparținând minorităților naționale. În plus, o expoziție de artă plastică va prezenta lucrările artiștilor contemporani aparținând minorităților naționale, vor avea loc proiectii de film care abordează tema dialogului intercultural precum și două workshop-uri derulate de Asociația Lume Bună din București.

 

ProEtnica este un instrument care promovează drepturile de exprimare culturală a minorităților naționale și, în același timp, consolidează dialogul intercultural. Programul orientativ al ProEtnica - Festivalul Intercultural Sighișoara, poate fi găsit pe site-ul oficial al festivalului: www.proetnica.ro

×
Subiecte în articol: proetnica