x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Tăblițele cuneiforme au fost descifrate. Profetii sumbre: "Un rege va muri"

Tăblițele cuneiforme au fost descifrate. Profetii sumbre: "Un rege va muri"

de Redacția Jurnalul    |    07 Aug 2024   •   14:30
Tăblițele cuneiforme au fost descifrate. Profetii sumbre: "Un rege va muri"

Tăblițele cuneiforme, vechi de 4.000 de ani, au fost descifrate de cercetători. Acestea au fost găsite în urmă cu peste un secol pe teritoriul Irakului de astăzi și se află la Muzeul Britanic.

Tăblițele descriu modul în care unele eclipse de lună prevestesc moarte, distrugere și ciumă, potrivit Live Science, citat de Antena3 CNN.

Cele patru tăblițe de lut "reprezintă cele mai vechi exemple de compendii de prevestiri de eclipse lunare descoperite până acum", scrie Andrew George, profesor emerit de babiloniană la Universitatea din Londra, și Junko Taniguchi, cercetător independent, într-un articol publicat recent în Journal of Cuneiform Studies.

Autorii tăblițelor au folosit ora nopții, mișcarea umbrelor, data și durata eclipselor pentru a prevesti ce urmează.

De exemplu, o profeție spune că dacă "o eclipsă se întunecă din centrul ei deodată și se limpezește deodată: un rege va muri, distrugerea Elamului". Elam era o zonă din Mesopotamia centrală, în prezent Iran.

O altă profeție arată că dacă "o eclipsă începe în sud și apoi se limpezește: căderea Subartu și Akkad", care erau ambele regiuni ale Mesopotamiei la acea vreme. Încă o profeție spune că "o eclipsă în ceasul de seară: înseamnă ciumă".

Este posibil ca astrologii antici să se fi folosit de experiențe trecute pentru a determina ce semne prevestitoare au eclipsele.

"Originea unora dintre semnele prevestitoare ar fi putut să se afle în experiența reală - observarea unui semn urmat de o catastrofă", explică George.

Cu toate acestea, cele mai multe preziceri au fost probabil determinate printr-un sistem teoretic care leagă caracteristicile eclipsei de diverse preziceri, a observat acesta.

Tăblițele cuneiforme provin probabil din Sippar, un oraș care a înflorit în Irakul de astăzi, spune cercetătorul. În momentul în care tăblițele au fost scrise, Imperiul Babilonian înflorea în anumite părți ale regiunii. Tabletele au intrat în colecția Muzeului Britanic între 1892 și 1914, dar nu au fost traduse și publicate integral până acum.

×