E vorba de echipamentele de mici dimensiuni, folosite adesea pentru uz casnic și care sfârșesc într-un final la coșul de gunoi. Conform unei statistici, anual, 7,3 miliarde de gadgeturi sau dispozitive electrice precum vape-urile, stick-urile USB, telefoanele mobile sau telecomenzile sunt aruncate în locuri nepermise.
Cum influențează asemenea acțiuni ecosistemul natural, dar și sănătatea umană? Descoperă mai jos tot ce trebuie să știi despre deșeurile invizibile, dar și despre cele mai importante activități de reciclare electronice.
Deșeurile electrice „invizibile” – ce pericole și resurse ascund
Pentru majoritatea nu reprezintă pericole iminente, însă în componența lor se află substanțe nocive, cu impact major asupra mediului înconjurător și a sănătății noastre. Deșeurile invizibile, așa cum le numesc specialiștii, se numără printre cauzele contaminării resurselor naturale. Multe conțin litiu, ceea ce sporește riscul declanșării incendiilor.
Pe lista celor mai periculoase se numără telefoanele mobile, laptopurile și tabletele. Chiar dacă pot fi reciclate foarte ușor, mulți aleg să le păstreze în casă. La nivel european, telefoanele vechi au un procent de reciclare cuprins între 12% și 15%. O statistică îngrijorătoare, în ciuda faptului că aproximativ 90% din componentele pe care le integrează pot fi reutilizate.
Ziua Internațională a Reciclării DEEEE-urilor
Ziua Internațională a reciclării deșeurilor electrice a fost marcată pentru prima dată pe 14 octombrie 2018, iar de atunci se celebrează în fiecare an. Ediția din acest an a fost dedicată
deșeurilor invizibile.Se pare că printre cele mai populare deșeuri invizibile se numără jucăriile, țigările electronice, aparatele de ras, căștile, telecomenzile sau sculele electrice.
Educația ecologică reprezintă o soluție pentru a-i ajuta pe oameni să identifice corect deșeurile electrice și să le recicleze. Educația ecologică joacă un rol esențial atât în ceea ce privește protejarea naturii și ecosistemelor, cât și a societății per ansamblu. Activitățile de reciclare electronice creează premisele unei economii circulare, care facilitează apariția locurilor de muncă, dar și eliminarea investițiilor inutile.
Ce echipamente electrice păstrează românii?
Tendința românilor de a păstra lucrurile vechi, chiar dacă nu le mai pot folosi determină și ratele scăzute de reciclare.
Știai că telefoanele mobile ocupă locul 4 în topul produselor păstrate în locuință? La fel se întâmplă și cu accesoriile mici precum căștile sau telecomenzile. Dimensiunea redusă a acestor dispozitive le face ușor de depozitat însă creează și mai multe probleme pe termen lung.
Unde reciclăm? Ce să faci cu DEEE-urile de mici dimensiuni?
Nu știi ce să faci cu electrocasnicele de mici dimensiuni? Există numeroase centre specializate, dar și asociații care garantează ridicarea dispozitivelor chiar de la tine de acasă. Organizația ENVIRON le pune la dispoziție celor care vor să recicleze echipamentele de mici dimensiuni 4.000 de puncte de colectare, distribuite la nivel național.
Tot ce îți rămâne ție de făcut este să:
- Intri pe internet / să descarci aplicația „Unde Reciclăm” și să cauți cel mai apropiat punct de reciclare de locuința ta
- Aduni toate dispozitivele electrice pe care nu le mai folosești, dar pe care le păstrezi de mult. Pe lângă beneficiile asupra naturii, vei reuși să eliberezi spațiul din locuință.
- Îți îndemni familia și prietenii să acționeze responsabil pentru un viitor mai bun. Dacă ai ales să derulezi activități de reciclare electrocasnice mici, nu ezita să le insufli și apropiaților grija pentru mediul înconjurător.
Acționează responsabil pentru un viitor sustenabil și reciclează echipamentele pe care nu le mai folosești!