Digital Sky revine la ridicarea semnalului DDTV la satelitul Eutelsat 16 grade Est în condiţiile în care radiodifuzorul respectă grila iniţială aprobată de CNA, fără OTV, în urma unei discuţii de câteva ore a membrilor CNA cu Dan Diaconescu, reprezentantul SC Telecroma Media SRL, deţinătorul licenţei audiovizuale pentru DDTV.
Încălcarea grilei de programe aprobate de CNA pentru DDTV prin retransmisia în perioada 19-21 octombrie a OTV va fi dezbătută în şedinţa de marţi, după analiza unui set de documente depuse de Dan Diaconescu la CNA.
Membrii CNA i-au solicitat lui Dan Diaconescu, împuternicit de DDTV ca reprezentant al postului în şedinţa de joi a Consiliului, să depună documentaţia necesară postului pentru a retransmite programele altei televiziuni — modificarea grilei de programe, certificatul fiscal şi dovada că a plătit o amendă din 2009.
De asemenea, membrii CNA i-au solicitat lui Dan Diaconescu, acţionar majoritar al OTV SRL cu sediul la Roma, să facă dovada deţinerii unei licenţe audiovizuale iar postului DDTV, să notifice CNA dacă doreşte retransmiterea OTV Italia.
În a doua parte a şedinţei CNA, Dan Diaconescu a depus dovadă de la ANAF că DDTV nu are niciun fel de amenzi, cererea de modificare de grilei DDTV, dovada plăţii unei amenzi a DDTV din 2009 şi licenţa pentru OTV SRL Italia.
"Departamentul Juridic să decidă legalitatea documentelor şi noi vom decide asupra oportunităţii acestui demers (n.r. — sancţionarea DDTV"), a spus Lorand Turos, membru CNA.
Dan Diaconescu a susţinut iniţial în faţa membrilor Consiliului că nu este necesar să facă dovada acestei licenţe.
"Această licenţă este necesară doar firmelor de cablu care cer programul OTV pentru teritoriul României. Această licenţă nu este necesară nici măcar pe teritoriul italian, unde avem un alt raport şi o altă frecvenţă şi distribuţie — digital terestru", a spus Dan Diaconescu.
Membrii Consiliului au invocat Decizia CNA 199/2005, potrivit căreia reprezentanţii radiodifuzorilor ale căror servicii de programe se retransmit în România trebuie să pună la dispoziţia CNA copii legalizate, în limba originală şi în traducere, ale documentelor care atestă jurisdicţia şi autorizarea serviciului de programe.
"Înţeleg că o autorizare de ridicare a unui semnal e una şi o licenţă audiovizuală este altceva", a afirmat Narcisa Iorga, membru CNA.
Dan Diaconescu a susţinut că DDTV a transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă "o emisiune numită OTV", şi nu, aşa cum au afirmat membrii CNA, "o altă televiziune, cu semnal, siglă şi anunţul că
"Dacă doriţi să emiteţi în spaţiul public românesc, trebuie să respectaţi legile româneşti", a subliniat Cristina Trepcea, iar preşedintele Consiliului, Laura Georgescu, l-a apreciat pe Dan Diaconescu ca fiind "cel mai talentat impostor".
Alexandru Jucan, membru CNA, şi-a exprimat îndoiala însă asupra "deciziei intempestive" de marţi a Consiliului. "Mi se pare că cererea noastră către Digital Sky e la limita legii", a fost de părere Jucan. Răzvan Popescu, membru CNA şi fost preşedinte al Consiliului, a precizat că DDTV poate emite în acord cu grila aprobată de CNA.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis marţi în unanimitate, la propunerea preşedintelui CNA, Laura Georgescu, să solicite Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Digital Sky suspendarea temporară a difuzării postului DD TV până la soluţionarea "aspectelor de natură penală".
Alexandru Jucan şi-a exprimat nemulţumirea că înaintea deciziei de marţi a Consiliului, preşedintele CNA a trimis Digital Sky o adresă prin care a solicitat, în fond, acelaşi lucru cu cel decis o zi mai târziu de întreg Consiliul. Jucan susţine că pentru acest act intenţionează să depună plângere penală împotriva preşedintelui Consiliului, Laura Georgescu, pentru că CNA trebuia să se pronunţe în şedinţă asupra suspendării ridicării semnalului DDTV.
Dan Diaconescu a declarat la ieşirea din sala de şedinţe că solicitarea CNA adresată Digital Sky de suspendare a emisiei DDTV nu are o bază legală, motiv pentru care a depus plângere penală împotriva membrilor Consiliului şi a preşedintelui acestui for, Laura Georgescu, care au votat în favoarea acestei decizii.
Televiziunea OTV a început să emită în noaptea de vineri spre sâmbătă în România pe frecvenţa de satelit a postului DDTV. Modificarea grilei de programe a oricărui post de televiziune trebuie anunţată şi aprobată de CNA. Grila DDTV aprobată de CNA include difuzarea de filme, într-un procent de 67,5%, şi programe preluate de la televiziunea de muzică populară Inedit TV — 32,5%.
Licenţa OTV România a fost retrasă în ianuarie 2013 pentru neplata amenzilor.
Potrivit Laurei Georgescu, pe site-ul autorităţii de reglementare în domeniul audiovizualului din Italia, L'Autorita per le garanzie nelle comunicazioni (AGCOM), figurează societatea OTV SRL cu sediul la Roma, căreia i s-a eliberat autorizaţie de difuzare a unor programe de televiziune prin satelit în data de 30 septembrie 2013.
De asemenea, potrivit unui document pus la dispoziţia presei de CNA, societatea OTV SRL cu sediul la Roma, via Germanico 107 cap 00192, având codul fiscal 12489471008, înregistrată în data de 18.07.2013 la Camera de Comerţ, Industrie, Meşteşuguri şi Agricultură din Roma, are cuprinsă în obiectul de activitate şi realizarea de programe de televiziune.