x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 1 Martie, Ziua Mărțișorului. Semnificație, tradiții și obiceiuri

1 Martie, Ziua Mărțișorului. Semnificație, tradiții și obiceiuri

de Anastasia Paul    |    28 Feb 2023   •   18:00
1 Martie, Ziua Mărțișorului. Semnificație, tradiții și obiceiuri

Mărțișorul este un mic obiect agățat de un șnur împletit, roșu cu alb, primit de fete de la băieți în ziua de 1 martie. Este un simbol al primăverii, al revenirii naturii la viață. Este considerat și un talisman de noroc și bunăstare, care se poartă în primele 10 zile ale lunii martie. 

Una dintre legende spune că Soarele a venit pe Pământ transformat într-o fată frumoasă dar un zmeu a răpit-o și a închis-o într-un turn. De supărare, păsările au încetat să cânte iar copiii s-au întristat și nu au mai vrut să se joace. Însă un tânăr curajos a plecat să elibereze Soarele. Acesta a căutat turnul timp de un an și când l-a găsit, s-a luptat cu zmeul. Tânărul l-a învins și a eliberat fata, care s-a preschimbat înapoi în Soare și a revenit pe cer pentru a lumina pământul.

Însă tânărul a fost rănit în lupta cu zmeul și a murit. Sângele său a curs peste ghiocei astfel că memoria sa este cinstită acum prin șnurul alb-roșu. Culoarea roșie simbolizează dragostea iar cea albă reprezintă ghiocelul, vestitorul primăverii. 

O altă poveste, răspândită în Republica Moldova, spune că în prima zi din luna martie, Primăvara a apărut la marginea pădurii și a văzut un ghicel care se străduia să-și facă loc prin zăpadă. Ea l-a ajutat dând omătul la o parte. Iarna s-a înfuriat însă și a chemat vântul și gerul să înghețe floarea. Dar Primăvara l-a acoperit cu mâinile ei dar s-a rănit în mărăcinii din jur. Din deget i s-a prelins o picătură de sânge care a căzut peste floare și a reînviat-o. Astfel a ieșit Primăvara victorioasă din confruntarea cu Iarna iar culorile șnurului reprezintă sângele ei roșu pe zăpada albă.

Tradiții și obiceiuri

Mărțișorul este sărbătorit în toată zona Balcanilor, la bulgari, care o numesc Martenița, dar și la aromâni și megleno-români. Festivalul muzical „Mărțișor” se desfășoară în perioada 1-10 martie în Republica Moldova.

Cercetările arheologice de la Schela Caldovei arată că mărțișorul este sărbătorit pe aceste meleaguri de peste 8.000 de ani. Au fost găsite amulete confecționate din pietricele găurite și vopsite în alb și roșu, care erau purtate sub formă de coliere.

Românii sărbătoresc astfel venirea primăverii. Mărțișorul este purtat în primele 10 zile ale lunii martie, după care se atârnă într-un pom fructifer pentru a aduce bunăstare în familie.

În Moldova și Bucovina acesta era alcătuit dintr-o monedă din aur ori argint, atârnată de șnurul alb-roșu și purtat la gât de către copii. 

În Transilvania, mărțișorul se atârnă la uși și ferestre pentru a ține departe duhurle rele. În Bihor se crede că scăldarea în apa de  ploaie îi face pe oameni mai sănătoși și mai frumoși.În Banat, fetele se spală cu zăpadă pentru a fi iubite de băieți. În Bucovina, Maramureș, Banat și Bistrița, fetele oferă mărțișoare băieților făcute de ele. În Dobrogea, acestea sunt purtate până la sosireaberzelor iar apoi aruncate în sus. Mamele leagă șnurul de mânuța copilului pentru a-l apăra de boli.

Dar Baba Dochia trimite înapoi frigul și gerul dacă se muncește în ziua de 1 martie. Astfel că nu se spală, nu se face curat în casă și nici mâncare. Însă se consumă vin roșu la masă pentru a aduce prosperitatea. De asemenea, cearta și supărarea trebuie alungate în această zi. Există superstiția că aruncarea la gunoi a mărțișorului aduce ghinion. În schimb, se trimit mesaje de bucurie, iubire, speranță celor dragi. 

 

 

 

 


 

×
Subiecte în articol: martisor 1 martie