x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Grozavii trapezului

Grozavii trapezului

20 Feb 2005   •   00:00

CLOWNUL CA PREMIU
Fascinat de lumea circului, printul Rainier de Monaco a creat Festivalul International de Circ, un loc unde sunt recompensati an de an cei mai buni artisti.
MIHAI STIRBU

Echipa Multi Flying de la circul din Pyon Yang intr-un numar castigator
Din 1974, printul Rainier invita in fiecare an pe cei mai cunoscuti artisti de circ pe Coasta de Azur la Festivalul International de Circ. Competitia are urmatoarea vocatie: sa fie inainte de toate un loc de creatie, unde traditia si modernitatea sunt cuvintele de baza. Cele mai bune numere de circ sunt rasplatite cu premiile Clownul de Aur, de Argint si de Bronz. Primul Clown de Aur din istoria festivalului a fost atribuit legendarului Charly Rivel. In lumea circului, "Clownii" au fost vazuti ca si Oscarurile; este referinta in materie de distinctie, pasaportul calitatii pentru toate numerele. La cea de a 29-a editie a festivalului, desfasurata in perioada 20-28 ianuarie, anul acesta, au venit artisti din cele patru colturi ale lumii pentru a rivaliza in ingeniozitatea de a starni rasul celor mici si celor mari.

AUR. In acest an, juriul a acordat doi Clowni de Aur. Primul a fost insfacat de trupa Rodion. Anna Gosudareva, o zburatoare in trupa Rodion din Rusia, a intrat in istoria circului devenind prima persoana care a realizat un salt cvadruplu la o bara ruseasca - o bara ingusta tinuta pe umeri de doi colegi. Celalalt Clown de Aur i-a revenit trupei inovatoare de trapez, Multi Flying Pyong Yang. Nord-coreenii au impins continuu limitele acestei discipline. Micutele zburatoare Mok Un Je si Choe Kyong Hwa au reusit o tripla pirueta, respectiv faimosul cvadruplu salt.

ARGINT. Cinci Clowni de Argint au fost inmanati. Susan Lacey, care a prezentat cei 13 tigri albi ai lui John Cuneo, si-a primit premiul din mainile printesei Stephanie in timpul unei seri de gala ce a avut loc la Espace Chapiteau din Fontvieille. Ea a declarat: "Adevarul e ca nici o clipa nu m-am asteptat sa castig. Am fost emotionata sa evoluez aici deoarece au fost prezenti multi dresori de animale, iar publicul a fost numeros. Am fost foarte mandra cand fiii mei au fost premiati la acest festival si iata ca acum sunt mandra de mine, ca am reusit si eu. Clownul de Argint inseamna mult pentru mine!" Lacey, care vine din Nottingham, prezinta acest numar de opt ani. Fratii Rudy si Ray s-au aventurat pe roata mortii. Dupa ce au castigat aurul la Paris la Festivalul "Cirque de Demain" si dupa ce au uimit publicul cu exercitiul lor periculos "mana-in-mana", tinerii frati ucraineni Iroshnikov au fost dezamagiti ca au plecat doar cu argintul. Trupa bulgara Ignatov a primit cel de-al cincilea argint pentru numarul lor electrizant de acrobatica si balet pe cinci cai.

BRONZ. Dintre cei cinci Clowni de Bronz, trei au mers la numere cu animale. Prezent ultima data aici in 1999, Wendell Huber este usor de recunoscut cu basca lui, pantaloni in carouri si sosete colorate. Dalmatieni si pudeli l-au ajutat pe Dalmatin sa castige bronzul. El orchestra un spectacol cu caini si ponei, cateii realizand trucuri pe spatele a doi ponei Shetland. Carlos Savadra i-a directionat pe cei sase cai in stilul unui matador. Alt bronz a ajuns la Rokashkov. Cu un exercitiu la un patrulater de bare suspendate, o echipa alcatuita din patru membri a efectuat salturi la limita timpului. Castigatorii celui de-al cincilea bronz, echipa Khailafovs, au prezentat miscari dificile. La finalul festivalului, printul Rainier a spus: "Eu cred ca ceea ce este important e ca festivalul reflecta circul de astazi in toata diversitatea sa si componentele sale".

"Adevarul e ca nici o clipa nu m-am asteptat sa castig. Am fost emotionata sa evoluez aici deoarece au fost prezenti multi dresori de animale, iar publicul a fost numeros.
Am fost foarte mandra cand fiii mei au fost premiati la acest festival si iata ca acum sunt mandra de mine, ca am reusit si eu. Clownul de Argint inseamna mult pentru mine!
Susan Lacey - castigatoarea Clownului de Argint

JURIUL SI CASTIGATORII
Printul Rainier alaturi de trupa Rodion

Palmaresul editiei XXIX

CLOWNII DE AUR: Trupa Rodion - Belarus; Multi Flying de la Circul din Pyong Yang - Republica Democrata Coreeana

CLOWNII DE ARGINT: Trupa de acrobati din Canton - Republica Populara Chineza; Trupa Ignatov - Bulgaria; Susan Lacey - SUA; Iroshnikov - Ucraina; Velez Family - Ecuador

CLOWNII DE BRONZ: Dalmatin - Rusia; Rokashkov - Rusia; Wendell Huber - Elvetia; Khailafovs - Rusia; Carlos Savadra - Franta

Juriul Festivalului International de Circ de la Monte Carlo:
  • Li Xining - directoarea Circului Flag din Kumming;
  • Brandusa Novac - directoarea Circului Globus din Bucuresti;
  • Martin Hanson - presedinte-fondator al Asociatiei Europene de Circ;
  • Pak Su Ok - vicepresedintele Circului de Stat din Pyong Yang;
  • Jose Maria Gonzalez - directorul Gran Circo Mundial;
  • Paul Binder - directorul Circului Big Apple;
  • Presedintele juriului - Printul Rainier;
  • Vicepresedinte - Printesa Stephanie.
  • ×
    Subiecte în articol: argint trupa diverse