x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Nu e un zvon

Nu e un zvon

03 Oct 2005   •   00:00
SEARA CAPSA
Despre barfe si zvonuri au fost chestionati romanii in ultimul sondaj efectuat de CURS. Cele doua fenomene sunt semnificative pentru conturarea unui portret complet al mentalului romanesc in societatea noastra post-revolutionara.

Ai auzit draga? Mi-a spus Y ca X-ulescu... Ca sa-i mai treaca timpul, ori ca sa mai reduca din stres, acasa, la scoala, la serviciu, romanul, ca tot omul, isi exerseaza spiritul critic, ochiul vigilent, predispozitia spre exagerare, limba ascutita, pe terenul suculent si ocult al barfei. Barfe vinovate si barfe nevinovate? Este barfa un pacat? Poti avea incredere intr-o persoana care barfeste? Care este portretul robot al barfitorului si cum isi alege el obiectul ori subiectul barfei? Cine oare nu s-a jucat vreodata cu oglinzile deformante ale barfei? Cine oare nu s-a oglindit in apele lor tulburi?

BARFA PUBLICA. Gura lumii "foarfeca", evident, cu sporita apetenta persoanele publice. Conform sondajului efectuat de CURS pe aceasta tema, un mare procent dintre respondenti estimeaza ca personalitatile politice de anvergura sunt cele mai barfite. De la intreprinderile lor mai mult sau mai putin inspirate de pe scena publica pana la ceea ce se intampla in viata lor privata, toate actiunile lor sunt inregistrate si disecate cu mare apetit de barfa publica. Intr-o lista generoasa de barfiti de gen masculin, prezenta Andreei Marin, despre care 2% dintre respondenti considera ca este cea mai barfita persoana publica, incearca sa echilibreze balanta.

Poate oare opinia celor din jur sa ii influenteze pe oameni in a lua sau nu o decizie? Un aspect interesant relevat de sondaj este ca majoritatea respondentilor (67%) sustine ca nu le pasa de "gura satului" fata de 26% care se declara afectati.

ZONA GRI. In aceeasi zona crepusculara se lafaie ruda apropiata a barfei, zvonul. Care mai sunt ultimele zvonuri care isi revendica "prin targ" statutul luminos de certitudini, de adevaruri garantate, parafate negru pe alb? Paleta zvonurilor e larga si acopera aspecte ale vietii de zi cu zi, fiind insa din plin alimentate si de evenimentele din istoria locala ori mondiala, de data mai mult sau mai putin recenta. Aspectele obscure legate de Revolutie, de razboaiele din Irak, alegerile, rapirea jurnalistilor, Internetul sunt toate generatoare de zvonuri care mai de care mai spectaculoase. La mijloc se afla nu numai proasta informare, confuzia valorilor ori lipsa de repere ci si mult mai simpatica predispozitie a omului de pretutindeni de a fabula ori doar de a broda pe marginea realitatii.

Despre barfa si zvonuri cititi lunea viitoare in Editia de Colectie a Jurnalului National. Subiectul va fi dezbatut din variate si pasionante puncte de vedere la Casa Capsa in aceeasi zi de luni, 3 octombrie, incepand cu ora 19:00. Interesatii sunt invitati sa-si confirme participarea la anita.panait@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: diverse