Cum trebuie sa ne pregatim sufletul si trupul pentru marea sarbatoare a
Nasterii Domnului? Cititi ce povete ne dau marii duhovnici.
Pentru un suflet curat
editorial de Carmen Anghel
Postul se tine de mii de ani. Pentru curatirea spiritului si a trupului. Si de milenii, in fiecare an, omul incearca o apropiere de Dumnezeu. Iar si iar in speranta, si nu in ideea unui targ, ca va reusi sa rascumpere macar unele dintre greselile sale.
Postul Craciunului, dupa cum ne spun parintii, este un post al bucuriei, caci rasplata noastra, la capatul celor 40 de zile, va fi aceea a renasterii intru Nasterea Domnului. Vom invata sa crestem, de data aceasta, sa fim cat mai neprihaniti. Si in speranta ca nu vom ajunge intr-un moment in care orice regret am avea nu ne va mai fi de folos. Asa cum ne avertizeaza, in intelepciunea sa, marele duhovnic, parintele Arsenie Papacioc: "Cei mai mari teologi devin atunci oamenii vezi pacatele pe care nu le mai poti repara decat daca ai mai fi in lume, dar atunci nimic nu se mai poate. Toti doreau sa mai traiasca macar o zi, sa mai rasufle, sa-si puna viata in ordine, dar nu se mai putea. (...) Aceasta e toata teologia, gandind ca ai sa mori si ca ai sa raspunzi de tot ce ai facut". Sa raspunzi si pentru neiubire, si pentru manie, si pentru vorbe rele, si pentru tot ceea ce ai facut dincolo de legile unui suflet curat.
Sa ne facem inimile iesle curata in aceste zile de Post si sa asteptam Nasterea Domnului cu speranta si cu bucurie, asa cum se cade unor buni crestini.