ABUZ
Numarul cazurilor de abuz asupra copiilor a crescut in ultimii ani, ca si infractiunile sexuale comise asupra lor. Totusi, romanii nu sunt de acord cu neglijarea lor.
|
La intrebarea "Care credeti ca sunt principalele doua cauze pentru care copiii sunt neglijati sau abuzati in unele familii?", 36% dintre barbati, cu varste cuprinse intre 31 si 56 de ani, au raspuns ca saracia. Tot saracia au considerat ca e raspunsul si 33% dintre femei. Dintre cei care au bifat aceasta cauza, 36% au un nivel de educatie sub liceu, un venit sub medie si provin din Bucuresti (36%), din Vestul tarii (35%) si din Sud (35%). O a doua cauza, in opinia romanilor, ar fi promiscuitatea, altfel spus, convietuirea in conditii mizere sau imorale a mai multor persoane. Cei care au spus ca promiscuitatea este factor de destabilizare au fost 24% barbati si 24% femei, cu varste cuprinse intre 15 si 55 de ani, din regiunile sudice (26%), estice (25%) si vestice (23%). Alaturi de saracie si promiscuitate, alte cauze pentru care copiii sunt neglijati sau abuzati in unele familii ar fi numarul mare de copii nedoriti, cauza cu care au fost de acord 12% dintre barbati si 13% dintre femei, lipsa sprijinului din partea statului, 9% dintre barbati si 10% dintre femei, servicii insuficiente pentru cresterea si educarea copilului, lipsa de informare a parintilor, necunoasterea legislatiei si altele. 3% dintre barbati si 4% dintre femei nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda. SFANTA BATAIE. Se spune ca atunci cand vine vorba de copii este bine sa-ti cunosti limitele. Sau sa-ti controlezi cat mai bine sentimentele. "Bataia este rupta din rai?" 49% dintre romani si-au exprimat dezacordul total in ceea ce priveste intrebarea de mai sus. Din cei care considera ca bataia nu este o solutie in incercarea de a-ti disciplina copilul 48% sunt barbati, cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani (56%), si 50% femei. Daca luam in calcul ultima scoala absolvita sau venitul pe gospodarie, cei care au spus nu agresarii copiilor au studii peste liceu (54%) si venituri peste medie (51%). Mare parte din ei provin din Estul Romaniei (73%), Sud (46%) si Vest (45%). Din pacate, sunt si cazuri in care parintii sunt de acord cu "sfanta bataie rupta din Rai". Astfel, 11% dintre barbati din mediul urban, cu un nivel educational sub liceu (11%) si venit sub medie (12%) sunt mai degraba de acord. De asemenea, 8% dintre femei, cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (10%), provenind din estul tarii (59%), considera bataia drept o buna metoda de educarea copilului. AGRESIUNI FRECVENTE. Violenta in familie este cea care le afecteaza in mod dramatic vietile copiilor. Prin aceasta se intelege orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiasi familii, actiune prin care se provoaca o suferinta fizica sau psihica.
Citește pe Antena3.ro
Care credeti ca sunt
principalele doua cauze pentru care copiii sunt neglijati sau abuzati
in familie?
| ||
|
Cat de des va ajuta (participa) copilul
la treburile casnice?
| ||
|
HAIDETI SA FACEM CURAT IN GOSPODARIE!
|
Conform sondajului prezentat de CURS, copiii si-au pierdut interesul fata de treburile "gospodariei". In conceptia parintilor, cauzele sunt deja cunoscute. Pasiunea "tinerilor" pentru tehnologia avansata ar fi principala. Celelalte tin de evolutia rapida a societatii de azi.
|
|
CADRUL LEGISLATIV ACTUALConform Codului Penal al Romaniei, lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la trei luni sau cu amenda. Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile, se pedepsesc cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda. Actul sexual, de orice natura, cu o persona de sex diferit sau de acelasi sex care nu a implinit varsta de 15 ani se pedepseste cu inchisoare de la trei la zece ani.CEA MAI PURA FIINTA"Oamenii care isi bat copiii fara mila ar trebui sa fie pedepsiti aspru pentru ca iau zambetul, pentru ca iau bucuria si chiar viata celor mai pure fiinte: copilul. Eu cu copiii mei o sa vorbesc, o sa-i invat ce e bine si ce nu e bine, nu o sa-i bat, deoarece cu bataia nu rezolvi nimic. Sa nu mai fie bataie si sa nu mai abuzeze cei mari de cei mici. Noi ar trebui sa fim toti egali." Acestea sunt sentimentele si cuvintele unor copii care au fost victime ale violentei si care se implica in promovarea drepturilor copilului, prin intermediul organizatiei Salvati Copiii.SI NOI AM FOST CANDVA COPIIDin fericire, copilaria mea nu a insemnat suferinta. Nici macar o clipa. Insa, mi-aduc aminte cand partenerii mei de joaca erau asaltati de palmele parintilor. "Ti-am zis sa treci acasa, cu tine vorbesc!" sau "Din cinci cuvinte, trei sunt numele tau!" In momentul acela, singura mea durere era ca ramaneam singura, fara camarazii de joaca. Mai tarziu, am revazut aceleasi faze. Sentimentul era altul. Nu am putut intelege niciodata de ce parintele care isi mangaie si isi alinta in acelasi timp copilul poate sa treaca direct la manifestari violente. (Cristiana Mitroi) |