Mai toti romanii sunt mandri de tara lor, sunt mandri ca sunt romani, sunt mandri de fratii lor, romani si ei. Suntem o natie de mandri, dar nu stim de ce!
|
|
|
Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie,/Tara mea de glorii, tara mea de dor?
Bratele nervoase, arma de tarie,/La trecutu-ti mare, mare viitor!/Fiarba vinu-n cupe, spumege pocalul,/Daca fiii-ti mandri aste le nutresc;/Caci ramane stanca, desi moare valul,/Dulce Romanie, asta ti-o doresc. Mihai Eminescu "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie?" |
Spuneam mai sus ca tare-s mandri romanii, mai ales muntenii cu 91%, si oltenii 92% chiar si banatenii cu 86%. Cu 77% dobrogenii sunt cel mai putin mandri de originea lor. Au un motiv intemeiat, 27% dintre dobrogeni se plang de saracia din tara, doar 3% din ei vazand bogatie.
Cand vine vorba de impartirea romanilor pe sexe, puternic si slab, mandria de roman se masoara in aceleasi procente - 85%, la fel si insemnatatea cuvantului "Romania", 29% dintre romani si romance vad in Romania locul lor natal. Barbatii, in procent de 7%, il caracterizeaza pe roman ca fiind harnic si gospodar, numai 5% dintre femei il vad pe roman muncitor, 5% dintre ele considerandu-l, mai degraba, hot si smecher. Cu toate aceastea, 8% dintre doamnele tarii ii acorda romanului calificativul "omenos si ospitalier".
Lasand la o parte sexul, ajungem la varsta. Aici, spiritul national se trezeste in 9% dintre cei de peste 56 de ani si doar in 4% din tineri cand aud de Romania. In ceea ce priveste mandria de a fi roman, 90% din categoria celor de varsta a III-a sunt mandri de obarsia lor, si doar 84% din cei cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 ani. Romanii, cu liceu, fara el sau cu studii peste clasa a XII-a au pareri impartite la mai toate capitolele. Cei cu studii peste liceu il caracterizeaza in proportie de 7% pe roman ca fiind patriot si numai 5% din ei il vad ca fiind muncitor. Tot ei sunt cei mai putin mandri de originea lor, doar 79%. Cei fara liceu sunt mandri, 88% dintre ei sunt incantati ca poarta numele de "roman".
Citește pe Antena3.ro
Care este primul cuvant ce va vine in minte cand auziti cuvantul "Romania"?
| ||
|
Care este primulcuvant ce va vine in minte cand auziti cuvantul "roman"?
| ||
|
|
TELEVIZORUL
SI ROMANII
Rolul televiziunilor in educarea oamenilor este bine cunoscut, romanii nu fac nici ei exceptie. Cand aud cuvantul roman, cei care nu se uita deloc la tv nu se gandesc la "roman" ca la un patriot devotat tarii; in schimb, 7% din cei ce se uita de cateva ori pe saptamana sau mai des la televizor vorbesc despre patriotismul romanilor. Mandrie si bucurie la auzul cuvantului "roman" simt 7% din cei ce urmaresc saptamanal emisiunile "de pe sticla". CEI CARE NU SE INFORMEAZA SUNT MAI PATRIOTI Cei ce nu citesc ziare deloc sunt cei ce se simt cel mai aproape de Romania, 31% din ei au ca sinonim pentru numele tarii cuvantul "acasa". Tot ei vad o tara lipsita aproape de tot de coruptie, doar 2%. Ca citesc presa de cateva ori pe saptamana sau deloc, romanii cred in proportie de 11% ca romanul este denigrat si necajit. Spiritul national apare mai ales la cei care citesc ziarele de cateva ori pe luna, cam 6%. Cei care nu citesc deloc ziare sunt cei mai mandri de etnia lor, in proportie de 90%, tot ei sunt cei mai putin mandri cand aud cuvantul roman, doar 4%, spre deosebire de cele 7 procente ale celor ce citesc ziare lunar sau saptamanal. Ospitalitatea romanului este cunoscuta in aceleasi 7% de toate categoriile de subiecti. Ca romanul e lenes si delasator sustin doar 1% din cititorii lunari si saptamanali ai ziarelor. Mandria si bucuria cuvantului "roman" apare in procent de 7% la cititorii lunari si saptamanali ai presei.
Radio ascultatorii romani au luat si ei parte la sondajul nostru. Am aflat astfel ca doar 1% din ei, indiferent de cate ori asculta radioul il considera pe roman ca fiind delasator. Mai degraba, 11% din cei ce asculta radioul saptamanal sau mai des il vad pe roman ca fiind un biet amarat denigrat. 87% din cei ce asculta emisiuni pe undele radio lunar sau deloc sunt mandri ca sunt romani, iar 11% din cei ce folosesc aparatele radio saptamanal nu sunt deloc mandri de originea lor. |