x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Aromele copilăriei

Aromele copilăriei

de Simona Chiriac    |    25 Iun 2009   •   00:00
Aromele copilăriei
Sursa foto: /

Sâmbătă şi duminică, toţi cei prezenţi la Târgul Ţăranului au avut parte de o călătorie inedită în lumea gusturilor şi aromelor de altădată.



Organizat de Convivium Târnava Mare, Târgul Ţăranului Român, Funfaţia ADEPT şi Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman, evenimentul a fost un bun prilej de a gusta nenumărate bunătăţi: pastramă făcută la fum, şunculiţe cu boia aşa cum se face în Ardeal, brânzeturi de tot felul - dintre care cea de burduf merge taman bine cu o mămăligă vârtoasă - gemuri şi dulceţuri cu fructe pârguite de soare.

Festivalul "Cireşarii"
Locuitorii din Dănicei, judeţul Vâlcea, se mândresc cu cireşele "pietroase", tare dulci, ce se coc în iunie şi sunt numai bune de cules. În cinstea lor, aici se organizează an de an un festival - "Cireşarii", o adevărată sărbătoare câmpenească cu preparate alese şi multă voie bună. Vizitatorii au putut gusta şi cumpăra diferite soiuri de cireşe, iar organizatorii (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea şi Primăria Dănicei) au invitat formaţii de muzică populară. (S.C.)

Târg de produse ecologice
Timp de trei zile (12-14 iunie), oraşul Iaşi a găzduit Târgul internaţional de produse ecologice şi tradiţionale. Cu această ocazie, producătorii, procesatorii, furnizorii de servicii, distribuitorii şi consumatorii au prezentat produse noi, care au un impact redus asupra mediului. De asemenea, la târg au fost expuse produse elveţiene recunoscute pe plan internaţional. Intrarea la târg a fost liberă, ieşenii putându-se bucura după dorinţă de produsele expuse. (S.C.)

Cooking Arena
Fiecare dintre noi a gustat măcar o dată o felie de pizza. Doar o parte însă ştie şi cum trebuie pregătită această specialitate italiană devenită internaţională. Patru bucătari din Italia vor fi "actorii" unei demonstraţii culinare, în perioada 17-18 iunie, ce are ca principal scop pregătirea unei pizza delicioase, coaptă în cuptor. Cât despre ingrediente, acestea sunt specifice Italiei: prosciutto, mozzarella, rucola, parmezan sau funghi porcini. Alte demonstraţii culinare vor avea loc la Craiova în zilele de 23 şi 24 iunie, iar la Bucureşti în primele două zile ale lunii iulie. (S.C.)

Festival culinar
În zilele de 11 şi 12 iulie, la Dijon, în Franţa, va avea loc un festival de muzică, mâncare şi multă distracţie. Este o "confruntare" franco-americană de gastronomie şi muzică. Sâmbătă, 11 iulie, la ora 11:20, chefi francezi şi americani vor vizita Cartierul Halelor şi piaţa din Dijon. Se vor organiza numeroase ateliere culinare şi spectacole de muzică. Cei prezenţi vor afla reţete din Bourgogne, cum ar fi cocoş cu vin sau iepure în sos de muştar. (C.D.)

Picnicul blogurilor

La 4 iulie, în localitatea Arras, din Franţa, va avea loc picnicul persoanelor care au bloguri. Evenimentul va fi găzduit la Nord Pas de Calais, în parcul din Arras. Parcul este întins pe 6 hectare, cu arbori, locuri de agrement, fiind ideal pentru picnic. Organizatorii au o soluţie şi dacă vremea va fi ploioasă: în parc există un chioşc unde cei prezenţi se vor putea adăposti. Invitaţii sunt aşteptaţi cu orice preparat potrivit unui picnic. Nu vor lipsi muzica şi distracţia. (C.D.)

Grădină de legume... regală
După ce în martie prima doamnă a SUA, Michelle Obama, a inaugurat primul strat al grădinii bio de la Casa Albă, a venit rândul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Aceasta a permis amplasarea unei grădini de legume chiar în incinta Palatului Buckingham. Aşa se face că aici vor fi crescute roşii, morcovi, ceapă, fasole sau dovlecei pe o suprafaţă de 10 metri pătraţi. Nu se vor folosi nici un fel de substanţe chimice, această grădină având rolul de a conserva seminţele plantelor aflate pe cale de disparţie. O parte din aceste legume se va regăsi în preparatele din farfuriile capetelor încoronate. Iniţiativa nu este totuşi cu totul nouă. În timpul celui de-al doilea război mondial, la Palatul Buckingham a fost înfiinţată prima grădină de legume, dorindu-se încurajarea britanicilor de a creşte legume în condiţiile raţionalizării alimentelor. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world