x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul AsteptAri in 2007 - Imaginea Romaniei se va schimba

AsteptAri in 2007 - Imaginea Romaniei se va schimba

de Marina Constantinoiu    |    08 Ian 2007   •   00:00

Anul 2007 va aduce o schimbare semnificativa de imagine Romaniei, considera Daniel Franklin, redactor-sef al prestigiosului saptamanal economic The Economist, care a acordat un interviu postului de radio Romania Actualitati.

"Intr-un fel, nu este o schimbare dramatica, pentru ca e un proces bine pregatit. Negocierile au presupus adaptarea legislatiei romanesti la cea europeana si pregatirea terenului in toate domeniile. De altfel, Romania are deja acces la unele dintre beneficiile pe care le implica aderarea, si anume deschiderea - in unele cazuri partiala, e drept - a pietei muncii si, de asemenea, investitii straine directe. Acum insa, Romania va primi mult mai multe fonduri din partea Uniunii, dar, in termeni economici, diferentele nu vor fi dramatice", afirma sursa citata, preluata de Rador.

REPREZENTARE. Potrivit sefului The Economist, ceea ce se va schimba in noul an va fi modul in care este vazuta Romania in lume. Pentru ca tara noastra "va trebui sa demonstreze ca titlul de membru al UE a fost meritat pe deplin. Nu ar trebui sa existe insa o presiune prea mare in acest sens", considera el. Franklin este de parere ca, o data ce "esti in club, nimeni nu te poate da afara. Nu exista mecanisme implementate pentru a da Romania afara".

USURARE. Prin urmare, adauga acesta, "constrangerea si disciplina care au fost impuse pana acum in procesul de aderare nu vor mai exista". In sprijinul acestei idei, el da exemplu unora dintre tarile care au aderat la UE in 2004. "Se poate vedea foarte clar la tarile care au aderat in 2004. Situatia politica in cazul unor dintre acestea este un dezastru. Deci statutul de membru al UE nu inseamna neaparat ca politica tarii respective va deveni plicticoasa, ca in anumite parti din Europa. Dimpotriva, poate, din punct de vedere politic, situatia va deveni imprevizibila", spune Franklin.

Redactorul-sef al saptamanalului The Economist adauga ca, economic vorbind, ne asteptam la o crestere de 5%, iar ceea ce va fi cel mai important este un anumit sentiment de stabilitate pentru Romania, care le da investitorilor straini increderea necesara pentru a face afaceri in aceasta tara.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul