Din beneficiari ai fondurilor europene, devenim, dupa 1 ianuarie 2007, si contribuitori la bugetul si programele Uniunii Europene. Romania a inceput devreme, spun specialistii,
sa se intereseze de
responsabilitatile care
ii vor reveni.
|
AJUTOR. Republica Moldova va fi unul dintre beneficiarii fondurilor pentru dezvoltare |
Dupa aderarea cu succes la 1 ianuarie 2007, Romania se va transforma, din simplu beneficiar al fondurilor comunitare, in donator cu responsabilitati fata de tarile subdezvoltate, in cadrul unei politici mai largi de cooperare pentru dezvoltare.
CONTRIBUTII. Cele 10 state care s-au integrat in Uniunea Europeana la 1 mai 2004 au devenit deja contribuabili la aceasta politica, ce solicita, in general, aproape 0,1% din Produsul Intern Brut (PIB) al fiecarei tari. In schimb, membrii mai vechi contribuie deja cu mai bine de 0,3% din PIB. In aceste state se inregistreaza chiar o tendinta de crestere a contributiilor la politica de cooperare pentru dezvoltare, la presiunea organizatiilor nonguvernamentale (ONG). Acestea solicita mai multi bani pentru desfasurarea activitatilor de promovare a pacii, stabilitatii, democratiei si drepturilor omului si, in perspectiva, eradicarea saraciei in intreaga lume, dar cu accent asupra acelor state ce reprezinta o prioritate pentru Uniune, fie prin proximitatea geografica, fie prin interesele comerciale.
IMPLICARE. La Ministerul roman de Externe s-a creat deja o echipa care lucreaza la elaborarea strategiei de cooperare pentru dezvoltare, insa exista semnale ca societatea civila doreste sa se implice, la randul sau, in acest proces. Fundatia Pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) a organizat in acest sens o prima intalnire a organizatiilor nonguvernamentale din Romania, cu scopul de a declansa implicarea acestora in elaborarea strategiei nationale, dar si in programele de asistenta in beneficiul tarilor in curs de dezvoltare sau in transformare, ce vor lua nastere dupa 2007. Primul pas a fost deja identificat: formarea unei retele de ONG-uri care sa negocieze, in functie de interesele societatii civile, elaborarea strategiei nationale de cooperare pentru dezvoltare. Si pentru ca fondurile alocate de tara noastra pentru programele de asistenta nu vor fi, cel putin pentru inceput, spectaculoase, se contureaza deja cateva puncte specifice asupra carora societatea civila ar dori sa actioneze. Este vorba in special despre Moldova si tarile sarace din
sud-estul Europei, unde procesul de democratizare are nevoie de sprijin.
SI LA NOI
|
In conformitate cu angajamentele asumate in cadrul negocierilor la Capitolul 26 - Relatii Externe, care include si politica de cooperare pentru dezvoltare - , Romania va participa, din momentul aderarii, la strategiile UE pentru tarile subdezvoltate in cadrul eforturilor de dezvoltare economica a acestora. Asadar, odata integrata, Romania va trebui sa se alature si ea acestui efort, initial tot cu 0,1% din PIB. Pentru aceasta este necesara crearea, inca din perioada de preaderare, a structurilor administrative si a cadrului politic si legal necesar.
|