x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cetati si biserici fortificate - Cum s-a aparat Transilvania

Cetati si biserici fortificate - Cum s-a aparat Transilvania

25 Ian 2007   •   00:00
Cladiri de patrimoniu

Invazia tatara din 1241-1242 a fost doar preludiul invaziilor devastatoare. Incursiunile otomane durand mai mult de 300 de ani, secolulul al XV-lea fiind stralucit pentru turci. Mehmed al II-lea cucereste Constantinopolul in 1453, pentru ca apoi sa isi indrepte atentia spre Europa. Intregul secol este marcat de razboaiele cu turcii din: 1420, 1442, 1479, 1482, 1493, ultimul cu urmari grave pentru asezarile din regiunea Sibiului.

Inceputa in secolul al XV-lea, intarirea bisericilor, pentru a rezista unui atac sau unui asediu, este continua si se perfectioneaza pana la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Dupa fiecare lupta se reparau distrugerile si se intareau acele portiuni care nu se dovedisera a fi suficient de solide, se mai construia un turn, se mai inalta cu un etaj o parte a bisericii sau se inalta acoperisul pentru a putea adaposti un numar cat mai mare de luptatori.

BISERICA FORTIFICATA VALEA VIILOR. Comuna Valea Viilor este situata la 50 km de Sibiu si 5 km de Copsa Mica. Localitatea se numea Vorumloc, insa in 1964 numele german a fost inlocuit cu cel romanesc Valea Viilor.

Mica Biserica Sf. Petru, in stil romanic, datand din secolul al XIII-lea, a fost transformata o data cu procesul de fortificare. Flancata doar de patru turnuri scunde, silueta masiva a bisericii domina intreg ansamblul. Fortificarea atat a turnului clopotnita, cat si a corului dau un echilibru complet bisericii.

Deasupra navei a fost amenajat un drum de straja, cu zidurile scoase in consola pe arcadele construite intre contraforti. Consolidat prin ingrosarea zidurilor, corul a fost inaltat cu cateva etaje, ultimul fiind prevazut cu o galerie. Turnul-clopotnita a fost de asemenea intarit si inaltat, in partea superioara fiind amenajat un foisor.

Pe cat de puternice sunt amenajarile defensive ale fatadelor, pe atat de delicate sunt nervurile decorative ale boltilor navei si ale corului. In interior se pastreaza vechea cristelnita, strana preotului, datata 1526, coroana, plasata deasupra amvonului, din 1746, si tabernacolul din partea nordica a corului datand din 1504. In anul 1738, in urma unui cutremur, biserica a suferit unele deteriorari. Reparatii s-au facut in 1781, 1826 si in anii 1960.

CETATEA CALNIC. Satul cu acelasi nume este situat pe drumul dintre Sibiu si Sebes, la 40 km de Sibiu. Spre deosebire de celelalte monumente UNESCO din Transilvania care sunt biserici fortificate, Calnicul este cetate, fiind alcatuita dintr-un masiv donjon si o capela inconjurate initial de o tripla incinta, din care astazi se mai pastreaza una.

Cetatea, mentionata pentru prima data in anul 1267, a fost resedinta contilor de Kelling pana in anul 1430, cand proprietatea a fost vanduta comunitatii sasesti.

Calnicul este impunator, masiv, datorita zidariei aspre, lipsita de ornamente. In a doua jumatate a secolului al XVI-lea, fortificatia a fost adaptata noilor cerinte, hersa turnului de poarta si podul mobil fiind ineficiente in fata turcilor.

Capela este situata in partea de nord a incintei, cu intrarea din curte, pe o scara care ducea mai intai intr-un balcon-tribuna. In interior s-au conservat fragmente de fresca de la inceputul secolului al XVI-lea, iar pe latura de vest se pastreaza tribuna de lemn, decorata cu panouri pictate cu elemente vegetale din 1733.
Ă©Mioritics

TURNUL SIEGFRIED. Donjonul din mijlocul incintei a fost construit in jurul anului 1272. Grosimea zidurilor sale ajunge la un metru. Initial avea 14 metri inaltime, dupa 1438 a fost ridicat la 20, fiind astfel transformat in principala piesa a sistemului defensiv. Astfel, intrarea parterului a fost astupata, pentru a nu se mai putea ajunge in interior decat printr-un gol la primul etaj. Parterul si primul etaj au bolti semicilindrice, celelalte niveluri au tavan. Tot la primul etaj, pe peretele de vest exista un semineu.

Aceste cinci articole au prezentat pe scurt cele sapte biserici fortificate monumente UNESCO din Transilvania, insa sunt inca 150 comori de arhitectura medievala unde se poate urmari pana astazi, ca intr-o veche cronica, succesiunea evenimentelor dramatice, carora biserica si incintele, constructii masive, trebuiau sa le faca fata.

Aceste biserici venerabile si cetati tacute ale sasilor in perfecta armonie cu natura au un efect impresionant asupra oricarui vizitator.

Procesul lung si complicat care a precedat construirea bisericilor fortificate, sacrificiile si ingeniozitatea necesare pentru gasirea atator solutii de aparare a comunitatii sunt expresii compozitionale autentice si de o uimitoare varietate. "Biserica fortificata nu este o mica si neinsemnata varianta a bisericii catolice ori luterane, ea este o conceptie arhitecturala noua, originala, puternica, capabila de posibilitati multiple in vastul domeniu al arhitecturii medievale", spunea criticul de arta George Oprescu

SCENOGRAFIA BAROCA A ALTARULUI. Bogat decorat cu urne florale, colonete din marmura, sase sculpturi pictate policrom si aripi traforate, adevarate rocaille-uri inspirate din gravurile epocii, precum si cornul abundentei din care se revarsa fructe, altarul dateaza din anul 1779, fiind executat de Johann Folbarth din Sighisoara, dupa cum aflam din inscriptia scrisa in limba latina pe spatele altarului.

"Sasii si romanii (...) se deosebesc unii de altii ca cerul si pamantul in ceea ce priveste temperamentul, firea, felul de trai si obiceiurile (...) Sasilor (...) le place carnea fripta, rar fiarta si slanina ranceda, pe aceasta o fierb foarte des cu varza murata, cu mazare si cu fasole (...). Beau sprit si hidromel (...). Mirodeniile le plac atat de mult incat in gradinile lor se cultiva mai mult din acestea decat plante mirositoare", scria Adam Chenot in 1755, dupa ce vizitase Transilvania. Parerea lui este impartasita de Michel Lebrecht in 1792, "oriunde ar locui, in Elvetia, Olanda, ori in alta provincie, germanul este sincer, cinstit, loial, credincios, econom, curat, serios, iubeste bucatele grase si hranitoare, mananca mult, bea multe bauturi alcoolice"

O data cu raspandirea armelor de foc: s-a construit a doua incinta in panta vechiului sant, iar donjonul a fost inaltat cu inca un etaj. Tot atunci s-au construit barbacana si turnul-bastion in forma de potcoava. In acelasi timp au fost adosate camari de provizii pe zidul primei incinte
Ă©Mioritics

RESTAURAREA CETATII CALNIC. Aproape ruinata de evenimente, cetatea a fost restaurata intre 1961-1964 sub coordonarea arhitectului Stefan Bals. Astazi, incercata de vreme si incarcata de istorie, cetatea Calnic este sediul Centrului Cultural Stiintific International al Institutului de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Romane din Cluj-Napoca si a Asociatiei "Ars Transsilvaniae". Proiectul de revitalizare a acestui remarcabil ansamblu de arhitectura medievala a inceput in 1995, incheindu-se recent. In cetate se organizeaza expozitii, iar capela a devenit aula in care se desfasoara simpozioane, colocvii si conferinte, dar si concerte de muzica medievala, renascentista sau baroca.
  • Multumiri Mioritics pentru sprijinul acordat. http://www.biserici-fortificate.com
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul