x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ciocolată pe net

Ciocolată pe net

de Carmen Dragan    |    14 Ian 2009   •   00:00

Indiferent din ce parte a Franţei sunt, francezii sunt foarte fericiţi, deoarece un singur clic le poate aduce acasă cele mai delicioase sortimente de ciocolată şi bomboane.



Există două situri unde se pot comanda toate acestea. Unul dintre cei care a avut această iniţiativă este Pierre Hermé, un patisier-ciocolatier. Renumita sa  gamă de bomboane este "Arts premiers". Preţul porneşte de la 10 euro. Celălalt ciocolatier este Patrick Roger, iar o comandă de ciocolată pe situl lui porneşte de la 29 euro.


Cum se încheie Sărbătorile de iarnă

Colindatul "hâzilor" este un obicei cu care se încheie Sărbătorile de iarnă. Obiceiul ca "hâzii" (urâţii), persoane mascate care merg de regulă înaintea preotului care sfinţeşte casele sătenilor cu aghiazmă, să colinde uliţele între Anul Nou şi Bobotează se păstrează încă în satul bistriţean Chintelnic. "Hâzii" sunt copii, tineri şi chiar bătrâni care poartă pe faţă măşti şi interpretează o scurtă scenetă amuzantă. Efortul lor este recompensat de gazde cu pancove şi prăjituri de post, în cazul în care ei trec pragul gospodăriilor în Ajunul Bobotezei, sărbătoare în care nu se mănâncă de dulce.


A mânca sau nu fast-food

Un grup de cercetători din Spania a descoperit că rezistenţa organismului nostru la alimentele care ne plac este posibilă datorită existenţei unei gene prezente în ADN-ul fiecăruia. După ei, două treimi dintre noi au "gena junk-food-ului", ceea ce le permite să mănânce alimente grase şi dulci. 14% din britanici ar fi purtătorii acestei gene, ceea ce măreşte riscul de obezitate cu 70% şi de diabet cu 50%. Dar aceste descoperiri nu dovedesc faptul că prezenţa acelei gene ar creşte pofta de mâncare sau ar diminua capacitatea de a face exerciţii fizice.


Dineuri mondene

Editura Artpropune "Dineuri mondene. Manual de supravieţuire", carte scrisă de Sven Ortoli şi Michel Eltchaninoff. Pentru a impresiona la o petrecere poţi introduce metafizica în aperitiv, poţi să elogiezi porno-etica în timpul fripturii, să refuzi desertul sub pretextul că este epicurian, să susţii în faţa celorlalţi că rockul are fundamente presocratice sau să încerci să demonstrezi că principiul lui Popper este afrodiziac.


Ghidul Michelin

Renumitul Ghid Michelin îşi urmează drumul în Asia. La un an de la apariţia sa în Tokio, la sfârşitul anului 2008, ghidul gastronomic şi-a lansat prima ediţie în Hong Kong şi în Macao. "Biblia" franceză a gastronomiei, care a analizat 251 de restaurante şi hoteluri în cele două oraşe, a decernat 40 de stele pentru 28 de instituţii, dintre care doar două au obţinut cea mai înaltă distincţie, adică trei stele Michelin: restaurantul Lung King Heen, din Hong Kong, şi Hotelul Lisboa, din Macao.


Aripioare "Saddam Hussein"

Un restaurant chinezesc se foloseşte de imaginea fostului dictator Saddam Hussein pentru a face promoţie la aripioare picante de pui. Asezonarea exagerată a puiului ar fi o sfidare faţă de clienţi, aşa cum Saddam a sfidat Statele Unite sau Marea Britanie. "Cine comandă aripioare picante înseamnă că are curaj, asemenea dictatorului", a declarat purtătorul de cuvânt al restaurantului The Passion Barbecue Chicken Wings, situat în provincia Liaoning.


Pe rit vechi

La 6 ianuarie, creştinii ortodocşi de rit vechi au sărbătorit Crăciunul. Masa specifică acestei sărbători diferă de cea a creştinilor ortodocşi pe rit nou prin abundenţa gustărilor, felul principal fiind reprezentat de gâsca umplută cu mere. Copiii au mers pe la casele gospodarilor cu colinda, pentru a le ura belşug. În biserici, în timpul slujbei religioase, s-a aruncat cu boabe de grâu, iar credincioşii au primit crenguţe de stejar. Un obicei simbolic este aşezarea colacului la masă pe patru mere roşii, alături de paharul cu vin roşu, cu miere şi grâu.

×
Subiecte în articol: food world