x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cum drenam solul argilos?

Cum drenam solul argilos?

22 Feb 2007   •   00:00
MEREU VERDE
Solul ud si argilos retine o mare cantitate de apa care ingreuneaza munca pe acel teren in anumite perioade ale anului. Aceasta poate duce chiar la inecarea plantelor si a culturilor. Amenajarile de desecare-drenaj au rol de regularizare a regimului apei din profilul si de la suprafata solului

Este necesar sa instalam un sistem de drenare pentru a reduce cantitatea de apa din sol, in special de la suprafata acestuia. Ameliorarea solurilor cu exces de umiditate se poate face prin drenajul apelor freatice sau desecare combinata cu drenajul.

Este simplu sa ne amenajam singuri un sistem de drenare, iar pentru asta avem nevoie de tuburi de drenaj din plastic, o lopata, o cazma, o roaba, o franghie si suficient nisip si pietris pentru a umple santurile.

ETAPA CU ETAPA

Cu ajutorul unei franghii si al unor araci delimitati grafic marginile santului inaintea inceperii sapaturilor. Se recomanda folosirea denivelarii naturale a terenului pentru a facilita lucrarile. Sapati santuri cu adancime de aproximativ 60-75 cm si latimea de 30 cm. Santurile laterale trebuie sa se uneasca cu unul principal, care va ajunge intr-o scurgere.

Pamantul scos trebuie depozitat intr-o roaba, acesta fiind necesar ulterior acoperirii santurilor dupa montarea instalatiei de drenaj.

Transeul trebuie sa ajunga pana in partea cea mai joasa a curtii, unde va avea loc colectarea apei.

Depuneti un pat de pietris sau nisip, gros de 5 cm la baza transeului si asezati pe acesta tubul de drenaj.

Montati tuburile, unul in continuarea celuilalt. Partea de sus a acestora trebuie sa se gaureasca aidoma unei site (gauri de circa 5 mm diametru). Este indicat ca tevile sa fie confectionate dintr-un material dur pentru a rezista la socuri termice, mecanice sau la coroziune.

Deasupra tevilor se asaza dupa montare aproximativ 25 cm de piatra de rau pentru ca gaurile de colectare sa nu se infunde cu pamant. Acest strat va permite directionarea apei spre tevile de drenaj.

ETAPA FINALA, ACOPERIREA SANTULUI

Continuati sa umpleti santul cu pamantul scos in urma saparii. In urma acoperirii se va forma o mica movila care se va nivela in urmatoarele saptamani. Nu este recomandat sa fortati tasarea acesteia calcand pamantul, mai ales daca este umed, deoarece stratul de deasupra burlanelor va forta gaurile de admisie si le va bloca.

Pamantul acumulat in exces poate fi imprastiat prin gradina. Acesta se va incorpora in scurt timp.

Burlanul din santul principal trebuie sa se reverse intr-un sistem de evacuare natural (fosa sau rau), in lipsa acestuia fiind necesara realizarea unui put de evacuare.

Sapaturile trebuie realizate conform unui plan prestabilit în conditii de umiditate redusa si folosind un echipament adecvat
Montarea diverselor segmente de tubulatura trebuie facuta cu atentie, partile anterior montate putând fi stabilizate cu piciorul

Sfat

Puneti burlanele unul in continuarea celuilalt avand grija sa le fixati bine.
Sapati usor, pentru ca peretii santului sa fie compacti. Daca este posibil, instalati sistemul de drenaj cand solul este uscat, pentru a va usura munca.
Daca lucrati pe timp de ploaie, acoperiti santul cu scanduri late pentru a evita surparea solului in transeu.
Sapati santul in panta si in sens opus pantei, pentru ca apa sa se scurga pe masura ce lucrati. Se recomanda folosirea pietrisului pentru stabilizarea burlanului si impiedicarea intrarii sedimentelor pe orificiile ce asigura drenajul

  • Foto : Limelights Management
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul