x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Europa tremură de frig

Europa tremură de frig

04 Dec 2010   •   20:49
Europa tremură de frig
Sursa foto: Robert Pratta/Reuters

Continentul nostru a rămas în strânsoarea de iarnă arctică. După o săptămână de zăpadă orbitoare, vânturile încă muşcă turbat, iar  temperaturile continuă să scadă dramatic. Aeroporturile au fost închise, trenurile s-au oprit , maşinile au fost abandonate pe autostrăzi şi câteva zeci de persoane au murit.

Ravagii în Anglia: anulări de zboruri şi întârzieri , multe cu timpi neprecizaţi,  conturau sâmbata o pesimistă tabelă de zbor  pe aeroporturile Heathrow, din Londra, Luton şi Glasgow (Scoţia). Si la  Gatwick, al doilea aeroport al Angliei, traficul se desfăşura în aceeaşi parametrii negativi.  La ora  prânzului, mulţi pasageri trăiau într-o atmosferă de camping."Suntem blocaţi aici încă de marţi. Dormim pe podea ca niste idioţi," tuna un pasager francez, citat de www.ouest-france.fr. De asemenea, unele magazine nu au fost aprovizionate, iar  o penurie de benzină se anunţa în estul Marii Britanii. Transportul feroviar nu se ridica nici el la înăltimea aşteptărilor: aproximativ unul din trei trenuri Eurostar a fost anulat vineri între Paris şi Londra, precum şi între Bruxelles şi Londra. Revenirea la normal nu figura în programul weeendului.

Record rece: friguroasa Rusie se confruntă cu un neobişnuit val de aer rece pentru această perioadă a anului. Mercurul din termometru a scăzut la - 47 ° C în Urali şi - 51 ° C în Siberia. Pe de alta parte, ieri la Braemer, Scoţia, a fost la fel de rece ca la Moscova (- 24 ° C).

In sudul Austriei, conform AFP, aproximativ 800 de locuinţe nu au electricitate, iar traficul este îngreunat pe unele drumuri din cauza căderilor de arbori.
Germania rămâne în întregime sub temperaturi negative şi noi căderi de zăpadă sunt aşteptate în aproape toată ţara. In Cehia, termometrele au scăzut sub 20 de grade Celsius în timpul nopţii. O parte a Portugaliei se află şi ea sub zăpada.

Bilanţ negru: temperaturile neobişnuit de scazute şi ninsoarea au produs cel puţin şaizeci morţi, majoritatea din Europa Centrală. De la începutul săptămânii, unsprezece persoane au murit la Moscova, iar opt în Republica Cehă. Trei oameni au murit de hipotermie în Franţa. In Polonia, 9 persoane au murit de frig în ultimele 24 de ore, astfel incat bilantul total al victimelor a ajuns la 31 de la începutul lui decembrie si la 46 din noiembrie, conform ouest-france.fr si AFP.

×