x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Evenimente

30 Iul 2008   •   00:00

Duminică, 20 iulie, la Voineşti-Covasna, cîteva zeci de persoane au participat la Nedeia mocănească. Evenimentul este cea mai importantă sărbătoare locală care perpetuează obiceiurile şi tradiţiile oierilor din zonă.

Sărbătoare de Sîntilie. Duminică, 20 iulie, la Voineşti-Covasna, cîteva zeci de persoane au participat la Nedeia mocănească. Evenimentul este cea mai importantă sărbătoare locală care perpetuează obiceiurile şi tradiţiile oierilor din zonă. Localnicii, mocani din tată-n fiu, au obiceiul ca de Sfîntu Ilie să coboare de la munte pentru a participa la petrecere alături de familie şi de prieteni. Spectacolul de Sîntilie a cuprins, printre altele, şi ceremonialul cererii în căsătorie, bărbierirea mirelui, împodobirea tinerei soţii, descălţarea naşilor şi hora miresei. Potrivit tradiţiei, nunţile mocanilor durau trei zile şi trei nopţi, iar mesele erau încărcate cu bunătăţi precum brînză, friptură şi "răchie". După cele trei zile de ospăţ, care se ţineau în prima zi în casa socrilor mici, în a doua la naşi, iar în a treia zi la socrii mari, nuntaşii erau serviţi cu pastramă de oaie şi bulz stropit din belşug cu băutură ca nuntaşii să se "dreagă" după ospăţ. (M.B.)

 

În lume

18 iulie – 16 august.Vins de Castillon. Côtes de Castillon, Franţa. Casa de Vinuri Castillon oferă tuturor vizitatorilor degustări de vinuri gratuite.

26 iulie – 3 august. Baltimore restaurant week, Baltimore, Maryland. Evenimentul oferă tuturor participanţilor cursuri de gastronomie.

1 august. Sardine Festival, Kalloni, Grecia. La festival, localnicii şi turiştii vor gusta sardinele Kalloni, acompaniate de ouzo şi muzică grecească.

1 – 2 august. Festival of Beer, Mammoth Lakes, California. Numeroase sortimente de bere vor putea fi degustate de participanţi.

2 – 4 august. Louisiana Foodservice Expo. New Orleans, Louisiana. Expoziţia este primul eveniment de acest fel din Gulf Coast.

3 august. Raspberry Festival, Cottonwood, Idaho. La festival se vor putea cumpăra preparate ce au ca ingredient principal zmeura. (C.D.)

×
Subiecte în articol: agenda