x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fascinaţia educativă a jocului "de scenă"

Fascinaţia educativă a jocului "de scenă"

de Serban Cionoff    |    14 Dec 2008   •   00:00

Totul a început ca într-o poezie de Jacques Prevert:"… iată pe cer/ pasărea-liră/copilul o vede/ copilul o aude/copilul o roagă:/Pasăre scapă-mă/ pasăre joacă-te cu mine!".



Desen de Posincă Andreea, clasa a III-a, Şcoala nr.192

Cu doi-trei ani în urmă, ca să ajungă la Teatrul "Masca", elevii şcolii speciale nr.7 din Bucureşti nu trebuia decât să traverseze Bulevardul Bucureştii Noi. Mai ales că în faţa clădirii teatrului, fosta Casă de cultură "Înfrăţirea între popoare", se află un parc frumos unde, în timpul liber, copiii vin să se joace. Azi – aşa, mâine – aşa, şi uite că s-au împrietenit cu actorii teatrului! Cel mai bun prieten fiind (se putea altfel?) directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare. Aşa încât, invitaţia a venit de la sine "Voi nu vreţi să veniţi la teatru?" – i-a întrebat "domnul Mihai". Răspunsul a fost scurt şi lămuritor:"Vrem!" Uşor de zis, dar mai greu de făcut, pentru că, la scurtă vreme, Teatrul Masca s-a mutat în cartierul Militari. Teatrul s-a mutat, dar invitaţia a rămas.

INIMOŞI. Nici nu a fost de mirare că, într-o zi, telefonul şcolii a sunat: "Aţi uitat ce mi-aţi promis?!" Peste câteva zile, 100 de copii, împreună cu profesorii lor, au venit la teatru. Invitaţi au fost, de asemenea, elevi de la Şcolile Generale nr.192, 173 şi de la Liceul "Timotei Cipariu" – cu care Şcoala Specială nr. 7 se află într-un parteneriat de sprijin.
Invitaţia Teatrului Masca a venit la momentul potrivit! În ideea că inimoşii profesori şi educatori din Şcoala Specială nr.7, în marea lor majoritate tineri, şi-au stabilit ca prioritate absolută formularea şi punerea în fapt a unor strategii educaţionale moderne şi atractive, care să îi facă pe elevii lor, copii cu vârste între 8 şi 12 ani, care prezintă dizabilităţi uşoare şi moderate, să aibă acces la o categorie aparte de limbaj – limbajul mişcărilor, comunicarea nonverbală.
Alegerea piesei s-a dovedit a fi pe cât de grea, pe atât de inspirată. "Clovnii", spectacol care a cucerit largi categorii de public, atrage şi captivează prin împletirea armonioasă între mişcare, dans şi muzică. "Chiar crezi că ai întâlnit cu adevărat CLOVNI?" – întreabă actorii. Şi tot ei îi conduc pe spectatori către răspuns: "Ei, află că te înşeli! Clovnii? Paiaţele? Poate, dar câtă generozitate şi câtă inteligenţă se ascund în spatele nasului roşu!".

FASCINAŢI. Răspunsul copiilor – spectatori la această surpriză – nu s-a lăsat aşteptat. Ei au urmărit cu maximă atenţie fiecare moment, au fost fascinaţi de costumele viu colorate ale personajelor, de giumbuşlucurile acestora, de jocul de lumini şi de culori, de ploaia de confetii, de dansul baloanelor de săpun. Pe tot parcursul spectacolului, ei au interacţionat cu scena – cum se spune în limbajul de specialitate... Semn al reuşitei, dar şi o certitudine pentru a socoti, această primă întâlnire, ca pe un promiţător început al unei colaborări incitante. Dovadă că, după spectacol, actorul Mihai Mălaimare, le-a dat copiilor un extemporal original. El le-a propus tinerilor săi prieteni ca, la viitoarea întâlnire, să aducă desene care să aibă ca temă cele mai frumoase amintiri din spectacol. Desene care vor fi discutate de actori şi micii lor spectatori – prieteni.

"Copiii cu dizabilităţi nu au nevoie de compasiunea noastră, ci de sprijinul nostru. Este nevoie ca ei să trăiască alături de ceilalţi copii de vârsta lor, iar noi, educatorii, trebuie să le oferim modalităţi cât mai diverse şi mai atractive de socializare. Oferta Teatrului Masca ne-a deschis oportunităţi de maxim interes. Mişcarea, dansul şi muzica constituie modalităţi aparte de stimulare senzorial-perceptivă".
Amelia Preda, profesoară

×
Subiecte în articol: lumea copiilor