x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gustul si emotia primului pescuit

Gustul si emotia primului pescuit

26 Oct 2005   •   00:00
REPORTER IN TIGAIE
Parca nicaieri pescuitul nu este mai "productiv" si mai antrenant ca la Suceava, mai exact pe malul Bistritei, acolo unde pesti de toate neamurile, in special pastravii, te ispitesc si te asteapta cuminti sa-i momesti si sa-i prinzi. Pentru ca mai apoi, dupa ce i-ai avut in undita, sa descoperi deodata ca ti-au scapat.

Se spune ca fiecare lucru are un inceput. Asa se face ca, aici, la Suceava, am asistat la prima partida serioasa de pescuit din viata mea. Copil fiind il mai insotisem pe tata de cateva ori, dar in joaca, nimic serios.

Si nici ca puteam alege un loc mai potrivit decat Bistrita. Nu departe de casa lui Octavian Munteanu, un om pentru care pescuitul nu mai este un simplu hobby, dimpotriva, cu trecerea timpului s-a transformat intr-o adevarata pasiune, "un microb", asa cum mi-a marturisit el. Si fara nici o legatura cu meseria lui, caci este inginer, dar a mostenit pasiunea de la tatal sau, pescar profesionist!

MOMEALA. "Echipamentul necesar, multe momeli si o vointa de fier, e tot ce-ti trebuie cand mergi la pescuit." Octavian vorbea din proprie experienta. Stia foarte bine ca dupa ore intregi de stat pe malul apei, de multe ori s-a intors acasa fara o coada de peste. Dar asta e! Socoteala din targ nu se potriveste cu oala de-acasa, care il astepta pregatita pentru o ciorba gustoasa. Am plecat dis-de-dimineata. Bistrita imi parea atat de limpede si de linistita. "Un rau cu apa curata, oxigenata, cu albie pietroasa, numai buna pentru pescuitul pastravilor", mi-a zis Octavian, in timp ce isi pregatea undita. Pescarul nostru venise cu tot echipamentul. Nu mai vazusem in viata mea atatea momeli la un loc.

REUSITA. Am apucat sa-i urez "fir intins" (asa am invatat de la tata), dupa care ne-am asezat tacuti si timp de o jumatate de ora nimeni nu a mai scos o vorba. Paream doi protagonisti ai unui film politist ce isi urmareau prada. El cu ochii tinta la apa in care aruncase undita, eu cu privirea atintita catre el. Eram nedumerita. "Fir-ar, a scapat si asta", il mai auzeam rostind din cand in cand, dar nu prea indrazneam sa intreb nimic. Totusi, rezultatul a fost unul acceptabil. Vreo sase pastravi, iar cand l-a "agatat" pe primul ne-am bucurat amandoi ca doi copii. Octavian nutreste aceeasi bucurie, traita ca si cum ar fi mereu prima data, mereu primul peste prins, prima undita aruncata in apa. Bucuria momentului.

"Gata, acum sotia are ceva Ă«combustibilĂ». Un peste la gratar cu mujdei, niste ciorba si o salata de pastrav. Ea e gospodina, eu ma ocup doar cu aprovizionarea." Am ras amandoi, in timp ce ne indreptam mandri spre casa.

Eram obosita, dar trebuie sa recunosc ca am prins viata gustand din bucatele pregatite de Ana, sotia lui Octavian. Cu un pescar in familie si cu asa o gospodina, cum sa nu fie frumoasa viata!

"Prima data am mers la pescuit la 10 ani. Mi-a placut la nebunie. De atunci tata ma lua de fiecare data cu el, iar undita imi devenise o foarte buna prietena" - Octavian Munteanu

"Pescuitul nu este usor. Dimpotriva, este nevoie de o temeinica observatie. A locului, a conditiilor atmosferice, a tipului de insecte care zboara prin zona, a gradului de claritate a apei si alegerea larvelor potrivite" - Octavian Munteanu

PESCUITUL LA MUSCA
Pescuitul cu musca artificiala in ape limpezi este foarte raspandit in randul pescarilor, fiind socotit o adevarata arta. Totusi, aceasta metoda se dovedeste a fi de multe ori extrem de anevoioasa, deoarece trebuie analizat cu atentie mediul si aleasa cea mai potrivita momeala. Hrana pastravului este constituita din larve, fluturi, musculite, lucru de care pescarii profita din plin pentru a-i atrage in plasa.

"PESTE-VEDETA"
Pastravul traieste in ape de munte, reci si limpezi, bine oxigenate, in special cele din zona izvoarelor. Pastravul comun este cel mai raspandit in tara noastra, iar ca varietati de pastrav mai mentionam "fantanelul" - peste frumos colorat si "pastravul curcubeu" - decorat cu multe puncte negre. Marimea legala la care poate fi pescuit este de peste 20 cm, fiind socotit bun pastravul de circa jumatate de kg si foarte bun cel de aproximativ un kg.

RULOURI CU FILE DE PASTRAV

INGREDIENTE: 300 g file de pastrav, 4 oua, 200 g faina, 200 ml apa minerala, 100 ml lapte, sare, piper, o legatura de ceapa verde, o legatura de marar, doua linguri cu unt, 120 g smantana, 200 g branza de vaci amestecata cu hrean, o lamaie.

PREPARARE: Se prepara un aluat de clatite, se adauga sare, piper si verdeata tocata marunt. Intr-o tigaie incinsa se pune putin unt si se prajesc clatite mai mici si mai grosute. Pentru umplutura se amesteca branza, smantana si zeama de lamaie. Compozitia se intinde pe fiecare clatita, apoi se adauga o bucata de file de peste, se ruleaza, se taie bucati, iar la final se decoreaza cu ceapa si marar.

CROCHETE DE PESTE CU ALUNE

INGREDIENTE: 300 g file de peste, un ou, pesmet, sare, piper, o cutie cu porumb, o cutie cu alune de padure, doua fire de ceapa verde, o lamaie, 50 ml ulei de masline, salata.

PREPARARE: Pestele se taie bucati lungi de 5-6 cm, se trece prin ou si pesmet si se coace in uleiul incins. Salata se taie fasii, ceapa rondele, se adauga porumbul si alunele, sarea, piperul, uleiul de masline si se acreste cu zeama de lamaie.

PASTRAV FIERT IN SMANTANA

INGREDIENTE: 8 pastravi proaspeti, 6 linguri cu smantana, marar, sare.

PREPARARE: Pastravii se curata, se spala si se freaca bine cu sare. Se toarna smantana in tigaie si se asaza pe aragaz la foc mic, iar la primul clocot se pun si pastravii. Se tin 10 minute pe o parte, apoi se intorc si se mai lasa inca 10 minute pe cealalta parte. La sfarsit se presara mararul tocat marunt. Se serveste cu mamaliguta calda.

PASTRAV CU SOS DE MIGDALE

INGREDIENTE: 4 pastravi, o lingurita cu praf de mustar, 100 g unt, un pahar cu migdale, un pahar cu vin alb, 5 linguri cu zeama de lamaie, o lingurita marar, un pahar cu faina, piper, ulei.

PREPARARE: Se curata pastravii, se spala si se tavalesc in faina amestecata cu piper, marar si praf de mustar. Se stropesc cu putina zeama de lamaie si se trec iar prin faina. Apoi se prajesc in ulei incins. Migdalele se prajesc si ele in unt, apoi se amesteca bine cu vinul si restul de zeama de lamaie, lasandu-se la foc mic pana cand se ingroasa sosul. Pastravii se servesc alaturi de sosul obtinut.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul lămăie octav