x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul In Laptarie - Ce facem cu mobila?

In Laptarie - Ce facem cu mobila?

de Claudia Daboveanu    |    18 Iun 2006   •   00:00
In Laptarie - Ce facem cu mobila?

Se spune ca, intr-o casnicie, in primul an cumperi mobila, in al doilea muti mobila si-n al treilea o imparti.

Nu altora, ci tu cu partenerul/a tau/ta. De ce? Pentru ca "Dragostea dureaza trei ani". N-am spus-o eu, ci Frederic Beigbeder si Chris Simion, autorul, respectiv regizoarea spectacolului cu acelasi titlu, a carui premiera a avut loc la 4 mai in "Laptaria lui Enache". Vestea buna e ca pe perioada verii, adica atunci cand stagiunea teatrala este inchisa, spectacolul se va juca pe terasa Laptariei.

DILEME CONJUGALE. Spectacolul e, de fapt, un bairam. Toti spectatorii sunt invitati la o sindrofie mai putin obisnuita: petrecerea de divort a lui Marc Marronier (Cristi Iacob). Dezinvolt si bine dispus, de parca te-ar pofti la nunta sau la oricare alt eveniment care presupune distractie. Dar, cum personajul o spune, prietenii trebuie sa-ti fie alaturi mai ales in clipele de asa-zisa tristete, pe care le atrage un divort. Dragostea dureaza? Cat timp? Mariajul este o inchisoare? Pentru a fi fericit este necesar sa ramai cu cineva toata viata? Sexul e compatibil cu ideea de cuplu casatorit? Trebuie sa ramai fidel sau nu e chiar asa de grav sa-ti inseli sotia? Toate-s vechi si noua toate, ar spune poetul, nimic nou sub soare, ar zice filosoful. Intr-adevar, ideile pe care textul le propune sunt vechi de cand lumea, probleme de genul acesta ni le-am pus cu totii, fie c-am divortat sau nu. Autorul insusi marturiseste ca a scris romanul "Dragostea dureaza trei ani" inspirandu-se din propriul divort: "E o poveste trista, cea a divortului meu. Cu toate astea, regizoarea a reusit sa faca din ea una vesela si spectaculoasa", a spus Beigbeder la data premierei.

TE IUBESC?! "Dragostea e mereu la fel: incepe cu apa de trandafiri si se termina cu laturi", declara cu cinism amanta lui Marc, Alice (Mara Nicolescu). Ciudat lucru, toata lumea a fost de acord (in sinea lor sau mai fatis, prin suspine ori priviri piezise aruncate actorilor ori "participantilor la petrecere") ca un lucru frumos ca dragostea sfarseste mai mereu urat. "Ia zi, cand spui «iubesc» crezi mereu asta?", continua amanta spectacolul interactiv, intreband un exemplar masculin din public. "Nu", vine prompt raspunsul. "Nici eu", decreteaza Alice. Ai dreptate, Alice, poate doar in Tara Minunilor mai crezi pe bune cand spui sau cand ti se spune "Te iubesc!"... Adriana Trandafir (Anne, divortata, ex-nevasta lui Marc) si Jean Georges (Cuzin Toma) pun cireasa pe tortul "dezvirginarii mentale", care cica e divortul...

×
Subiecte în articol: spectator