x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Interioare croite pe măsura copilului

Interioare croite pe măsura copilului

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    29 Mai 2008   •   00:00

Aveţi de descoperit în rîndurile următoare cele mai noi idei de design de interior concepute pe măsura celor mai mici, creionate după nevoile lor speciale, de fantezie la puterea “n” şi de spaţiu pentru manifestarea şi încurajarea creativităţii debordante.

Pentru că numai cîteva zile ne despart de Ziua internaţională a copilului, am ales să prezentăm un subiect care îi are în centrul atenţiei pe micuţii din vieţile noastre. Aveţi de descoperit în rîndurile următoare cele mai noi idei de design de interior concepute pe măsura celor mai mici, creionate după nevoile lor speciale, de fantezie la puterea “n” şi de spaţiu pentru manifestarea şi încurajarea creativităţii debordante.

 

Explozie de culoare

În cazul culorilor nu poate fi vorba despre vreo anume preferinţă, speţa copiilor fiind una specială, în sensul că ei apreciază culorile tari şi efervescente. În cazul adolescenţilor, această explozie de culoare este dozată cu mai multă atenţie în direcţia scăderii ponderii nuanţelor extra­vagante şi săritoare în ochi care ar putea zbuciuma şi mai tare starea de continuă agitaţie caracteristică vîrstei. Oricare ar fi vîrsta copilului tău, peretele din faţa patului este bine să fie acoperit coloristic de nuanţe liniştitoare, în virtutea faptului că vizual este primul cu care are contact atunci cînd se trezeşte.

 

Modularitate Şi creativitate

Abordarea actuală a acestei funcţiuni fie că este destinată ado­lescenţilor sau copiilor aflaţi pînă la această vîrstă este ca­rac­terizată de modularitate subordonată funcţionalităţii şi creativitate în abordare. A fost eliminat aproape în totalitate acel concept de dulap care încorpora într-un singur corp funcţiunile de etalare şi depozitare a diverselor piese şi obiecte specifice vîrstei. În schimb, corpuri modulare ce-şi pot găsi locul în di­verse aranjamente le-au luat locul. În cazul celor mai mici, practic nu există o linie constructivă, o formă precisă ce poate să descrie felul în care aceste piese modulare sînt plasate. Orice formă închipuită special pentru cei mai mici este posibilă.


Materialele predominante la construcţia mobilierului sunt de calitate foarte bună, dat fiind că este vorba despre o cameră ai cărei “locatari” sînt copii. Predominante la acest mo­ment sînt panelurile din lemn placate cu melamină (rezistentă la zgîrieturi şi uşor de curăţat) sau lăcuite cu lacuri nontoxi­ce. Se ştie că în cazul materialelor de lemn, fie că este vorba des­pre paneluri, placaj sau plăci stratificate, cea mai mare problemă este folosirea lianţilor pentru lipirea straturilor, în esen­ţa lor substanţe otrăvitoare, ce sînt degajate pentru mult timp. Clasa ecologică acceptată la nivel european este clasa E1, aceasta fiind şi cea în care este recomadabil să se înca­dre­ze materialele lemnoase folosite pentru camera copilului.

 

Crearea unui spaţiu supraetajat

O idee practică aplicabilă camerelor mici în special a fost aceea a folosirii pe înălţime a spaţiului atunci cînd perimetrul în care trebuie să “ne descurcăm” nu mai permite alte dotări. Respectiv crearea în camera copilului a unui nivel/etaj căruia să-i fie atribuită o anumită funcţionalitate.Spaţiul rezultat dedesubt poate fi utilizat pentru crearea unui minidressing.  

 

Camere ca un loc de joacă

O diferenţă pe grupe de vîrstă este sesizabilă şi la nivelul organizării funcţionale a camerei. Dacă în cazul celor mai mici este mai important să aibă o cameră ca un loc de joacă avînd corpuri de mobilă modulare dispuse într-o dezordine aparentă, în cazul adolescenţilor se preferă ordonarea după linii mai ferme, care să delimiteze vizual zonele între ele, respectiv pe cea de studiu, de cea de dormit.

×