x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Jocul în graiul lui Shakespeare

Jocul în graiul lui Shakespeare

de Roxana Vintila    |    24 Mai 2009   •   00:00
Jocul în graiul lui Shakespeare

"Spring Day" - "Primăvara europeană" este o campanie deschisă elevilor din întreaga lume. Un proiect de poezie, muzică şi dans pentru cei mici. Pe lângă temele obişnuite de la şcoală sau de la grădiniţă, copiii se pot bucura prin intermediul acestui program de o nouă "probă": cea de creaţie.



De curând, La Pala­tul Naţional al Co­pii­lor s-a des­fă­şu­rat prima ediţie a concursului european în limba engleză de poezie, muzică şi dans "Happy day in Europe", organizat de Inspectora­tul Şcolar al Municipiului Bucu­reşti, Primăria Sectorului 4, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvol­tarea României, Inspectoratul Şcolar al Sectorului 4 şi Grădiniţa nr. 263 "Ciupercuţa".

Concursul din campania "Spring day in Europe" îşi propune să lărgească posibilităţile copiilor de exprimare în limba engleză şi să sublinieze vocaţia lor artistică. Conceput sub forma unui festival, concursul se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 7 ani, din Capitală.

Peste 350 de copii de la principalele grădiniţe din Bucureşti au evoluat la una dintre cele trei sec­ţiuni ale concursului: poezie, cântece şi dansuri specifice tradiţiilor şi obiceiurilor ţărilor europene. Co­piii costumaţi în culorile "bă­trâ­nului continent" au ţinut să de­monstreze auditoriului, format din pă­rinţi şi cadre didactice, că stă­pânesc tainele limbii engleze şi au totodată şi aptitudini artistice.  

În spatele momentelor pe care ei le-au susţinut se află munca a peste 90 de cadre didactice, profesori de limba engleză, care şi-au propus prin intermediul acestui eveniment să aducă ceva nou în educaţia copiilor.

La final, juriul, format din profe­sori de specialitate, a anali­zat pres­taţiile exclusiv în limba engleză ale copiilor, şi a decis care sunt câştigătorii pentru fiecare secţiune în parte. Cu ocazia Zilei Copilului, la data de 30 mai, micu­ţii europeni vor fi premiaţi în ca­drul unui spectacol. Printre cei care vor evolua cu această ocazie se numără şi grupul vocal al Clubului de Excelenţă Dan Voiculescu "Steluţele Europei", care, de curând, s-a calificat în finala cunoscutului concurs "Mamaia Copiilor".

În acest context, în calitate de promotor al excelenţei şi al performanţei în rândul copiilor şi tinerilor, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a susţinut acest concurs şi îi va premia pe cei mici.

Ca membri ai Uniunii Euro­pe­ne trebuie să înţelegem interculturalismul ca "un instrument pentru ameliorarea egalizării şanselor şi a inserţiei optimale a popu­laţiilor străine, europene sau nu în viaţa economică şi socială, punând în practică dorinţa de întărire a drepturilor pentru toţi şi, de aici, chiar dezvoltarea demo­cra­ţiei" (Eric Bouchez, Andre de Peretti, 1990). Uniunea Europeană trebuie să fie un spaţiu al diversităţii şi nu un "creuzet" în care dife­ren­ţele se contopesc... E important să iu­beşti limba dulce a Ro­mâniei. Cu toţii ştim că orice vers tradus într-o altă limbă nu mai transmite aceeaşi emoţie, dar muzicalitatea cuvintelor trebuie să fie aceeaşi, ca şi cum ar exista un singur grai: cel universal.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor