x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lumea copiilor - Familie pentru un copil parasit

Lumea copiilor - Familie pentru un copil parasit

de Roxana Ioana Ancuta    |    18 Iun 2006   •   00:00
Lumea copiilor - Familie pentru un copil parasit

In momentul de fata, in Romania sunt peste 2.000 de familii atestate care doresc sa adopte un copil, in timp ce numai 900 de copii sunt adoptabili.

Pana acum aproape doi ani, procedura adoptiei nationale era simpla: familia isi alegea copilul, din cei multi dati spre adoptie. Venit, vazut, placut, adoptat. Lucrurile s-au schimbat insa, de cand a intrat in vigoare noua Lege a adoptiilor (din 2004). Acum, aceasta pune accentul, in primul rand, pe respectarea drepturilor copilului, pe reintegrarea in familie si nu mai permite celor care doresc sa faca o adoptie sa-si aleaga ei copilul. Se merge pe principiul fiecare copil are dreptul la o familie, si nu invers. "In trecut se cauta un copil pentru o familie, nu o familie pentru un copil", spune Theodora Bertzi, secretar de stat in cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii.

"EU ALEG!". Acum, cei care aleg sunt specialistii. Ei decid care cuplu i se potriveste unui copil. "De obicei, parintii vin cu un ideal tip in minte: «Eu vreau copilul asta», insa nu se gandesc ca, si daca l-ar naste ei, copilul n-ar fi asa. Pe de alta parte, poate ca si copilul are un ideal tip. Poate si el ar spune, la randul lui, «nu vreau un tata cu burtica si cu chelie. Vreau si eu niste parinti foarte tineri». Trebuie sa educam populatia, sa schimbam modul de a gandi al multora dintre noi. Sa incetam sa facem din actul adoptiei un tabu si sa-l transformam intr-un lucru normal. In acest moment, pe langa «cerintele» posibililor parinti legate de culoarea copilului, de starea sa de sanatate, problema cea mare este ca nimeni nu vrea sa ia un copil mai mare de 3, 4 ani. In general, cei mai multi vor bebelusi", declara si Raluca Minoiu, reprezentantul unui ONG.

Actualmente, 900 de copii sunt adoptabili (din 31.107 aflati in centre de plasament) si exista 2.000 de familii (sau persoane) atestate care doresc sa adopte un copil. Conform datelor aflate in Registrul National pentru Adoptii, aproape 50% dintre aceste familii doresc sa adopte un copil de pana la 3 ani, iar restul, datorita programelor de consiliere pentru adoptie, au inceput sa accepte si copii mai mari de 3 ani.
PARERE. Theodora Bertzi spune ca exista si o mentalitate a trecutului in ceea ce priveste adoptiile

"Parintii adoptivi merg mult pe ideea sa nu se afle vreodata ca a fost adoptat. De aceea il vor bebelus. Tin mult sa participe la toate etapele de dezvoltare ale copilului. Sunt multe cazuri cand acestia, dupa realizarea unei adoptii, se muta din cartierul sau orasul respectiv, pentru a pastra «secretul» cat mai bine", explica Raluca Minoiu motivul preferintelor romanilor in materie de adoptii, "dar este cea mai mare pacaleala, pentru ca absolut toti copiii adoptati afla adevarul la un moment dat - aceasta o putem spune din experienta pe care o avem in domeniu". In prezent, Oficiul Roman pentru Adoptii demareaza proiecte menite sa schimbe mentalitati si preconceptii. "Fiecare trebuie sa inteleaga faptul ca actul adoptiei nu este ceva rusinos, ci este un lucru extrem de pozitiv", concluzioneaza Theodora Bertzi.

EX-SINDROM INSTITUTIONAL. "Este adevarat, romanii doresc sa adopte copii de pana la 1 an, cei mai multi, dar, de asemenea, este important si faptul ca 11% dintre ei nu precizeaza varsta copilului. Exista si o mentalitate - care provine din trecut - pentru familiile care doresc sa adopte. Inainte se doreau copii mici, pentru ca cei mai mari aveau sindromul institutional, or, acum nu mai poate fi vorba de acest sindrom, pentru ca nu mai stau in institutii. Copiii de pana in 2 ani stau neaparat la un asistent maternal, iar cei care pot deveni adoptabili sunt in ingrijire de tip familial" - Theodora Bertzi, secretar de stat Oficiul Roman pentru Adoptii.
×
Subiecte în articol: copil lumea copiilor