x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Masti care fac tenul ca piersica

Masti care fac tenul ca piersica

05 Iul 2005   •   00:00
TERAPII ALTERNATIVE
Vara putem sa renuntam la saloanele de cosmetica in favoarea fructelor si a legumelor, care se gasesc din belsug. Sunt pline de vitamine si de minerale, ceea ce ne permite sa preparam acasa masti cosmetice adaptate fiecarui tip de ten.
Cu sucurile proaspete din fructe si din legume se pot face lotiuni, cu scopul de a elimina impuritatile de pe fata. Daca dorim sa scapam de punctele negre, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne sfatuieste sa folosim o masca din sucul unei lamai combinat cu albus de ou. Aceasta este eficienta atat contra punctelor negre, cat si a porilor dilatati. Timpul de actionare a mastii este de 15-20 de minute. De asemenea, cu sucul unei lamai, imbibat intr-un tampon de vata, putem sa ne stergem fata. Dupa 20 de minute se clateste fata cu apa calduta si se aplica o crema hidratanta. Iar rezultatul va fi un ten mult mai curat.

Patrunjelul intinereste pielea


Recomandarea medicului in cazul persoanelor cu tenul uscat sunt lotionarile cu suc de pepene galben sau de castravete, iar pentru cele cu ten iritat – sucul de morcovi.

De asemenea, dr. Papazian-Urdareanu recomanda folosirea pulpei fructelor si a legumelor. Astfel, pentru tenul normal, frictionarile cu felii de piersica au ca efect curatarea pielii, iar mastile din rosii taiate felii dau rezultate in cazul celor care au tenul gras, seboreic. Din frunzele de salata obtinem un decoct ideal pentru redarea supletii pielii si calmarea cuperozelor (inflamatii cronice ale glandelor cutanate ale fetei). Decoctul din frunze de patrunjel intinereste tenul si este indicat celor cu pielea inrosita, iritata, patata. Decoctul se prepara dintr-o legatura de patrunjel la 1/2 l apa, care se lasa la macerat la rece timp de 8-10 ore. Cu el se fac lotionari zilnice pana dispar iritatiile. Iar pentru tenurile grase, seboreice, cu pori dilatati, se face decoct din 20-30 g de frunze de marar la o cana de apa. Dupa ce apa a dat in fiert se mai lasa la foc domol inca 20 de minute. Se adauga 20 g de glicerina, suc de lamaie si 50 ml de alcool si se fac lotionari zilnice. Ceapa, desi are un miros puternic, se poate folosi pentru indepartarea pistruilor. Se vor face o data sau de doua ori pe zi frictionari locale cu bulbi de ceapa zdrobiti, ne spune dr. Papazian-Urdareanu.

PIERSICA. Pentru eliminarea impuritatilor de pe tenul normal se vor face frictionari zilnice ale fetei cu felii de piersica. Feliile de piersica aplicate pe fata 5 minute favorizeaza elasticitatea si hidrateaza pielea.

CAISA. Pentru a reda elasticitatea si fermitatea tenului, caisele, fructe bogate in vitaminele A si B, in saruri minerale si oligoelemente, se taie in doua parti si se aplica zilnic (10-15 minute) sau se fac frictionari ale fetei.

PEPENE. Indicat mai ales persoanelor cu ten uscat, sucul de pepene galben are efect calmant, hidratant si de mineralizare. El este indicat pentru tonifierea si redarea elasticitatii pielii. Cu sucul din pepene galben se pot face in fiecare zi lotionari ale tenului.

MORCOV. Pentru tenurile iritate, inrosite, patate si pentru intinerirea pielii faceti o masca din morcov ras, cu sau fara smantana. De asemenea, se pot face lotionari zilnice cu suc proaspat de morcov.

SALATA. Decoctul dintr-o salata la 1/2 l de apa, care se lasa la foc domol inca 15 minute dupa ce a inceput apa sa fiarba, are efect emolient si decongestionant. Se aplica pe fata comprese timp de 15-20 de minute zilnic pentru calmarea iritatiilor.

CASTRAVETE. Recomandata mai ales in cazul tenului cu tendinta de uscare si avand proprietati emoliente, dar si degresante, masca din felii de castravete curata, depurifica, hidrateaza si confera elasticitate pielii. Cu sucul proaspat de castravete se fac si lotionari zilnice ale pielii.

STIRI
OTITE. Un studiu islandez efectuat pe soareci arata ca uleiul de busuioc si anumiti compusi ai altor uleiuri esentiale sunt un remediu impotriva infectiilor urechii. Dr. Karl G. Kristinsson si colegii sai de la Spitalul Universitar Landspitali din Reykjavik, Islanda, au impartit soarecii care prezentau infectii ale urechii in doua grupe: unii pe care au testat uleiul de busuioc si compusi ai altor uleiuri esentiale si altii carora le-au administrat un tratament placebo. Concluzia a fost ca uleiurile esentiale au vindecat 80% dintre soarecii infectati, comparativ cu 6% din grupul placebo, indiferent de originea microbului – pneumococ sau virus. La om trebuie verificata toxicitatea uleiurilor. In acest sens, vaporii de uleiuri esentiale ar putea penetra canalul urechii, s-ar putea difuza in timpan si ar reduce microbii.

MEMORIE. Numeroase extracte din plante ne pot imbunatati facultatile intelectuale. Cele mai cunoscute extracte care imbunatatesc capacitatile de memorare si de concentrare sunt cele din ginseng, ginkgo si soia. Ginsengul este bogat in minerale si vitamine si este cunoscut pentru faptul ca stimuleaza tonusul si are efect antistres. De asemenea, are actiune benefica in ceea ce priveste memorarea. Frunzele de ginkgo biloba, unul dintre arborii cei mai vechi din lume, sunt folosite in afectiunile memoriei pe termen scurt sau ale pierderilor intelectuale survenite o data cu varsta. Soia, planta bogata in fosfolipide, contribuie la o mai buna functionare a neuronilor si, deci, a memoriei in general.

SARCINA. Acupunctura actioneaza prin restabilirea energiilor libere din corpul uman. Cunoscuta mai ales pentru combaterea durerilor de spate, a problemelor digestive, acupunctura se foloseste cu succes si in cazul sarcinii. Sarcina poate antrena excese sau blocari energetice, manifestate prin dureri lombare sau digestive. "Prin stimularea sistematica a anumitor puncte de acupunctura se amelioreaza sau chiar se vindeca anumite afectiuni aparute in timpul sarcinii. Acupunctura in anumite puncte ale corpului echilibreaza nu numai starea viitoarei mamici, dar contribuie si la buna dezvoltare a sarcinii", afirma dr. Christian Rempp, specialist in acupunctura.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul minute acupunctura tenul