Dragi prieteni,
Cu editia aceasta inchinata painii m-ati facut sa regret ca, in anii copilariei, cand nu aveam probleme de greutate, evitam painea si ma eschivam de la a manca macar o felie la masa! O, ce vremuri! O sa va scriu si eu o reteta simpla, in speranta ca va produce bucurie in vreo
casa si vreunei gospodine! Intr-un vas de Jena (sau o tava obisnuita) se pune putin ulei si se asaza (cu grija si drag) cateva pulpe de pui (sau orice alta parte a puiului, pe care o prefera membrii familiei), bine condimentate cu sare, piper, cimbru si usturoi dat pe razatoare. Se pune vasul in cuptor la foc mic si, din cand in cand, se picura cate putina apa. In alt vas, se fierb in coaja cartofi (macar cate doi pentru fiecare persoana). Cand sunt gata se lasa la racit, se descojesc, se sareaza, se pipereaza si se amesteca bine cu usturoi pisat. Cand carnita e aproape gata, se pun in tava si cartofii astfel pregatiti (condimentati) si se lasa sa se rumeneasca. In acest timp se coc cativa ardei si rosii. Se descojesc rosiile, se paseaza, iar ardeii se rup fasii. Se amesteca intr-un castron cu sare, piper si usturoi (dupa gust), un fir de cimbru si un ardei iute (la alegere, in functie de dorintele mesenilor). Se poate adauga si un strop de otet sau zeama de lamaie. Se serveste separat sau peste cartofi. Pofta buna si succes! Va doresc sa aveti parte de bucurii si sanatate si sa va dea Dumnezeu tot ce e mai bun si mai frumos.
Cu drag, Catalina
Stimata redactie,
Va multumim pentru minunatele lucruri pe care ni le prezentati in paginile suplimentului Jurnalul de Bucatarie. Reportajele care ne aduc in casa oameni si lucruri nemaipomenite. Este extraordinar sa poti sa vezi cu ochii mintii atatea locuri frumoase, sa simti ca ai fost tu acolo si ai stat de vorba cu acele personaje pitoresti, ca la sfarsit sa te poti relaxa.
Iubim acest supliment, mai ales ca suntem pasionati de bucatarie (de gatit si de mancat) si incercam sa ne facem in fiecare zi cate o mica bucurie culinara. Suntem amandoi pensionari si avem timp sa experimentam tot felul de retete. Una dintre ele vrem sa o impartasim cu dumneavoastra, cu cititorii Jurnalului de Bucatarie. Gogosi de cartofi: 4 cartofi mari, 50 g drojdie, 200 g smantana, 3 galbenusuri, sare, faina cat cuprinde la framantat, un pahar cu ulei, marmelada, zahar pudra vanilinat. Se prepara in felul urmator: se coc cartofii in coaja, apoi se curata si se dau pe razatoarea marunta sau se trec prin sita (operatia trebuie facuta cand cartofii sunt fierbinti). Se pun intr-un vas, se adauga sarea, drojdia amestecata cu smantana si galbenusurile si se framanta cu faina un aluat nu prea tare. Se acopera vasul cu un servet si se lasa sa creasca intr-un loc cald. Dupa ce a crescut bine, se intinde cu vergeaua pe planseta de aluat o foaie de grosimea unui creion. Se taie rotunduri cu paharul, se asaza pe un rotund putina marmelada, se acopera cu alt rotund si se apasa marginile sa se lipeasca. Se prajesc in ulei bine incins. Se servesc fierbinti, presarate cu zahar pudra vanilinat. In speranta ca scrisoarea noastra v-a bucurat, va saluta de la Cugir, Ioana si Dinu Tunaru.