Ana Petrache, Iasi Draga redactie, Va urmaresc si va citesc de cand ati aparut si trebuie sa va marturisesc, cu toata sinceritatea, ca reusiti sa ma surprindeti de fiecare data. Sunteti un nesecat izvor de retete si unele de calitate. Eu nu sunt o mare gurmanda, dar imi place foarte mult sa gatesc, bineinteles atunci cand dispun de ceva timp. Nici nu s-ar putea altfel, caci cei doi copii ai mei asteapta in fiecare saptamana ceva bun. Ca sa impac si capra si varza, recurg la o solutie cat mai simpla, dar in acelasi timp si gustoasa, caci nu reusesc sa-i pacalesc cu una cu doua. Iar reteta mea speciala de gogosi ma salveaza de fiecare data. O sa v-o trimit si voua si sper ca o veti incerca. Chiar merita! Ingredientele de care aveti nevoie sunt urmatoarele: 500 g faina, 50 g zahar, 50 g unt, doua oua intregi (sau patru galbenusuri), 30 g de drojdie, o cana cu lapte, o lingurita cu sare, vanilie, coaja de lamaie si portocala. Drojdia se inmoaie cu putin lapte cald, se presara faina deasupra si se lasa la cald sa dospeasca. Separat, in vasul in care se framanta aluatul se bat ouale (sau galbenusurile) cu sarea si apoi cu zaharul. Se pune plamadeala, se omogenizeaza si se adauga, alternativ, lapte si faina. Coca trebuie sa fie moale, insa bine framantata (lapte se pune cat cere faina). Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit, caldut, framantand in continuare. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, se framanta din nou - ca sa dea inapoi - si se imparte in doua. Se intinde o foaie de 1/2 cm. Pe jumatate de foaie se fac cercuri (cu o forma sau un pahar mare) fara sa se taie aluatul. Se pune in mijloc umplutura (ciocolata de menaj, dulceata sau gem). Din cealalta jumatate de foaie se taie rondele care se asaza peste cele dintai si se apasa imprejur cu degetul sa se lipeasca. Se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul. Se lasa sa mai creasca aproximativ 1/2 h. Se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Se dau prin zahar pudra si scortisoara. Se servesc calde.
Andreea Mavrodin, Galati
Citește pe Antena3.ro