Aluat de tarte • Budinca de vişine • Crema de vişine
"Cel care primeşte
prieteni în casă şi nu este atent cu mîncarea pe care le-o serveşte nu merită să
aibă prieteni"
Brillat-Savarin
Lucica Stîngă, Ploieşti. Pentru aluatul de tarte aveţi
nevoie de: 300 g făină, 250 g unt, 3 gălbenuşuri, două linguri zahăr pudră,
vanilie. Preparare: se freacă untul cu zahărul şi gălbenuşurile, apoi se adaugă
vanilia şi făina. Se frămîntă 15 minute şi se împarte în bucăţele de mărimea
formelor. Pentru forme mai mari, aluatul se netezeşte cu sucitorul. Formele se
tapetează cu aluatul care trebuie înţepat în cîteva locuri, ca să nu se umfle.
Se dă la cuptor 25-30 de minute, la foc potrivit. Cînd sînt coapte, se scot cu
grijă din forme şi după ce s-au răcit se umplu cu fructele şi crema dorită.
Mihaela Ignat, Bucureşti. Pentru budinca de vişine sînt
necesare: 500 g vişine, 100 g zahăr, 150 g unt, o cană pesmet, 6 ouă, 6 păhărele
cu sirop de vişine, vanilie, o jumătate de cană cu nuci pisate, un praf sare.
Preparare: se scot sîmburii fructelor, se presară cu zahăr şi se lasă într-o
strecurătoare pentru o oră. Untul se freacă spumă şi se adaugă gălbenuşurile,
zahărul, pesmetul, vanilia, nucile pisate, sare şi se încorporează vişinele. Se
adaugă şi albuşurile bătute spumă. Compoziţia se toarnă într-o formă unsă, presărată
cu pesmet şi se dă la cuptorul încins, 45 de minute, la foc potrivit. Se serveşte
cu sirop de vişine.
Liliana Mădăran, Arad. Crema de vişine se obţine din: 500 g
vişine fără sîmburi, două gălbenuşuri, 5 linguri de zahăr pudră, un pahar cu
vin roşu, două plicuri gelatină, frişcă. Preparare: se pun la rece pentru 5 ore
vişinele în vin, apoi se storc fructele printr-o sită, iar zeama se amestecă
bine cu gălbenuşurile şi zahărul. La foc mic se bat cu telul pînă se îngroaşă.
Gelatina se prepară după indicaţii şi se adaugă în crema fierbinte. Călduţă se
toarnă în cupe şi se dă la rece. Se serveşte cu frişcă. (V.B.)