x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mobila din arbore de cauciuc

Mobila din arbore de cauciuc

15 Mar 2007   •   00:00

IDEI PENTRU CASA TA
Esenta noua si forme inedite pentru un plus de expresivitate
IDEI PENTRU CASA TA
Esenta noua si forme inedite pentru un plus de expresivitate

Subiecte ca studiul influentelor asiatice sau africane au dat de-a lungul timpului un sens aparte traditiei acelor locuri, revolutionand totodata principiile arhitecturii de interior. Prin elemente autentice si accente exotice putem aduce acum culoare si mister in casele noastre. Abordarea unui astfel de stil este un mod accesibil de personalizare a propriilor locuinte, o invitatie la a fi creativ, la a-ti reconsidera stilul de viata, o solutie prin care putem transforma fiecare incapere intr-o inovatie.

PARAWOOD

Cunoscut drept "Arborele de cauciuc", Parawood este originar din regiunea Amazonului din America de Sud. In secolul al XIX-lea, germenii lui au fost transportati in zone cu climat asemanator ca Asia si Africa. Astazi, cele mai intinse plantatii de arbori de cauciu se afla in sud-estul Asiei. Dupa multi ani de extractie a latexului, arborele a inceput sa fie folosit si in productia de mobilier. Prin traditie, in locul fiecarui astfel de copac taiat se planteaza unul nou, ca un exemplu de valorificare intensa a resurselor naturale fara a dauna mediului inconjurator. Chiar si asa, ei sunt taiati numai dupa ce productia de latex se opreste datorita varstei (26-30 ani). Copacul poate atinge o inaltime de 30 m. Pentru productia de mobilier el este prelucrat in busteni de pana la 3 m, cu diametru de 80-100 cm. Lemnul din arbore de cauciuc este foarte raspandit in productia de mobilier datorita proprietatilor lui. Este adesea asemanat cu lemnul de teak sau cu stejarul malaesian datorita eficientei sale economice. Culoarea sa naturala este galbenul pai, insa poate fi lacuit sau baituit in diverse nuante ca mahon, cires sau lemn de trandafir.
Caracteristica lui principala este duritatea ridicata, fibra extrem de densa. Este valoros de asemenea pentru ca nu suporta deformari in timp, are o culoare placuta si accepta o gama variata de finisaje. El are bune calitati de prelucrare. Poate fi chiar indoit prin aburire sau fierbere.
Din lemnul din arbore de cauciuc se fabrica si pardoseli, usi, ferestre si balustrade.

VINOTTI

Colectia de mobilier Landbond, produsa de firma Vinotti, este o interpretare functionala si ergonomica a ideii de maleabilitate ce caracterizeaza esenta arborelui de cauciuc. Adaptata perfect curbelor si dimensiunilor corpului omenesc, piesele acestei colectii au forme intru totul inedite, cu finisari impecabile si abordari diferite. De la piese principale de mobilier ca dulapuri, paturi si canapele la accesorii indispensabile ca masute, cuiere si suporturi de reviste, gama de produse este extrem de variata.
Fiecare piesa este lucrata in doua nuante de lemn, armonios impletite. Desi asemanata ca aspect si duritate cu esenta de teak, mobila din lemn de cauciuc costa jumatate sau chiar mai putin decat aceasta. Se potriveste la fel de bine la exterior, ca mobilier de terasa sau de gradina, si la interior pentru mobilarea completa a caselor de vacanta (la munte sau la mare) sau a mansardelor din locuintele permanente.

Mobila se aduce la comanda in aproximativ 2-3 saptamani. In tara noastra sunt importate din Indonezia de firma Vlahostart Import Export.

PRETURI

In raportul calitate-pret si luand in considerare esenta speciala din care sunt facute, costurile pieselor de mobilier din arbore de cauciuc sunt accesibile. Astfel, o canapea de trei locuri costa 1.350 RON, una de doua locuri - 1.050 RON, un fotoliu - 900 RON, o biblioteca - 2.900 RON, un sezlong cu taburete - 1.340 RON, o comoda de televizor - 1.600 RON, iar un cuier 520.

Mobilierul din arbore de cauciuc potriveste la fel de bine la exterior, ca mobilier de terasa sau de gradina, si la interior pentru mobilarea completa a caselor de vacanta (la munte sau la mare) sau a mansardelor din locuintele permanente. La exterior, el poate rezista in jur de 7-8 ani fara a fi nevoie de ingrijire speciala. La interior, comportarea lui este la fel de buna ca a oricarei esente dure de lemn

Sfatul designerului

Tendinta de a amenaja casele cu materiale si decoratiuni apartinand altor culturi se manifesta pregnant in moda amenajarilor de interior. Deja familiarizati cu impletiturile orientale din rattan sau zambila de apa aplicate pe mobila, am fost placut impresionata sa descopar la noi in tara o colectie de mobilier din arbore de cauciuc.

  • imagini Vlahostart Import Export
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul mobilier arbore cauciuc