x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Munca - Agricultura cu profit 0

Munca - Agricultura cu profit 0

11 Mai 2005   •   00:00

Trei turci din comuna damboviteana Butimanu incearca sa castige cava din agricultura. Ilci Falez, actionarul majoritar, munceste cot la cot cu angajatii care-i pun bete-n roate si se lupta cu hotii care-i devalizeaza culturile.

  • de TIBERIU LOVIN, COSMIN BABII
  • EUROMANIA INTEGRARII
  • Turcii, in razboi cu agricultura

    UTILAJE. 332 de hectare sunt lucrate cu un singur tractor, dupa ce alte doua au cazut la datorie
    Din 1991, turcul Ilci Falez se chinuieste sa castige ceva din agricultura, dar pana acum nu a avut noroc. Si-a cumparat peste 300 de hectare de teren arabil in comuna Butimanu-Dambovita si munceste pe toata perioada agricola fara nici un rezultat. Cu greu va face fata concurentei in momentul integrarii in Uniunea Europeana, ca si localnicii de altfel.

    Falez Ilci este dintr-o mica localitate din Turcia, Corun, de langa Ankara. Venit doar in vizita in Romania la niste amici turci, Falez a ramas aici. S-a indragostit de tara noastra si nu mai vrea sa plece acasa decat in vizita. Pe vremea aceea construia mori de grau. A invatat de la tatal sau, care a montat mori prin toata lumea, in Algeria si Bulgaria. Prima data cand a venit in Romania a incercat sa-si castige existenta tot din mestesugul invatat de la parinti. Dar lucrurile nu au mers pe fagasul pe care si l-a dorit. Poate ca a fost mai bine asa. Moara de la Crevedia pe care a pus-o pe picioare nu i-a adus satisfactia pe care si-a dorit-o. A vandut-o imediat ce si-a dat seama ca nu este profitabila. Tehnologia pe care a adus-o din Turcia nu i-a fost de mare ajutor. "Ce produceau astia cu morile lor cu 40 de valturi, produceam eu cu sapte valturi si cu energie mai putina", ne-a spus Falez. Cu banii obtinuti si-a cumparat pamant. Lucreaza impreuna cu fiul sau si inca un asociat. Impreuna au cumparat 332 de hectare de teren arabil de la sateni. Au investit aproape opt miliarde de lei. Nu castiga mai nimic, iar angajatii romani il fura tot timpul, in afara de rromii care au metode originale de a-l lasa fara recolta. Se mai supara pe ei, dar povesteste amuzat metodele hotilor care-l uimesc de fiecare data. "Am in masina doua binocluri. Trebuie sa-i urmaresc, sa fiu tot timpul cu ochii pe hoti. Se lucreaza greu cu romanii, se fura, se minte", ne-a povestit Falez, in varsta de 55 de ani. Acesta spera ca intr-o buna zi investitia sa sa-i aduca profitul asteptat si munceste cu incapatanare zi de zi, cot la cot cu cei cativa angajati si cu fiul sau, Faruk. Pana acum nu a reusit sa gaseasca vreo solutie pentru a scapa de hotomanii care-i pun in pericol afacerea. Nici paznicii pe care si i-a angajat nu i-au fost de vreun folos. Nu mica i-a fost mirarea cand a descoperit ca intreaga cultura de porumb i-a fost devastata. "Cand am intrat in lanul de porumb, nu mi-a venit sa-mi cred ochilor. Pe margine erau stiuleti, iar in mijloc erau unul luat si altul lasat. I-au luat pe cei mai frumosi", ne-a marturisit Ilci Falez. Cu floarea-soarelui iar a avut de furca. A muncit de pomana. Pana sa-si dea seama ce i-au facut a ramas fara recolta. "Cand am vazut ce mi-au facut la palariile de floarea-soarelui, mi-a venit rau. Le-au luat semintele."

    PATRON. Actionarul majoritar nu se da in laturi sa faca munca angajatilor

    GHINION. L-am gasit pe turc in gospodaria pe care si-a incropit-o cu greu in comuna Butimanu. Acolo are punctul de lucru si doarme intr-o camaruta, pe o canapea. Afacerea omului nu merge. Cultiva pamantul cu grau, orzoaica si floarea-soarelui. Nu produce bani, dar macar, vorba lui, "traieste linistit fara probleme". "In 2003 am avut numai necazuri. Am semanat 50 de tone de samanta de grau si am scos 55 de tone de grau. Si ghinionul a mers pana la capat. Am dat unui turc sa-mi vanda marfa, iar el a luat banii de pe ea si a fugit." Omul a vrut sa ne arate tractorul care se afla pe camp. Cand am ajuns acolo, turcul a inceput sa-si rada-n mustata. S-a uitat la cei doi angajati, care, de cum l-au vazut, au inceput sa-si gaseasca de treaba. Au luat un bat si au inceput sa zgarme lamele de la plug. S-a uitat spre noi si a inceput sa rada. Ce sa le faca el!? Ii plateste, dar stie ca asa-i romanu’!

    CONCURENTA. Afacerile in agricultura sunt impartite in doua in comuna Butimanu. Acolo, pe langa cei trei turci care au peste 300 de hectare de teren arabil, exista si un investitor italian. Acesta a cumparat de la sateni aproximativ 100 de hectare pe care practica agricultura. "Aproximativ 12% din suprafata de teren arabil a comunei se afla in posesia celor doi investitori majori", ne-a declarat viceprimarul comunei Butimanu, Nicolae Grecu. Viceprimarul sustine ca toate terenurile au fost retrocedate persoanelor care au vrut sa-si ia pamantul inapoi. Dar exista totusi persoane inca nemultumite care nu au intrat inca in posesie din diferite motive.

    PROIECTE. Sefii Primariei Butimanu s-au prins ca, daca nu gasesc solutii imediate, nu vor avea bani din taxele locale pentru a face mare lucru in zona. Asa ca au pus pe roate un proiect SAPARD, au obtinut fondurile si au reusit pana acum sa asfalteze un drum de sase kilometri, dupa cum ne-a spus viceprimarul. Consiliul Local a contribuit cu sase miliarde, iar restul de bani a fost luat de la SAPARD. In total, drumul a costat 39 de miliarde de lei. Viceprimarul Grecu ne-a declarat ca institutia sa intentioneaza sa acceseze din nou fondurile europene pentru a repara toata soseaua.

    URMARIRE
    "Am in masina doua binocluri. Trebuie sa-i urmaresc, sa fiu tot timpul cu ochii pe hoti. Se lucreaza greu cu romanii, se fura, se minte. Cand am intrat in lanul de porumb, nu mi-a venit sa-mi cred ochilor. Pe margine erau stiuleti, iar in mijloc erau unul luat si altul lasat. I-au luat pe cei mai frumosi"
    Ilci Falez

    AFACERE
    Singura atractie turistica din zona sunt cele 11 lacuri de aproape 200 de hectare de luciu de apa, in care amatorii sau profesionistii pot sa-si incerce norocul cu undita. Lacul a fost concesionat de Societatea Piscicultorul in 2003, de la Agentia Domeniilor Statului. Firma mai are alte sute de hectare de luciu de ape in doua comune din judetul Dambovita. Directorul general de la Piscicultorul, Lucica Nicolaiu, ne-a declarat ca-n afara de pescuitul de agrement, societatea scoate anual tone de peste care ajung pe piata romaneasca.

    PARTENERI
  • EurActiv (Stiri, politici europene & actori UE online)

  • Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti

  • Partener Media local cotidianul "Impact in Gorj"
  • EUROmania Integrarii - 12 mai 2005
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul luat ne-a hectare agricol falez