x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul O selecţie de capodopere

O selecţie de capodopere

de Loreta Popa    |    28 Sep 2008   •   00:00
O selecţie de capodopere

PREMIERĂ  ●  DESENE FLORENTINE DIN SECOLUL AL XVII-LEA
Un vernisaj al unei expoziţii-eveniment numite “Linia şi culoarea” a avut loc joi, 25 septembrie, la Muzeul Naţional de Artă al României.



PREMIERĂ  ●  DESENE FLORENTINE DIN SECOLUL AL XVII-LEA
Un vernisaj al unei expoziţii-eveniment numite “Linia şi culoarea” a avut loc joi, 25 septembrie, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Arta a înflorit sub patronajul familiei Medici, care a asigurat Florenţei o perioadă de stabilitate de peste două secole. În secolul al XVII-lea, la curtea ultimilor duci de Toscana au lucrat cei mai importanţi artişti ai epocii. Maeştrii florentini îmbină într-un mod unic rigoarea lucrului în atelier şi disciplina în studiul figurii umane cu gustul pentru experiment, pentru forme de creaţie originale, chiar extravagante. De aceea expoziţia, care prezintă arta desenului la Florenţa în secolul al XVII-lea, prin intermediul a 61 de desene reprezentând studii după model, schiţe de arhitectură sau proiecte de compoziţii religioase, istorice sau mitologice, este cu atât mai specială. Creaţiile artiştilor florentini se caracterizează printr-un realism ce îşi are orginile în Renaştere, dovedind o mare fineţe a observaţiei şi dorinţa de a experimenta în tehnici diverse.

RARITATE.
Este pentru prima oară când aceste desene sunt expuse în afara Muzeului Luvru, fiind în general foarte rar prezentate publicului, datorită rarităţii şi fragilităţii lor. Această expoziţie se înscrie în cadrul unei cooperări deja îndelungate între Muzeul de Artă al României şi instituţiile franceze, al cărei punct de plecare a fost expoziţia “Umbre şi lumini. Patru secole de pictură franceză” din 2005 (pentru care Muzeul Luvru a împrumutat 13 lucrări) şi care a continuat cu Antoine Bourdelle, vector al modernităţii din 2006.

PREZENŢĂ. La eveniment au participat Roxana Theodorescu, director general al Muzeului Naţional de Artă al României, E.S. Henri Paul, Ambasadorul Franţei în România, Henri Lebreton, director al Institutului Francez din Bucureşti şi Catherine Monbeig Goguel, curatorul expoziţiei.

×
Subiecte în articol: spectator