x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Patrick, save the Last Dance For Me!

Patrick, save the Last Dance For Me!

de Loreta Popa    |    27 Sep 2009   •   00:00
Patrick, save the Last Dance For Me!
Sursa foto: /Reuters

Din afara umbrelor e greu să ştii că iubirea e tare ca moartea. Dar acum ştim... Fără un cuvânt a făcut linişte în jurul lui. Fără vreun cuvânt a luminat întunericul... A fost suficient să danseze pentru noi.

În ultima vreme rămânem din ce în ce mai singuri, mai săraci cu un zâmbet, cu un dans mai puțin... Ne întrebăm cu toții de ce, dar mai ales cine va umple golurile lăsate în urmă. Patrick ESTE și despre el nu poți vorbi altfel decât la modul personal, pentru că el ESTE parte din noi, din viața noastră.

El ESTE mai mult ca sigur undeva, la metrou, fermecat de locurile pe care le-a mai întâlnit pe când era Fantomă. Voința cu care a luptat îl va ajuta și acum să miște lucrurile și să ne ofere și nouă o monedă plutitoare, dovada că ESTE, că EXISTĂ și acolo. Nu există bărbat sau femeie care să nu-l fi admirat pentru talentul, bunătatea, grația cu care dansa. El rămâne Orry Main, sudistul perfect din serialul „Nord și Sud", căruia i-a dăruit căldura interpretării și ne-a sedus cu bărbăția lui, cu eleganța cu care călărea.

Rămâne Johnny Castle, dansator și playboy de-o vară, un rebel de fapt, dar cu o cauză pe nume Baby, pe care a învățat-o să silabisească dragostea și pașii de mambo în același timp. „Dirty Dancing" a apărut în 1987, iar succesul de proporții al filmului a venit ca o mare surpriză și i-a adus lui Patrick Swayze celebritatea, dar și nominalizarea la Globul de Aur. În timp ce lucrau la acest film toți actorii credeau că nimeni nu o să-l vadă. El a devenit un fenomen și timpul nu a reușit să-i știrbească din prospețime. Cântecul „She's Like the Wind" a fost interpretat și compus de Patrick pentru coloana sonoră a filmului și a atins locuri de frunte în topurile muzicale ale vremii.

El rămâne Sam Wheat, din „Ghost", simbolul iubirii de Aici și de Dincolo, căruia Whoopi Goldberg îi datorează Oscarul pentru rol secundar. În urma succesului totalmente neașteptat, revista People l-a desemnat pe Swayze drept „Cel mai sexy bărbat" în viață, în 1991. Rămâne Bodhi, din „Point Break", spărgătorul de bănci pe care nici o furtună, oricât ar fi fost de puternică, nu l-ar fi ținut departe de freamătul oceanului. Căci nu este tragic să mori făcând ceea ce-ți place cel mai mult. În interiorul unui val pe care îl călărești cu o placă de surf te pierzi și te regăsești. Dacă vrei absolutul trebuie să fii pregătit să oferi prețul absolut. Patrick a reușit acest
lucru.

A făcut ceea ce i-a plăcut toată viața, a dansat, a călărit, a cântat, a jucat în filme, a călătorit, a iubit și a fost fericit. Nimic din ceea ce este omenesc nu i-a scăpat. Nici măcar lupta cu alcoolul, cu depresia
cauzată de moartea tatălui și a uneia dintre surori, dar mai ales a bolii necruțătoare care l-a răpus în cele din urmă. Pe lângă frumusețea cu care a fost înzestrat de natură, Patrick avea o personalitate copleșitoare, a atras mereu admirație, curiozitate, dar și respect.




Patrick a interpretat personaje controversate, demonstrând că este mai mult decât un „băiat frumos", iar din dragoste pentru meseria sa, în ciuda bolii care l-a mistuit timp de doi ani, a filmat în continuare
pentru serialul de televiziune „The Beast". Nu s-a lăsat. În 2008, tabloidele au speculat că boala îi este mult mai avansată, dar acest lucru nu a făcut decât să-l motiveze pe Patrick, care și-a impresionat colegii din „The Beast", lucrând cu echipa de filmare 12 ore pe zi.

A luptat ca nimeni altul, cu demnitatea și grația-i atât de specifice. Și totuși, Patrick Swayze s-a stins luni, 14 septembrie, la 57 de ani, în locuința sa din New Mexico, înconjurat de familie.

„Te-ai gândit cum va fi viața ta fără Patrick?" Această întrebare grea, la care Lisa Niemi nu a putut răspunde, a fost pusă de Barbara Walters într-un interviu pe care Patrick Swayze și soția lui l-au acordat cunoscutei ziariste la scurtă vreme după ce actorul a aflat că suferă de cancer de pancreas. Mâna Lisei se îndrepta către obraz, ca să șteargă o lacrimă venită nu se știe de unde. Nu se putea gândi la asta. Patrick ESTE lângă ea, o mângâie discret, copleșit de durerea pe care o simte în sufletul celei care i-a fost pereche timp de peste 30 de ani.

S-au cunoscut atunci când Lisa avea 15 ani, elevă fiind la școala de balet a mamei sale. Între ei a existat dragoste la prima vedere. O rană mai veche la genunchi, dobândită pe vremea în care juca fotbal, a necesitat o intervenție chirurgicală, lucru care l-a făcut pe Swayze să părăsească prestigioasa companie Eliot Feld, redirecționându-și cariera spre teatru.

Ce-i drept, în orice film ar fi jucat, pe Patrick îl recunoșteai după mers. Fizicul deosebit, zâmbetul, dar mai ales grația cu care se mișca au devenit o amprentă inconfundabilă. El și Lisa s-au căsătorit în anul 1975 și căsnicia lor a durat până în clipa în care actorul a pierdut lupta cu cancerul. Împreună au făcut față succesului, au luptat cu dezamăgirea, au depășit perioadele dificile în care el a avut probleme cu alcoolul, au suportat pierderi și au mers mai departe. Nu au avut copii, Lisa suferind două pierderi de sarcină.

E liniște acum, vara s-a sfârșit și, cum știm prea bine, Johnny Castle trebuie să încheie sezonul cu ultimul dans. Ca întotdeauna... Cel mai frumos dans din lume ESTE al lui, cea mai copleșitoare muzică ESTE compusă de el, cea mai frumoasă poveste de dragoste ESTE trăită de el... Diddo, Patrick, save the Last Dance for Me!

×
Subiecte în articol: spectator