x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Poftiţi la o cină deosebită!

Poftiţi la o cină deosebită!

de Simona Chiriac    |    16 Sep 2010   •   00:00

Asociaţia "Centrul Educaţional Interetnic Pentru Tineret", în cadrul proiectului "Curcubeu - Centrul de formare şi integrare profesională", organizează în perioada 13-16 septembrie un eveniment de excepţie în cadrul cursurilor de formare profesională în domeniul turismului.

Proiectul este implementat în cadrul unui parteneriat cu şapte parteneri locali, naţionali şi transnaţionali şi are ca beneficiari 20 de tineri cu vârste cuprinse între 18-24 de ani, provenind din medii dezavantajate social, din Sighişoara şi din satele din jur, şi include mai multe evenimente excepţionale. Unul dintre acestea îl reprezintă o serie de 12 cursuri de gastronomie cu participarea unor profesionişti renumiţi din domeniul gastronomiei. Aceste cursuri sunt organizate cu implicarea partenerului naţional al proiectului - Jurnalul Naţional.

Un al treilea eveniment din această serie se derulează în zilele de 13-16 septembrie, în incinta Burg Hostel - S.C. Interetnica S.R.L., şi se bucură de prezenţa şi prestaţia domnului Mihai Ioan (zis Uica Mihai), care are o experienţă de peste 40 de ani în bucătărie, realizator al emisiunii "Sarea în bucate", ediţia de Banat.

Născut în 1957 la Reşiţa, locuind în prezent la Timişoara, Uica Mihai a început să stea, de la vârsta de 4-5 ani "la cratiţă", împreună cu "bunicul său Tata Pătru, care se simţea în bucătărie ca peştele în apă şi gătea dumnezeieşte", cum însuşi Uica Mihai povesteşte. Bunicul său, având sânge de grec în vine, gătea cu iz mediteranean, folosind toate condimentele bucătăriei greceşti... "Un savant al bucătăriei", acesta a hoinărit mulţi ani prin Europa şi a deprins tainele multor bucătării de pe continent. Acesta l-a crescut pe Uica Mihai şi l-a învăţat ungureşte, nemţeşte şi puţin din limba sârbă din Muntenegru, precum şi reţete ale unor produse culinare tradiţionale învăţate în călătoriile lui prin Europa. Acesta a fost inspiraţia şi modelul lui Uica Mihai. "Tata Pătru m-a băgat în bucătărie şi acolo o să rămân până mă va lua Domnul la El", spune Uica Mihai.

Mihai Ioan are o vastă experienţă în diverse domenii - activitate editorială la revista Fruncea din Banat, în domeniul folcloric ca dansator în cele mai mari ansambluri din Banat, studii in Drept şi Jurnalistică, activitate ca bucătar itinerant prin Europa, precum şi implicare în televiziune, realizând emisiunea "Sarea în Bucate" la TVR3, participând, cu o secţiune culinară, la numeroase târguri şi festivaluri, prin Banat. De asemenea, a publicat 3 volume de poezie şi 11 de proză, 5 cărţi pentru gurmanzi din colecţia "Poveşti despre mâncare", printre care "Bucătărind cu Uica prin Banat", având în curs de finalizare cărţile "Bucătărind cu Uica prin Europa" şi "Bucătărind cu Uica la televizor".

Cursurile acestei săptămâni cu Uica Mihai vor culmina cu organizarea, în seara zilei de joi, 16 septembrie, ora 18:00, la Sighişoara, în incinta Burg Hostel-ului în condiţii climatice favorabile, iar dacă vremea nu ne permite, în incinta Primăriei Municipiului Sighişoara, a unei cine festive, având ca invitaţi oficialităţi şi personalităţi din diverse domenii din Sighişoara şi judeţul nostru, familiile tinerilor cursanţi, precum şi persoane doritoare de a participa la acest eveniment, din rândul publicului larg. Pentru delectarea invitaţilor, tinerii cursanţi, sub îndrumarea lui Uica Mihai, vor pregăti o serie de specialităţi culinare de excepţie din bucătăria şvăbească.

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda