x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Prudenta cu orice muscatura de sarpe

Prudenta cu orice muscatura de sarpe

04 Apr 2006   •   00:00

Singurele specii de serpi veninosi din Romania sunt viperele, raspandite neuniform pe tot teritoriul tarii, mai putin in centrul si sudul Munteniei si Olteniei. Muscatura de vipera este dureroasa, dar nu mortala pentru om. Ea poate fi letala cand nu s-a aplicat un tratament corect. De unde putem sti ca ne-a muscat o vipera si ca avem de-a face cu o situatie grava? "Indiferent de sarpele care ne-a muscat, trebuie sa tratam orice muscatura ca pe una veninoasa, pentru a preveni situatiile in care chiar avem de-a face cu un sarpe veninos", avertizeaza dr. Adrian Iliescu, medic specialist in medicina de urgenta in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta. Chiar daca am fost muscati de o specie de sarpe veninos, statisticile arata ca in nu mai putin de 2/3 din cazuri sarpele nu isi lasa veninul in rana sau lasa o cantitate foarte mica. Dar cum nu putem sti daca in zona muscata exista sau nu venin, trebuie sa tratam orice caz ca pe unul grav, mai precizeaza dr. Adrian Iliescu.

Simptome si masuri

Mainile si picioarele sunt cel mai frecvent expuse riscului muscaturilor de sarpe. Imediat dupa o muscatura de vipera, local apar dureri, umflaturi, vezicule cu lichid (basici), iar zona devine rosie-vinetie. Victima unei muscaturi de vipera are o stare generala alterata, transpiratii abundente, gust _metalic in gura, greturi, varsaturi, sangerari si chiar convulsii. "Inainte de a acorda primul ajutor este foarte important ca atat salvatorul, cat si victima sa se asigure ca se afla intr-o zona sigura, ferita de pericole. La fel de importanta este calmarea victimei, pentru a face posibila cooperarea", precizeaza dr. Adrian Iliescu.

Pasul urmator: asezati victima in repaus, in pozitie orizontala, cu membrul afectat intins si capul inclinat pe spate. Cea mai grea etapa in acordarea primului ajutor este realizarea unui garou limfatic. Atentie! Garoul limfatic nu trebuie sa blocheze circulatia sangvina, ci sa realizeze o compresiune limfatica. Se foloseste o banda elastica lata sau o fasie de material (dintr-o camasa, bluza) care se infasoara nu foarte strans pe tot membrul muscat. Este interzisa aspirarea veninului cu gura!

Daca salvatorul are leziuni la nivelul gurii sau carii, poate fi si el intoxicat cu veninul. Nu cauterizati sau curatati/excizati rana, pentru ca nu veti reusi sa scoateti veninul. Dupa acordarea primului ajutor, prezentati-va de urgenta la spital cu victima.

MASURI. O statistica arata ca 68%-80% din muscaturile de sarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating serpi si sunt imprudente. Serpii veninosi nu ataca decat atunci cand sunt atacati sau surprinsi. Daca locuiti sau calatoriti in zone in care exista serpi, imbracati haine ce va acopera picioarele. Luati un bat lung pentru a-l folosi la indepartarea serpilor. Nu pasiti si nu va asezati pe pamant inainte de a verifica locul. Daca ati observat un sarpe la distanta, ocoliti-l fara a-l provoca, iar daca e foarte aproape, ramaneti nemiscat, pentru ca in general se indeparteaza.

CARACTERISTICI. Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) si prezinta o dunga dorsala in zig-zag, dar pot fi si complet negre. Nu percep bine sunetele, dar au un foarte bun simt olfactiv si simt vibratiile de la distante mari. In zonele temperate sunt active numai sase-sapte luni, iarna fiind in stare de hibernare. Se hranesc mai mult noaptea, sunt veninoase chiar de la nastere, musca fulgerator si lasa doua plagi punctiforme (urma dintilor).
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul şarpe