x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

01 Feb 2005   •   00:00

2 FEBRUARIE 2005

PREPARATE DIN CARNE

BORS BULGARESC CU LEGUME UMPLUTE

Oasele sparte se pun la fiert. Prima data se da prin masina doar carnea, iar a doua oara carnea impreuna cu o parte din ceapa taiata si calita in untura. Restul de ceapa si putina sare se pun la fiert in vasul cu supa. La carnea tocata se adauga orezul oparit, o parte din verdeata tocata marunt, sare, piper si albusurile de oua. Cu amestecul obtinut se umplu ardeii grasi curatati si dovleceii, dupa ce au fost curatati de coaja, taiati in bucati si cu miezul scos.

Legumele umplute cu tocatura se asaza intr-un vas larg. Peste ele se toarna supa de oase si se mai lasa la foc mic o ora. Se adauga apoi rosiile fara pielite si seminte, taiate marunt, borsul fiert separat, sarea, verdeata.

SFAT

In momentul servirii, borsul se drege cu galbenusurile ramase si se presara cu marar si patrunjel.

BAUTURA:

Merlot

INGREDIENTE:
  • 600 gr carne macra
  • 3 buc oase
  • 100 gr orez
  • 6 ardei grasi
  • 6 jumatati de dovlecei
  • cateva rosii
  • 3 oua
  • 3 cepe
  • o lingura untura
  • un litru bors
  • verdeata

    BORS DE IEPURE

    Carnea se curata de pielite, se spala, se taie in bucati si se opareste cu apa clocotita in care s-a pus putina sare si otet. Apoi se scoate, se spala din nou si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce a dat in fiert, se inlatura spuma si se adauga ceapa, morcovul si telina taiate marunt, boabele de piper, cimbru, foaia de dafin si uleiul. Cand carnea este bine fiarta, se adauga vinul si se potriveste de sare.

    SFAT

    Se serveste fierbinte, cu patrunjel tocat deasupra.

    BAUTURA:

    Cabernet

    INGREDIENTE:
  • carne de iepure
  • 200 gr ceapa
  • un morcov
  • o telina
  • un sfert de litru de vin
  • un fir de cimbru
  • o foaie de dafin
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • piper boabe
  • otet

    CIORBA DE CIOLAN AFUMAT

    Se fierbe ciolanul in doi litri apa. Se scoate apoi carnea de pe os, se portioneaza si se pune in oala. Se adauga ceapa tocata si tarhonul taiat marunt, se potriveste de sare si se mai fierbe circa 15 minute. Se adauga orezul fiert separat si se drege apoi cu smantana batuta cu oul si faina. Se acreste cu bors sau zeama de varza, lasand sa se mai dea in cateva clocote.

    SFAT

    Se presara deasupra patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Cabernet

    INGREDIENTE:
  • 300 gr ciolan afumat
  • doua cepe
  • 100 gr smantana
  • o legatura tarhon
  • o lingurita faina
  • un ou
  • o lingura otet
  • o lingura orez
  • un litru de bors
  • sare

    CIULAMA DE RINICHI

    Se spala si se curata rinichii, se lasa o jumatate de ora in apa rece cu otet, dupa care se oparesc in apa clocotita si se taie marunt. Se pun sa fiarba aproximativ o ora in apa cu putina sare. Ceapa, morcovii si telina se curata, se spala, se taie, iar dupa ce s-au spumat rinichii, se adauga la fiert.

    Faina se dizolva in apa, apoi se caleste usor intr-o cratita, in apa cu ulei incins. Se amesteca permanent cu lingura de lemn pentru a nu se prinde de fundul vasului, apoi se subtiaza cu o cana de apa calda. Se adauga in acest amestec rinichii si se mai fierbe o jumatate de ora.

    SFAT

    Se serveste calda, cu o lingura de unt, patrunjel tocat deasupra si mamaliguta calda.

    BAUTURA:

    Cabernet

    INGREDIENTE:
  • 400 gr rinichi de porc
  • 60 ml ulei
  • 25 gr unt
  • 100 gr faina
  • o ceapa mica
  • doi morcovi
  • 50 gr telina
  • 5 ml otet
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

    TOCHITURA MOLDOVENEASCA

    Se taie carnea, ficatul si carnatii in bucatele. Rinichiul, dupa ce a fost curatat si tinut in apa cu otet se taie si el. Bucatelele obtinute se rumenesc in untura. Peste acest amestec se adauga usturoi pisat impreuna cu sare si piper, dupa gust. Se pune mancarea in farfurii, adaugand cate un ochi romanesc in fiecare dintre ele si se imbraca totul in branza rasa.

    SFAT

    Se serveste calda.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    INGREDIENTE:
  • 250 gr carne de porc
  • 150 gr ficat de porc
  • un rinichi
  • 150 gr carnati afumati
  • 150 gr telemea de oaie
  • 4 oua
  • 2 linguri untura
  • usturoi
  • sare
  • piper
  • otet

    SPAGHETE CU CARNE

    Se prajeste carnea in ulei. Se zdrobeste usturoiul si se pune peste carne. Ceapa si morcovul se taie cubulete si se amesteca cu carnea. Bulionul se amesteca cu vin si cu zeama de carne si se toarna peste compozitia obtinuta. Se acopera si se lasa 20 de minute la fiert. Se condimenteaza cu cimbru, oregano, sare si piper.

    I ntre timp se fierb spaghetele in apa sarata, iar dupa ce se lasa la scurs, se toarna peste ele sosul cu carnea.

    SFAT

    Se presara cu cascaval ras.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    INGREDIENTE:
  • 200 gr spaghete
  • doua linguri ulei
  • 150 gr carne tocata
  • doua cepe
  • usturoi
  • un morcov
  • patru linguri bulion
  • 50 ml vin rosu
  • 50 ml zeama de carne
  • patru linguri cascaval ras
  • condimente

    TOCANA RAZASEASCA

    Se toaca ceapa, se caleste in untura si se stinge cu supa de oase. Apoi se adauga carnea, inima si carnatii taiati cubulete. Dupa 30 de minute, peste acest amestec se adauga ficatul taiat, ciupercile si vinul. Cand aceste ingrediente sunt aproape fierte se adauga legumele taiate marunt si sarea.

    SFAT

    Se presara patrunjel tocat marunt.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    INGREDIENTE:
  • 250 gr carne de vitel
  • 100 gr inima
  • 100 gr ficat
  • 150 gr carnati afumati
  • 200 gr ciuperci murate
  • 3 rosii
  • doua cepe
  • 10 gr untura
  • 50 ml vin dulce
  • doua linguri smantana
  • 50 ml supa de oase
  • un ardei gras

    PILAF DE PASARE

    Se curata si se spala carnea, dupa care se pune la fiert intr-un vas cu apa rece. Se adauga ceapa, morcovul si pastarnacul, curatate si tocate marunt. Se alege orezul, se spala si se caleste in unt incins cateva minute, amestecand mereu. Se adauga carnea de pasare. Apoi se stinge cu cateva linguri de zeama de carne. Se da la cuptor un sfert de ora.

    SFAT

    Se serveste cald cu marar si patrunjel.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    INGREDIENTE:
  • 600 gr carne de pasare
  • 400 gr orez
  • o ceapa
  • un morcov
  • un pastarnac
  • 100 gr unt
  • o legatura de marar
  • patrunjel
  • sare
  • piper

    PREPARATE DIN PESTE

    CRAP SPANIOL

    Se curata pestele de solzi, se scot intestinele, se spala si se portioneaza in 6 bucati. Se ung bucatile cu ulei, se presara cu sare si piper si se frig pe gratar. Separat, se piseaza bine usturoiul tocat, se amesteca bine cu otet si ulei si se toarna peste pestele fript.

    SFAT

    Deasupra se pune patrunjel verde tocat.

    BAUTURA:

    Muscat

    INGREDIENTE:
  • un kg crap (fara cap)
  • piper
  • 30 ml otet
  • 50 ml ulei
  • usturoi
  • sare

    PIZZA CU TON SI MASLINE

    Se taie cepele solzisori, iar usturoiul rondele subtiri. Sardelele se taie marunt, iar verdeata se toaca. Se scurge tonul, se zdrobeste cu o furculita, iar maslinele se taie felii. Se unge blatul cu ulei si se acopera uniform cu felii de ceapa, compozitia de ton, maslinele si verdeata. Se toarna suc de rosii in mod uniform peste compozitie. Se coace in cuptorul incins 30 de minute.

    SFAT

    Se serveste cu ketchup aromat sau dulce.

    BAUTURA:

    Gin tonic

    INGREDIENTE:
  • un blat de pizza
  • doua cepe
  • usturoi
  • o cutie suc de rosii
  • 4 linguri ulei de masline
  • 3 conserve sardele
  • verdeata
  • 3 conserve de ton in ulei
  • 50 gr masline verzi fara samburi

    CIORBA DE PESTE DREASA CA LA SULINA

    Morcovii, ceapa si albitura se curata, se spala, se taie felii subtiri si se calesc in ulei pana ce se inmoaie. Se sting cu apa clocotita si se continua fierberea. Cartofii curatati, spalati si taiati cubulete se pun la fiert cu legumele. Dupa ce au fiert 10-15 minute, se pun pestele curatat, spalat si portionat, rosiile taiate in bucati, sarea si bulionul si se mai lasa la fiert 10 minute. Se acreste cu zeama de lamaie. Ouale batute cu putina sare se amesteca bine cu smantana, se subtiaza cu zeama de lamaie si se toarna treptat in ciorba fierbinte, amestecandu-se usor. Se mai da o data in clocot.

    SFAT

    Se presara verdeata.

    BAUTURA:

    Heres

    INGREDIENTE:
  • 2 kg peste
  • 150 gr morcovi
  • 250 gr ceapa
  • 100 gr albitura
  • 400 gr cartofi
  • 300 gr smantana
  • doua rosii
  • doua linguri de bulion
  • 3 oua
  • 2 legaturi verdeata
  • 100 ml ulei
  • lamaie
  • sare

    CIORBA DE PESTE CU HREAN

    Ceapa tocata marunt se pune cu putina apa la fiert. Cand ceapa este aproape fiarta, se adauga ardeii taiati subtiri, rosiile curatate de pielite si samburi si pestele curatat, spalat si taiat in bucati potrivite. Se adauga hrean si se sareaza. Pestele portionat se pune la fiert, avand grija sa nu se sfarame.

    Cand pestele este bine fiert, fara insa sa se sfarame, se ia oala de pe foc. Se acreste cu zeama de corcodus e (sau alte fructe crude) si se drege cu ou. Se toaca verdeata si se presara deasupra. Bucatile de peste se scot din oala in care au fiert si se servesc separat pe un platou.

    SFAT

    Se presara leustean tocat deasupra.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    INGREDIENTE:
  • un kg peste
  • 3 cepe
  • 2 ardei grasi
  • 2 litri apa
  • 2 oua
  • 3 rosii
  • un hrean
  • leustean
  • marar
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • o mana de corcoduse

    SALATA DE PESTE AFUMAT SI MERE

    Pestele afumat se curata de oase si se taie bucati mici. Merele se curata, se dau pe razatoarea mare, iar cepele se taie pestisori. Se pun toate ingredientele intr-un castron, se potrivesc de sare si se amesteca cu maioneza.

    SFAT

    Se serveste pe un platou cu frunze de salata verde.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    INGREDIENTE:
  • un peste afumat
  • doua mere acrisoare
  • doua cepe
  • 200 gr maioneza
  • sare

    SALATA DE PESTE CU BRANZA

    Se desareaza cam o ora pestele, iar apoi se curata si se portioneaza. Se taie salatele, ridichile, rosiile, patrunjelul. Se amesteca pestele si cruditatile cu un sos din otet, ulei, sare, piper, cimbru, marar.

    Amestecul se lasa acoperit doua ore pentru a se aromatiza. Cand se serveste, se asaza in centrul salatierei branza taiata cuburi mici, presarata cu ceapa verde tocata, iar pe margine salata.

    SFAT

    Se stoarce deasupra zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Sampanie

    INGREDIENTE:
  • 200 gr telemea
  • 150 gr hamsii
  • doua salate verzi
  • 3 ridichi
  • 3 rosii
  • o lingura patrunjel tocat
  • doua cepe verzi SOSUL
  • 4 linguri ulei
  • doua linguri otet
  • o lingura marar tocat
  • un varf cutit cimbru

    SPAGHETE CU TON SI USTUROI

    Usturoiul se toaca marunt si se caleste in ulei. Peste el se pun rosiile curatate de pielita si seminte, taiate feliute. Se scurge tonul, se marunteste, se amesteca cu piper si apoi cu usturoiul si rosiile. Se omogenizeaza totul, se lasa la foc mic 15 minute, dupa care se pun spaghetele fierte si scurse. Se mai lasa cateva minute la foc mic.

    SFAT

    Se servesc fierbinti, cu patrunjel tocat deasupra si zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Traminer

    INGREDIENTE:
  • 300 gr spaghete
  • 150 gr ton
  • o lingura patrunjel
  • usturoi
  • piper
  • ulei de masline
  • suc de lamaie
  • 5 rosii

    SUPA CREMA DE RACI

    Racii se prajesc cu un strop de ulei timp de 5 minute, dupa care se separa carnea de restul carapacei. In alt vas se pun la calit, la foc mic, prazul si ceapa taiate marunt, se adauga si morcovii taiati, rosiile taiate cubulete (fara coaja si fara samburi, daca se doreste), orezul si foaia de dafin.

    Resturile de carapace de la raci nu se arunca, ci se piseaza intr-o piua pentru usturoi si se adauga la amestecul de legume de pe foc. Se adauga apa si se lasa la foc mic timp de 25 de minute. Dupa ce a fiert, se trece prin mixer si apoi prin sita, sa se elimine impuritatile. Carnea de rac se toaca marunt si se pune peste crema, in farfurie.

    SFAT

    Se serveste fierbinte.

    BAUTURA:

    Palinca

    INGREDIENTE:
  • doua legaturi de praz
  • o ceapa
  • 2 morcovi
  • 4 rosii
  • 500 gr raci
  • 100 gr orez
  • apa
  • ulei
  • sare
  • o foaie de dafin

    PREPARATE DIN LEGUME

    SALATA DE DOVLECEI

    Dovleceii se curata, se spala si se pun la fiert in apa clocotita cu putina sare. Dupa ce au fiert cateva minute, se scurg, se racesc cu apa rece si se taie cubulete. Cubuletele obtinute se pun in salatiera. Peste ele se toarna un sos preparat din ulei, zeama de lamaie, mustar, marar taiat marunt si sare. Se amesteca usor, dupa care se pot consuma.

    SFAT

    Se servesc cu smantana.

    BAUTURA:

    Tuica

    INGREDIENTE:
  • 600 gr dovlecei
  • 50 ml ulei
  • o lamaie
  • o lingurita mustar
  • o legatura de marar
  • sare

    SALATA DE CARTOFI CU VARZA MURATA

    Cartofii se pun la fiert in coaja in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert si racit, se curata si se taie in felii subtiri. Ceapa, dupa ce a fost curatata, se taie solzisori, iar verdeata se toaca marunt.

    Cartofii se amesteca cu ceapa intr-un castron si se potrivesc dupa gust, cu sare, piper, ulei si otet. Varza murata se taie in felii subtiri si se amesteca cu cartofii. Totul se asaza pe un platou sau intr-o salatiera.

    SFAT

    Se presara verdeata, iar pe deasupra se orneaza cu masline.

    BAUTURA:

    Votca

    INGREDIENTE:
  • 600 gr cartofi
  • 100 gr ceapa
  • 400 gr varza murata
  • 100 ml ulei
  • piper
  • verdeata
  • masline
  • otet

    SALATA DE CEAPA VERDE CU RIDICHI DE LUNA

    Ridichile de luna curatate si spalate se taie in felii subtiri. Ceapa verde se taie in bucatele, impreuna cu foile verzi, daca acestea sunt fragede.

    Se pun intr-o salatiera feliile de ridichi, ceapa, mararul tocat si uleiul. In momentul servirii se sareaza si se adauga, dupa gust, otet sau zeama de lamaie. (Sarea si otetul inmoaie salata).

    SFAT

    Salata se consuma imediat.

    BAUTURA:

    Tuica

    INGREDIENTE:
  • 4 legaturi de ceapa verde
  • 4 legaturi ridichi de luna
  • o legatura marar
  • doua-trei linguri de ulei
  • sare
  • otet

    SALATA DE RIDICHI CU TELEMEA

    Ridichile se curata, se spala si se dau pe razatoare. Se sareaza si se mai lasa o ora ca sa se inmoaie, dupa care se storc ca sa iasa din ele sucul amar, care se arunca.

    Ridichile rase si stoarse se amesteca cu branza rasa si uleiul. Se mai poate adauga, dupa gust, piper si sare.

    SFAT

    Salata se garniseste cu masline.

    BAUTURA:

    Palinca

    INGREDIENTE:
  • 500 - 600 gr ridichi de iarna
  • 200-300 gr telemea
  • ulei
  • piper
  • sare
  • masline

    SUPA FRANTUZEASCA DE CEAPA CU SVAITER

    Supa se pregateste intr-un vas care poate fi pus la cuptor, de preferinta vas de Jena. Se taie ceapa in felii subtiri si se prajeste cate putina in ulei incins, iar pe masura ce capata o culoare aurie se scoate si se pune alta, pana ce se prajeste toata cantitatea. Ceapa prajita se pune in vasul pentru supa.

    Se taie o franzela in felii subtiri care se pun intr-o tava si se introduc in cuptor spre a se rumeni. Se umple vasul cu supa strecurata de legume, se potriveste de sare si piper. Deasupra se pun feliile de franzela.

    Se rade svaiter sau cascaval deasupra.

    SFAT

    Se serveste calda.

    BAUTURA:

    Heres

    INGREDIENTE:
  • 600 gr ceapa
  • 200 ml ulei
  • 200 gr franzela
  • 150 gr svaiter
  • 3 litri supa de legume strecurata
  • sare
  • piper

    SUPA ITALIANA DE FASOLE

    Se spala fasolea, se pune la inmuiat si dupa ce s-a umflat se pune la fiert in apa rece. Dupa primul clocot se scurge apa si se pune din nou la fiert cu apa calda. Se fierbe pana se inmoaie bobul, dupa care se adauga zarzavatul tocat fin, calit in ulei si stins cu bulion, foaia de dafin, cimbrul, usturoiul pisat si macaroanele fierte separat.

    Se mai lasa la fiert 15 minute, amestecand tot timpul, sa nu se prinda. Dupa ce se ia de pe foc se poate servi.

    SFAT

    Se serveste cu parmezan ras.

    BAUTURA:

    Riesling

    INGREDIENTE:
  • 250 gr fasole uscata
  • o ceapa
  • un morcov
  • o telina
  • o foaie de dafin
  • 100 gr macaroane
  • 50 gr bulion de rosii
  • 200 gr parmezan
  • un fir de cimbru
  • usturoi
  • sare

    CIORBA DE VARZA ACRA

    Varza murata se toaca fin. Se curata ceapa, se spala si se taie, punandu-se la calit intr-un vas cu ulei. Cand s-a inmuiat, se adauga bulionul, varza taiata si scursa de zeama si se calesc impreuna, adaugandu-se putina apa calda.

    Cand varza s-a inmuiat, se stinge cu doi litri de apa clocotita si se mai fierbe 30 minute. Se prepara un sos de faina putin prajita in unt care se pune peste varza. Se potriveste de sare si se mai da o data la fiert.

    SFAT

    Se serveste dreasa cu smantana.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    INGREDIENTE:
  • un kg si jumatate varza acra
  • 150 gr ceapa
  • 50 gr bulion
  • 50 ml ulei
  • 50 gr faina
  • 100 gr smantana
  • 50 gr unt

    BORS RECE DIN CRUDITATI

    Se curata sfecla, se spala, se taie felii si se pune la fiert in trei litri de apa cu putina sare si doua linguri de otet. Dupa ce a fiert se strecoara, dupa care se raceste.

    Se pun castravetii curatati de coaja si taiati in felii subtiri, ridichile taiate rondele, ceapa verde, mararul verde taiat marunt si ouale fierte, taiate in sferturi. Se potriveste de acru cu borsul de tarate, fiert separat si strecurat.

    SFAT

    Se drege cu smantana si se serveste rece.

    BAUTURA:

    -

    INGREDIENTE:
  • 600 gr sfecla
  • 3 oua
  • 200 gr smantana
  • 200 gr castraveti
  • doua linguri otet
  • 10 fire ceapa verde
  • doua legaturi ridichi
  • o legatura marar
  • sare
  • jumatate de litru bors de tarate

    PREPARATE DULCI

    PRAJITURA CU BEZEA

    Se amesteca untul cu faina, se face o adancitura la mijloc, in care se pun un ou intreg, 2 galbenusuri, smantana, 2 linguri de zahar, otetul si bicarbonatul. Aluatul obtinut se imparte in doua bucati. Din prima bucata se intinde o foaie care se asaza la copt intr-o tava unsa. Peste aceasta foaie se pune marmelada. Din cea de-a doua jumatate de aluat se intinde o a doua foaie care se pune peste marmelada si se da la cuptor.

    Albusurile ramase se bat cu restul de zahar si cu doua picaturi de otet peste baie de aburi. Bezeaua prega tita se pune deasupra prajiturii aproape coapte, care se introduce din nou in cuptor. Se mai tine la copt, la foc mic, pana cand bezeaua se intareste.

    SFAT

    Se taie cand e calda.

    BAUTURA:

    Cafea

    INGREDIENTE:
  • 300 gr faina
  • 200 gr unt
  • 4 linguri marmelada
  • o lingura otet
  • un varf de cutit bicarbonat
  • 300 gr zahar
  • 3 oua
  • 2 linguri smantana

    RULADA CU NESS

    Se amesteca bine zaharul cu miezul de nuca, cacao, oul batut si lichiorul. Pe o folie de staniol sau hartie pergament, se intinde cu mana un strat uniform cam de 15 mm grosime. Peste acest strat se asaza o crema pregatita astfel: se freaca untul cu zahar, ness si galbenusurile puse pe rand. Se continua frecarea cremei pana la dizolvarea completa a nessului.

    Aceste doua straturi se ruleaza cu ajutorul foii de staniol. Se desfac rulouri, se presara cu nuca de cocos sau miez de nuca pisata si se ruleaza din nou. Se baga la congelator. Cand se scoate de la congelator se portioneaza si se serveste imediat.

    SFAT

    Dupa preferinta se pot pune visine din visinata (fara samburi) pe latura foii de unde se incepe sa se ruleze.

    BAUTURA:

    Cafea

    INGREDIENTE:

    BLAT
  • un ou
  • 250 gr zahar pudra
  • 250 gr miez de nuca prajita si tocata
  • 2 linguri cacao
  • 20 ml lichior de cafea sau cacao
  • nuca de cocos

    CREMA
  • 200 gr unt
  • 50 gr zahar pudra
  • 3 galbenusuri
  • o lingurita ness

    PRAJITURA ZEILOR

    Se face un blat de pandispan din sase oua, faina si zahar. Se coace la foc mic si cand este gata se raceste si se taie cubulete. Separat, se amesteca patru galbenusuri cu laptele si cu pliculetele de zahar vanilinat. Amestecul se pune pe foc pana se ingroasa putin. Intr-un vas adanc de Jena se pune un strat din bucatele de blat peste care se adauga stafide si bucatele de ciocolata. Apoi se pune cu lingura putin sirop din oua si lapte.

    Se pun alternativ straturi pana se termina compozitia. Daca a mai ramas sirop, se toarna deasupra. Cele patru albusuri ramase se bat spuma tare, pe aburi, se amesteca cu fructe sau cu dulceata de fructe dupa gust. Cand este gata, se pune peste blat si se da la rece cel putin jumatate de ora.

    SFAT

    Se serveste rece in cupe de inghetata garnisita cu ciocolata rasa.

    BAUTURA:

    Ceai verde

    INGREDIENTE:
  • 10 oua
  • faina
  • 1/2 litru de lapte
  • 250 gr zahar
  • 3 pliculete zahar vanilinat
  • stafide
  • ciocolata
  • fructe sau dulceata

    PRAJITURA INTELIGENTA

    Se freaca 7 galbenusuri cu 5 linguri de zahar, cu sarea si zaharul vanilinat. Dupa omogenizare se adauga untul moale, la temperatura camerei, faina si se amesteca bine sa nu se formeze cocoloase. Se adauga laptele si amoniacul, amestecanduse continuu.

    Separat se bat spuma cele 7 albusuri cu 7 linguri de zahar. Spuma se rastoarna peste prima compozitie, amestecandu-se pana la omogenizare. Intr-o tava inalta unsa cu margarina si tapetata cu faina se aduna compozitia. Se pune la copt. Dupa ce s-a copt si s-a racit se poate taia.

    SFAT

    Se pudreaza cu zahar farin.

    BAUTURA:

    Ciocolata calda

    INGREDIENTE:
  • 7 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 9 linguri faina
  • un litru lapte
  • un pachet de margarina
  • doua plicuri zahar vanilinat
  • o lingurita de sare
  • o lingurita amoniac

    PRAJITURA CU CREMA DE LAPTE

    Pentru blat se bat albusurile spuma cu putina sare. Se adauga zaharul si galbenusurile frecate cu ulei. Se adauga faina si romul, amestecand usor. Se da la cuptor la foc potrivit circa 15 minute.

    Pentru crema se amesteca ouale cu zaharul, faina, esentele si o cana de lapte. Restul de lapte se pune la fiert, la foc mic, iar cand fierbe se adauga compozitia de mai sus. Se mai lasa la fiert 10 minute pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca complet. Se taie blatul in patru bucati egale si fiecare dintre acestea se taie transversal in doua parti. Se umple fiecare parte cu crema.

    SFAT

    Se orneaza cu frisca si ciocolata rasa.

    BAUTURA:

    Riesling

    BLAT
  • 8 oua
  • 5 linguri ulei
  • 8 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • esenta de rom

    CREMA
  • 4 oua
  • 15 linguri zahar
  • un litru de lapte
  • 8 linguri faina
  • o lingura unt
  • esente

    PRAJITURA CU CREMA DE CAFEA

    Se freaca mierea usor incalzita cu zaharul. Se adauga ouale, bicarbonatul amestecat cu zeama de lamaie si faina. Se framanta un aluat, care se lasa 24 de ore sa creasca. Se imparte in 5 parti egale, din fiecare intinzandu-se cate o foaie subtire. Fiecare foaie se coace intr-o tava unsa cu putin ulei sau unt.

    Pentru crema se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga faina si cafeaua. Compozitia se pune la foc amestecand continuu pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se adauga untul si se freaca pana cand crema este aproape rece. Fiecare foaie se unge cu un strat de crema, se asaza una peste alta, se acopera cu un strat de crema. Prajitura se taie in bucati patrate sau dreptunghiulare.

    SFAT

    Se presara nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    INGREDIENTE:
  • 150 gr miere
  • 150 gr zahar
  • doua oua
  • o lingurita bicarbonat
  • 300 gr faina
  • o lingurita zeama de lamaie CREMA
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri faina
  • 200 gr zahar
  • un pahar cafea tare
  • 400 gr unt

    RULADA CU BANANE

    Se bat albusurile spuma, se pune zaharul in ploaie, apoi galbenus urile si faina amestecata cu un praf de copt. Se coace in tava tapetata cu hartie.

    Pentru crema se fierbe praful de budinca cu lapte si zahar. Dupa ce s-a racit se amesteca cu un pachet de unt. Peste blat se pune crema, apoi cele doua banane si se ruleaza. Se da la rece.

    SFAT

    Inainte de servire se imbraca in frisca.

    BAUTURA:

    Lichior de banane

    BLAT
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina

    CREMA
  • o budinca de banane
  • lapte
  • zahar
  • un pachet unt
  • doua banane

    CREMA DE IAURT

    Se amesteca iaurtul cu zaharul si foaia de gelatina inmuiata in apa rece si apoi dizolvata intr-o lingura de apa calda. Se bate compozitia pana devine spumoasa, se adauga zaharul vanilinat, apoi se toarna intr-o forma clatita cu apa rece si se lasa sa se intareasca.

    SFAT

    Se presara ciocolata rasa.

    BAUTURA:

    Kagor

    INGREDIENTE:
  • un pahar iaurt
  • o lingura zahar
  • o lingurita zahar vanilinat
  • o foaie gelatina
  • ×