x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

18 Oct 2005   •   00:00

18 octombrie 2005

Pomazan Gicu, Tulcea:
"Va rog sa-mi trimiteti datele pe care trebuie sa le contina un dosar pentru inscrierea in baza de date a unei firme care intermediaza plasarea fortei de munca din Elvetia sau din Austria, in special in domeniul zootehnic".

RASPUNS: Pentru a afla ce acte sunt necesare trebuie sa va adresati direct firmelor respective. Noi va putem oferi urmatoarele informatii: orice solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa cunoasca faptul ca plecarea la lucru in strainatate presupune mai multe etape. In primul rand, trebuie sa se inregistreze in banca de date a Oficiului pentru Migrarea Fortei de Munca, cu adresa in Strada Valter Maracineanu nr. 1-3, etaj 4, Sector 1, Bucuresti, telefon 021-315.88.44, 021-312.46.68. De asemenea, trebuie avut in vedere ca va fi necesar sa participe la diverse teste psihologice si profesionale organizate in vederea aprecierii asupra capacitatii individuale, prezentarea la selectii, efectuarea controlului medical, legalizari si traduceri de acte. A pleca la lucru in strainatate mai presupune ca persoana in cauza sa cunoasca faptul ca ii trebuie un fond banesc minim pentru transpunerea in practica a acestei dorinte, care sa-i permita sa acopere cheltuielile pentru traduceri si legalizari de acte, teste, control medical, participari la selectii, cheltuieli de transport. Dosarul unui solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa contina minimum urmatoarele documente: copie de pe buletinul sau cartea de identitate, cu o valabilitate de minimum sase luni de la data depunerii dosarului; copie de pe pasaport, cu o valabilitate de minimum sase luni; adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos sau ca nu figurati in evidenta cu boli cronice, in original; cazier judiciar, cu o valabilitate de 30 de zile, original; copie de pe certificatele de calificare sau absolvire, legalizata la notariat; copie de pe carnetul de munca sau declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti carnet de munca, legalizata la notariat; curriculum vitae, fisa personala care va fi o pagina dactilografiata cu date personale; dovada emisa de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei din care sa rezulte ca nu are interdictie legala de a parasi localitatea sau alte limitari ale executarii dreptului de libera circulatie in alte tari".

Sandu Mihai, Bucuresti:
"Locuiesc la etajul opt si caldura nu urca, este foarte frig, dar platesc la fel cu ceilalti locatari. Blocul si apartamentul meu sunt capat de coloana. Administratia da vina pe RADET, iar RADET spune ca, daca nu am caldura, trebuie sa platesc mai putin. Am auzit ca exista o lege care spune ca ultimele etaje si parterul sa plateasca mai putin pe timpul iernii. Exista aceasta lege? De ce nu este aplicata? Daca as scoate doua calorifere, ar mai scadea pretul la caldura?".

RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Liga Asociatiilor de Proprietari - Habitat, "din constructie, apartamentele de la ultimul etaj, parter, de pe partea de nord a cladirii si alte pozitii defavorizate au fost dotate cu elemente de calorifer in plus. Dumneavoastra, in calitate de proprietar, trebuie sa urmariti aceste aspecte: se aeriseste sistematic coloana de calorifer la nivelul blocului? S-a verificat daca robinetii, coturile, elementii caloriferelor sunt colmatate? Abia dupa ce exista certitudinea ca circuitul de apa este neintrerupt si ca in urma aerisirilor corespunzatoare ale coloanelor tot nu se incalzeste, atunci se cere RADET sa mareasca presiunea si temperatura apei calde in imobilul respectiv. In 90% din cazuri, problemele de genul acesta au cauze strict tehnice legate de agentul termic livrat de RADET (presiune si temperatura) sau legate de situatia conductelor (colmatate, piatra depusa etc). HG nr. 400/2003 - art. 53, alin. 1 precizeaza: «Cheltuielile pentru incalzirea locuintelor/apartamentelor situate in condominii, indiferent de modul de inregistrare a consumului de energie termica si de sursa de agent termic, se repartizeaza proportional cu suprafata utila definita in cartea tehnica a cladirii si inscrisa in actul de proprietate s.a.m.d». Prin montarea repartitoarelor de costuri platiti cat consumati".

Manu Ionica, Sambateni, Arad:
"Sunt pensionar. In fiecare an cand trebuie sa ne vizam permisele de pescuit intampinam greutati privind costul vizei. Noi, pensionarii, credem ca trebuie sa achitam doar jumatate din suma stabilita. Cei de la filiala orasului Lipova sustin ca trebuie sa achitam in felul urmator: pensionarii cu varsta de pana la 65 de ani platesc integral suma, cei peste 65 de ani platesc 50% din suma stabilita, iar cei care au varsta de peste 70 de ani sunt scutiti de aceasta taxa. Va rugam sa ne spuneti daca este corect".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati la filiala Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor din Romania din judetul dumneavoastra.

RAPORTURILE PATRIMONIALE DINTRE CONCUBINI
Institutia concubinajului nu este reglementata in sistemul nostru de drept. Astfel, relatia de concubinaj nu produce efectele juridice specifice casatoriei privind regimul comunitatii de bunuri. Bunurilor dobandite in comun sau individual de catre concubini li se vor aplica dispozitiile din dreptul comun privind dreptul de proprietate.

Asadar, in cazul bunurilor proprii (dobandite individual), prerogativele dreptului de proprietate (folosinta, dispozitia, administrarea) apartin exclusiv titularului dreptului de proprietate.

COPROPRIETATE. In cazul bunurilor dobandite in comun, acestea devin proprietate comuna pe cote-parti si se vor aplica reglementarile privind coproprietatea (proprietatea pe cote-parti). Coproprietatea se poate naste din diferite contracte, stabilindu-se pentru fiecare dintre dobanditori cota-parte abstracta fara a se determina partea materiala din bunul comun ce face obiectul contractului. De asemenea, s-a decis ca in cazul concubinilor nimic nu impiedica sa se constate existenta unui drept de proprietate comuna pe cote-parti al concubinilor asupra bunurilor dobandite de ei, in raport cu contributia fiecaruia la dobandirea lor, stabilita prin probe. Rezulta ca, in cazul concubinilor, bunurile devin proprietate comuna pentru fiecare in proportia in care a contribuit la achizitionarea lor, indiferent pe numele caruia dintre ei s-a facut actul translativ de proprietate, contributia fiind o chestiune de fapt si putand fi lamurita pe baza probelor ce se administreaza.

DREPTURI. Actele cu privire la bun in materialitatea lui pot fi infaptuite cu acordul celorlalti coproprietari. Este regula unanimitatii. Actele cu privire la bun pot fi:
  • acte materiale de folosinta asupra bunului: se pot face de fiecare coproprietar cu conditia de a se respecta drepturile celorlalti coproprietari, de a nu schimba modul de folosinta a bunului;
  • acte juridice cu privire la bun in materialitatea lui (acte de dispozitie, de administrare sau conservare) pot fi facute numai cu respectarea regulii unanimitatii.

    Actele de administrare, pentru a se inlatura dificultatile practice, vor fi valabile si daca exista un mandat tacit (mandatul tacit rezulta din acele imprejurari de fapt care fac neindoielnica intentia partilor).

    Actele juridice asupra cotei-parti abstracte asupra dreptului se pot face de fiecare in mod liber, cu unele restrictii (de exemplu, constituirea unei ipoteci).

    INCETARE. Coproprietatea poate inceta prin:
  • a) dobandirea tuturor cotelor-parti ale tuturor coproprietarilor de catre unul singur prin cumparare, succesiune, donatie;
  • b) toti copartasii instraineaza cotele-parti unei terte persoane, care devine proprietar exclusiv asupra bunului;
  • c) prin partaj (imparteala), care este modul specific de incetare a coproprietatii.

    Prin partaj se pune capat proprietatii comune, in sensul ca bunul sau bunurile stapanite in comun pe cote-parti sunt impartite materialmente intre copartasi. Daca este posibil, partajul se face in natura. In caz contrar, bunul se atribuie unuia din coproprietari, ceilalti urmand a primi echivalentul cotei lor parti, sau bunul se vinde si echivalentul primit se imparte corespunzator cotelor-parti. Imparteala se poate realiza prin buna invoiala (la notar), iar daca nu este posibil astfel, prin hotarare judecatoreasca.

    In concluzie, deoarece concubinajul este in afara de lege, iar statul ocroteste numai casatoria, in raporturile patrimoniale dintre concubini vor fi aplicabile dispozitiile din dreptul comun care reglementeaza proprietatea pe cote-parti.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
  • APEL UMANITAR
    "Ma numesc Mitrica Silvia, am 39 de ani si sunt pensionata din anul 2000 pe caz de boala. Atunci m-am imbolnavit de insuficienta renala cronica si tot de atunci fac dializa peritonala. La inceput, boala nu a mai evoluat, insa, de doi ani incoace, au inceput sa apara complicatiile. In primul rand, am avut o hemoragie care mi-a scazut hemoglobina la doi, din cauza unui uter care ar trebui operat. Dar, pentru ca eu fac dializa, nu se poate, si atunci iau medicamente. Acum, mai nou, mi-au iesit la picior niste bube care nu se mai vindeca, iar medicul de la Slatina, la care merg lunar la control, mi-a spus ca este ulcer varicos de gamba. Acesta, chiar daca se vindeca, va putea aparea din nou. Singura mea scapare este un transplant de rinichi. Din nefericire, parintii mei sunt morti amandoi, sora mea are un aparat la inima, iar fratele meu sufera de o boala cronica la cap. Eu sunt casatorita si am doi copii, care invata foarte bine si pentru care lupt sa traiesc. Sotul meu are alta grupa sangvina decat a mea, iar soacra este trecuta de 60 de ani. Bani nu am, pentru ca aproape toata pensia mea se duce pe medicamente, care sunt foarte scumpe si care nu se pot compensa. Nu am cerut niciodata nimic de la nimeni, am muncit foarte mult, dar acum nu mai stiu ce sa mai fac. Poate cineva cu suflet mare ma va ajuta... Eu am grupa sangvina AII si RH pozitiv. As mai dori, daca se poate, sa-mi dati adresa Crucii Rosii din Bucuresti, ca sa le pot cere si dumnealor ajutorul. Sunt disperata si nu mai stiu la cine sa apelez. Adresa mea este Strada Victoriei 9, Corabia, judetul Olt, telefon: 0249-56.47.03."

    RASPUNS: Pentru transplant puteti incerca sa va adresati si la Institutul Clinic Fundeni, cu adresa in Soseaua Fundeni 258, Sector 2, Bucuresti, la Clinica de Chirurgie Urologica si Transplant Renal. Telefoane: 021-240.20.25, 021-240.20.20, 240.70.70, 021-240.88.43. Adresa filialei Crucii Rosii din Olt este Strada Ionascu 42, telefon: 0249-439.360 (Ciubuc Teodora).

    EPISTOLA
    "In luna decembrie a anului 2004, am depus la Directia Agricola Vrancea documentele pentru trei taurasi cu greutatea de 350 de kilograme pe cap, indeplinind conditiile de acordare a subventiei. Am atestatul numarul 110/ 21.05.2003 care imi certifica in scris ca intrunesc conditiile pentru a administra exploatatiile agricole familiale. Am fost pusi sa deschidem cont in banca, am platit si alte taxe. Mi s-a refuzat cererea de acordare a subventiei, pe motiv ca nu am atestatul, o simpla hartie care nu m-a imbogatit cu nimic si nu mi-a intarit cu nimic drepturile cuvenite. Mentionez ca am 75 de ani, iar viteii i-am crescut numai noi stim cum. Am indeplinit toate cerintele legii care ne promite niste drepturi. Ne intrebam si va intrebam: oare cine minte? Legea data de guvernanti, in care mai credem inca, sau birocratia, care infunda dosarele noastre in sertare si le ingroapa o data cu sperantele si drepturile pe care le avem?"

    Vulpoiu Ion, Vrancea
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul proprietate