x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

05 Ian 2007   •   00:00
Scrisori
  • Stelian Petre, Bucuresti: "M-am pensionat la 1.10.2003 si vreau sa stiu daca cu aceasta data trebuie sa mi se ia in calculul pensiei si sporurile pe care le-am avut la data pensionarii. Am lucrat in grupa I de munca 25 de ani, 10 luni si 25 de zile, restul de vechime pana la 30 de ani si doua luni l-am avut lucrat in alte intreprinderi, avand in total stagiu de cotizare de 46 de ani si sase luni. De la 1.10.2003-25.12.2003 nu am primit nici un fel de spor, la 25.12.2003 m-au pus sa fac cerere pentru sporuri, mi s-a spus ca mi s-a calculat sporul si mi-au dat 50.000 de lei, insa la 27.02.2004 am sesizat ca nu mi s-a calculat. Atunci, cei de la Casa de Pensii Sector 4 m-au pus sa fac cerere din nou, mi-a venit alta decizie, la 17.03.2004, si nu mi s-au dat 50.000 de lei. Vreau sa stiu de ce nu mi s-au calculat sporurile de la data de 1.10.2003, data pensionarii. De ce nu mi se dau din urma drepturile?".
  • Bratu Mariana, Bucuresti: "Am 47 de ani si am lucrat la o fabrica timp de 28 de ani, doua luni si trei zile, din care 22 de ani, doua luni si sase zile am fost incadrata la grupa a II-a de munca si opt luni si 26 de zile la grupa a III-a. Tot timpul cat am lucrat am avut spor de noapte, spor toxic si de greutate. In anul 2000 m-am pensionat pe caz de boala, cu drept de munca patru ore si cu gradul III de invaliditate, pentru ca am ulcer gastric. Pe baza Deciziei nr. 172185/30.03.2000 mi s-a calculat o pensie de 1.101.367 de lei, dar eu cred ca nu a fost calculata corect. Din anul 2000 pana acum am avut alte probleme foarte grave: sotul meu s-a accidentat la munca si de atunci nu poate sa mai lucreze. Sora mea a decedat, iar cei doi copii ai ei sunt acum sub ingrijirea mea. Nu ma plang in ceea ce-i priveste pe ei, pentru ca intreprinderea unde a lucrat sora mea le acorda un ajutor lunar. Dar eu a trebuit sa am grija si de rudele noastre, si de cei doi copii, care acum au inceput din nou scoala. Am incercat sa merg la Casa de Pensii ca sa mi se recalculeze pensia, am depus toate actele necesare, dar nu am primit inca nici un raspuns. Va rog sa ma ajutati sa mi se calculeze si mie corect pensia, ca sa pot si eu sa traiesc decent impreuna cu familia mea".
    RASPUNS: Va rugam sa va adresati la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon infoline - 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a va rezolva situatia.

  • Matei Sandu, Sibiu:
  • "Sunt de profesie inginer, actualmente pensionar din anul 1989. Am urmat Institutul de Minereuri din Timisoara in perioada 1947-1951. Acest institut s-a desfiintat, iar arhiva in 1955 a trecut la Facultatea de Mine Bucuresti, care si ea a fost desfiintata. Eu, in prezent, nu mai stiu unde se afla arhivele. Am facut un demers la Facultatea de Mine Petrosani, dar si acolo au avut loc multe transformari in ultimii ani si nu stiu daca imi vor raspunde. Va rog sa ma ajutati sa-mi pot rezolva aceasta problema".
  • Panait Olga, Tulcea: "Sunt o pensionara bolnava, cu multe necazuri la batranete. Din cauza faptului ca pana prin anii 1966 nu se mentionau retributiile in carnetul de munca, am fost afectata foarte puternic din punct de vedere financiar la recalcularea pensiei. Va rog mult sa ma ajutati sa aflu arhivele intreprinderilor unde am lucrat in Braila".
    RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurilor cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate, ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie.

  • Barbu Oprea din Bucuresti:
  • "Sunt fost sportiv de handbal si fost antrenor de echipa nationala, am depus la ANS o cerere pentru obtinerea pensiei de merit. Dar nu am primit nici un raspuns. Va rog sa-mi spuneti de ce nu pot beneficia de aceasta pensie".
    RASPUNS: Va puteti adresa pentru a afla mai multe informatii referitoare la problema dumneavoastra la Agentia Nationala pentru Sport, cu adresa in Bucuresti, Strada Vasile Conta nr. 16, Sector 2 sau la telefon: 021-318.90. Daca aici nu va veti solutiona problema, va rugam sa va adresati la Casa de Pensii a sectorului in care locuiti.

  • Vasilia Bianca, Buzau:
  • "Va rog sa-mi spuneti ce prevede noul Cod Rutier cu privire la ceea ce trebuie sa avem in autoturism pentru a nu risca sa fim amendati. De asemenea, as vrea sa stiu daca este necesar sa am si o vesta reflectorizanta. Va multumesc".
    RASPUNS: Noul Cod Rutier prevede unele sanctiuni pentru soferii ale caror masini nu sunt dotate cu trusa medicala, triunghiuri de avertizare, extinctor si vesta reflectorizanta. Vesta insa este optionala, daca masina dumneavoastra nu cantareste mai mult de 3,5 tone.

    AM PRIMIT LA REDACTIE
    "Sunt cetatean roman cu domiciliul in Bucuresti, nascut in R. Moldova si am redobandit cetatenia romana in 2001. Sunt casatorit, am doi copii si am o mica afacere in Bucuresti. Parintii mei sunt in R. Moldova. Ca sa poata calatori, sa-si vada copiii, nepotii in Romania, au nevoie de viza, incepand cu 1 ianuarie 2007. Au incercat si ei si eu sa le fac o programare la Ambasada Romaniei la Chisinau. Pe site-ul ambasadei exista o rubrica pentru programare viza. In momentul aplicarii apare un mesaj foarte «interesant»: «Nu mai sunt locuri disponibile. Va rugam reveniti. Programarea se poate face pe 7 zile». Pai la programul de lucru pe care il are ambasada e si normal asa ceva, zilnic de la ora 9:00 la 11:00. Adica statul roman acorda zilnic doua ore romanilor de peste Prut care vor sa vina in Romania sa-si vada copiii, nepotii, care la randul lor platesc o gramada de taxe si impozite pentru buna functionare a statului si a sistemului public. Pe langa programul acesta, care nici el nu se respecta, de exemplu: au fost acum cateva zile, au stat la coada de la 6 dimineata in fata ambasadei, ghiseul s-a deschis la ora 10. Este incredibil, dar adevarat, si atitudinea birocratica pe care o au domnii/doamnele de la ghiseele ambasadei. Este adevarat ca statul roman acorda aceste vize gratuit, cu siguranta se putea face un sistem de acordare a vizelor mult mai usor si nu neaparat gratuit, contra cost, spre exemplu: in Turcia, cand calatoresti, ai nevoie de viza, costa 10 dolari si o obtii pe loc la trecerea frontierei. Prin acest mesaj as dori sa atrag atentia dlui Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe, sa gaseasca o solutie mai eficienta pentru acordarea vizelor de calatorie a romanilor de peste Prut, este buna intentia cu programari online, dar nu atat timp cat pe site apare acest mesaj, ca nu mai sunt locuri disponibile si sa revenim."
    Cu stima,
    Mocanu Andrei

    APEL
    "Ioana s-a nascut la 21 aprilie 2000, perfect sanatoasa. La trei saptamani i-a fost aplicat un tratament prea puternic, care i-a afectat nervul auditiv, suferind o pierdere de auz masiva. La doi ani si jumatate i-a fost pus diagnosticul «hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala profunda» la Spitalul de fonoaudiologie Prof. Dr. Hociota din Bucuresti. Apoi, parintii i-au cumparat un aparat retroauricular si au urmat multe ore de logopedie. Din pacate, nu stiau ca aceste aparate nu ii sunt de folos, deoarece cu ajutorul lor fetita nu aude decat sunetele puternice cum sunt bataile clopotelor, sureiatul trenului sau petarde. In toamna anului 2005, Ioana si mama sa, Carmen, s-au mutat in Sibiu, pentru ca fetita sa poata urma gradinita in cadrul scolii speciale nr. 2 (pentru copii cu deficiente de auz). La aceasta scoala i-au fost facute alte analize, mai complexe. Medicii au ajuns la concluzia ca singura sansa a ei de a auzi este un implant cohlear. Indrumati de personalul calificat de aici, parintii Ioanei au fost la Clinica ORL din Cluj Napoca la domnul prof. dr. Marcel Cosgarea, care, vazand analizele, a inscris-o pe Ioana pe lista de asteptare pentru efectuarea implantului cohlear. Am numit-o «lista de asteptare» deoarece intre anii 2000-2005 Ministerul Sanatatii a desfasurat un program prin care au fost implantati copii in situatii similare, in speranta ca si in anul 2006 se va continua programul. Din pacate, in anul 2006 acest program (care se aplica doar copiilor cu varsta de pana la 6 ani si cu o contributie de 6.000 de euro din partea parintilor) a fost suspendat. In cazul in care in anul 2007 se va relua, Ioana mai poate beneficia doar in primele patru luni, in aprilie va implini 7 anisori. Operatia de implant cohlear va avea loc la clinica ORL din Cluj-Napoca. Cheltuielile estimative efectuarii acestei interventii se ridica la 25.000 euro, iar pana in prezent s-au strans 9.300 de euro.
    Daca aveti posibilitatea de a o ajuta. Va rugam sa nu ramaneti indiferenti.
    Au fost deschise urmatoarele
    Conturi bancare:
  • RON: RO31BRDE390SV01767863900 deschis la BRD pe numele Petre Gheorghe
  • EUR: RO98BRDE330SV20931893300 deschis la BRD pe numele Petre Carmen
    Conturile sunt deschise la BRD, contul swifth al bancii este BRDEROBU. Pentru mai multe informatii puteti suna la mama Ioanei, Carmen Petre. 0721.455.374, sau la numarul meu de telefon este: 0722.332.292".

  • Ileana Bratu

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul luni bucuresti