x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrumbia cea misterioasa

Scrumbia cea misterioasa

04 Ian 2006   •   00:00

CAIET DE RETETE
Scrumbia este pestele marin care in peregrinarile sale se deplaseaza in formatii masive, "in bande sau armate intregi", cum aprecia un geograf-economist intr-o atractiva lucrare privind "Averile pamantului".

CAIET DE RETETE
Scrumbia este pestele marin care in peregrinarile sale se deplaseaza in formatii masive, "in bande sau armate intregi", cum aprecia un geograf-economist intr-o atractiva lucrare privind "Averile pamantului". Una dintre scrumbii, aflata in fata bancului, dar inotand la suprafata, numita avantgarda sau "aater" (in limba norvegiana. Este vesnic inconjurata, in apa sau in aer, de pradatori: rechini, delfini, pescarusi si chiar de om. Spectacolul depunerii icrelor, povestit de pescarii norvegieni, atunci cand scrumbiile vin aproape de mal, este magnific. De la mari departari se vad fantanile arteziene ale balenelor, "torpilele negre" - care sunt delfinii, iar in mijlocul lor apa marii pare a fierbe datorita armatei de scrumbii care urca la suprafata ca lava unui vulcan. Primele informatii despre pescuirea scrumbiilor sunt din se-colul al IX-lea, cu referiri la coastele Norvegiei si ale Scotiei.

DESCOPERIRE.Scrumbia are o carne alba, foarte fina, putin grasa, dar se altereaza destul de repede. Cel care a descoperit modul de a o pastra a fost pescarul olandez Beckeli (secolul al XIV-lea). In anul 1390, in Olanda, au fost aduse primele butoaie, cu scrumbie sarata, pregatite dupa reteta lui Beckeli. Si astazi scrumbiile olandeze se numesc "beckling", in onoarea pescarului. In Olanda, deschiderea sezonului de pescuit al scrumbiei este o sarbatoare nationala. Primul butoias cu scrumbie proaspat sarata este oferit monarhului. Al doilea se vinde la licitatie, suma obtinuta fiind donata pentru actiuni de binefacere. In anul 2002, pretul unui butoi cu scrumbie a ajuns, la licitatie, la suma de 48 de mii de dolari! O recomandare gastronomica olandeza spune: "ca sa fii sanatos trebuie sa mananci in fiecare dimineata o scrumbie".

Dar sa nu uitam scrumbia de Dunare. Ea se poate prepara: la gratar, la cuptor, prajita, marinata, plachie sau ciorba. Si fiindca pe 7 ianuarie - soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului - este dezlegare la peste, va oferim cateva preparate cu scrumbii.

SCRUMBII CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: 3-4 scrumbii proaspete, 200 g ciuperci, doua cepe, un pahar cu vin alb, o lamaie, doua galbenusuri, 100 g unt, o legatura de patrunjel, sare si piper.
  • PREPARARE: Scrumbiile se curata, se taie in bucati si se pun intr-o tigaie unsa cu unt. Se adauga ciupercile si cepele taiate felii, in prealabil fierte, vinul, sarea, piperul si zeama de lamaie. Se acopera si se lasa la fiert, la foc potrivit, timp de 20 de minute. Cand este gata, se scoate pestele si garnitura, iar sosul se lasa sa scada. Apoi sosul se leaga cu galbenusurile si, cand devine consistent, se adauga untul si patrunjelul fin tocat peste scrumbii.

    SCRUMBII CU CEAPA

  • INGREDINTE: un kilogram scrumbii sarate, 3-4 cepe, o lingura cu zahar, 100 ml ulei de masline, doua lamai, ienibahar, scortisoara, mustar boabe.
  • PREPARARE: Scrumbiile sarate se curata si se pun in apa la desarat. Intre timp, ceapa se taie rondele. Intr-un castron se amesteca zeama de lamaie, zaharul, ienibaharul, scortisoara, boabele de mustar, uleiul si o parte din ceapa. Dupa desarare, scrumbiile se scot din apa, se asaza pe un platou, se toarna sosul si se orneaza cu felii de ceapa.

    SCRUMBII UMPLUTE

  • INGREDIENTE: 4 scrumbii proaspete, 150 g unt, doua cepe, o legatura de patrunjel, sare, piper, o lamaie.
  • PREPARARE: Se iau scrumbiile, se curata si se spala. Untul se amesteca impreuna cu ceapa fin tocata, patrunjelul, sarea, piperul si zeama de lamaie. Cu aceasta compozitie se umplu scrumbiile, se infasoara intr-o foaie de pergament unsa cu ulei si se pun pe gratar la foc moale timp de 25 de minute. Cand sunt fripte, se scot, se asaza pe o farfurie si se toarna deasupra sosul ramas in hartie. Se mai adauga, dupa gust, zeama de lamaie.

    SCRUMBII LA GRATAR

  • INGREDIENTE: un kilogram de scrumbie, doua linguri cu ulei, doua lamai, o foaie de dafin, sare, piper, o legatura de marar si una de patrunjel.
  • PREPARARE: Se curata scrumbiile, se spala, se sareaza putin si se lasa sa stea un sfert de ora. Apoi se ia o hartie de pergament, se unge cu ulei si se invelesc scrumbiile in ea. Se frig pe un gratar incins, dupa care se scot din hartie si se asaza pe un platou. Peste ele se toarna un amestec din zeama de lamaie, ulei si putin piper. Scrumbiile se presara cu verdeata si se garnisesc cu felii de lamaie.

    SCRUMBII SARATE

  • INGREDIENTE: zece scrumbii, otet de vin, ulei, ceapa, foi de dafin, boabe de piper si ienibahar, sare grunjoasa.
  • PREPARARE: Se iau scrumbiile, se curata (matele se scot pe la "urechi") si se umplu pe jumatate cu sare. Intr-o oala (daca sunt mai multe scrumbii se ia o putina) se presara sare, apoi straturi de scrumbii si sare. Asa se lasa doua zile, apoi saramura lasata se scurge si in loc se pune o zeama din otet slab - o parte otet, opt parti apa, o ceapa, boabe de piper si ienibahar, foi de dafin - atat cat sa acopere pestii. Se mai lasa sapte zile, dupa care se scurge si se pune alta, la fel, dar se mai adauga si putina sare si se toarna un pahar cu ulei. Se serveste taiata felii, cu ceapa multa, o lingura cu ulei, zeama de lamaie si putina verdeata.

    SCRUMBII DE MARE

  • INGREDIENTE: 4-5 scrumbii, 100 g masline, 100 g capere desarate, ulei, o legatura de patrunjel, boabe de piper, sare, o lamaie.
  • PREPARARE: Se iau scrumbiile, se taie capetele si li se scot maruntaiele. In golul de la cap se pune cate o maslina fara sambure sau capere. Apoi se asaza intr-o oala, se adauga uleiul, patrunjelul tocat, sarea, boabele de piper si se pune la fiert, la foc moale. Cand scrumbiile sunt aproape gata se stoarce o lamaie peste ele.

    SCRUMBII CU SOS DE SMANTANA

  • INGREDIENTE: 4 scrumbii mijlocii, doua linguri cu ulei de masline, o lamaie, sare, piper, verdeata tocata, 200 g smantana, o lingurita cu boia dulce, o ceapa.
  • PREPARARE: Se curata pestele, se spala si se sareaza. Apoi se prajeste ulei, dupa care se pune pe un platou si se lasa sa stea la cald. Ceapa se toaca marunt si se inabusa in uleiul ramas, se pune o lingurita cu boia de ardei dulce, se adauga smantana si se fierbe sosul acoperit 10 minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust si se toarna fierbinte peste scrumbiile stropite cu zeama de lamaie.

    SALATA DE SCRUMBII AFUMATE

  • INGREDIENTE: patru scrumbii afumate, patru linguri cu otet de fructe, o lingura cu ulei de masline, cinci cepe rosii, o legatura de patrunjel.
  • PREPARARE: Se taie scrumbiile in felii subtiri si se asaza intr-un bol de salata. Ceapa se curata, se taie felioare si se presara peste scrumbii. Se toarna otetul, uleiul de masline si se pune si patrunjelul tocat.
  • ×