x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Simfonie aromata

Simfonie aromata

05 Oct 2005   •   00:00
BARUL CASEI
Cu turnulete de frisca si o cireasa in varf sau cu bucati de gheata inghesuindu-se si o felie de portocala pe margine, cocteilurile ne atrag privirile de indata ce intram intr-un bar. Care mai de care mai "ochioase", care mai de care mai gustoase, uneori dificil de preparat, dar si usor de baut, ele sunt ca niste bibelori pe masa. Gadila ochiul, dar, mai ales, incanta gustul. Pentru a reusi sa faceti aceste mici opere de arta acasa, trebuie sa cunoasteti cateva secrete si sa aveti si ustensilele necesare. De-abia apoi puteti da frau liber imaginatiei si sa inventati o reteta noua de cocteil, pentru ca, asa cum bine stim, aproape toate bauturile in amestec au fost inventate din intamplare.

SECRETE. In afara de ingredientele pe care le folositi, veti avea nevoie de un shaker sau de o lingura cu coada lunga. De exemplu, daca reteta contine sirop, lichior, frisca, ou sau nectar de fructe, cocteilul se va amesteca in shaker. Pentru ca in compozitie intra si gheata, shakerul nu se scutura mai mult de zece secunde, pentru a nu dilua prea mult bautura. Apoi, rezultatul se va turna in pahar. Daca ingredientele sunt usor de mixat, bautura se pregateste direct in pahar si se amesteca doar cu o lingurita. Oricum ar fi preparat cocteilul, este bine ca paharul sa fie racit in prealabil. Pentru a face acest lucru, este necesar sa puneti paharul intr-un vas cu gheata zdrobita si sa il tineti aclolo pana i se aburesc peretii. Sau se poate pune un cub de gheata in vas, se tine pana se topeste, apoi se varsa apa si se toarna cocteilul.

Exista bauturi in amestec care au un continut ridicat de alcool, acestea sunt aperitive si, de obicei, se servesc in pahare de 50-100 ml, cu doua-trei cuburi de gheata. Cocteilurile care contin ou sau bauturi racoritoare se prepara in pahare de 100-200 ml in care punem si putina gheata zdrobita. Un cocteil trebuie sa contina maxim 5 ingrediente, fara a pune la socoteala elementele de decor.

MINT JULEP


  • INGREDIENTE: 3-4 fire de menta, 45 ml Bourbon, 15 ml sirop simplu, gheata pisata.
  • PREPARARE: Intr-un pahar inalt cilindric, racit in prealabil intr-un vas cu gheata pisata, puneti cateva fire de menta, turnati deasupra whisky-ul si siropul de zahar. Amestecati bine continutul. Adaugati o lingurita cu gheata pisata. Ornati cu frunze de menta. Poate fi servit inainte sau dupa masa.

    CHOCOLATE DELIGHT


  • INGREDIENTE: 45 ml Bourbon Whisky, 15 ml sirop de ciocolata, 15 ml frisca lichida (pentru cafea).
  • PREPARARE: Intr-un shaker, care a fost tinut la frigider pentru a se raci, se amesteca Bourbon-ul, siropul de ciocolata si frisca lichida. Amestecati bine. Turnati rezultatul intr-un pahar de cocteil racit in prealabil. Serviti cu bomboane de ciocolata. Este potrivit pentru desert.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul gheaţă