x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Tatton Flower Show - tradiţia expoziţiilor florale de vară

Tatton Flower Show - tradiţia expoziţiilor florale de vară

19 Iul 2007   •   00:00

Idei inspirate, plante şi relaxare - iată ce s-au obişnuit vizitatorii să găsească la Tatton Flower Show de mulţi ani incoace.

Idei inspirate, plante şi relaxare - iată ce s-au obişnuit vizitatorii să găsească la Tatton Flower Show de mulţi ani incoace. Ca şi in cazul Chelsea sau Hampton Court Flower Show, evenimentul este organizat de Royal Horticultural Society din Marea Britanie şi se inscrie intr-o serie de manifestări pentru iubitorii de flori, pentru cei care doresc să afle cum işi pot amenaja cel mai bine grădina, pentru furnizorii locali de plante sau de publicaţii de specialitate. Există an de an secţiuni tradiţionale ale manifestării, dar şi unele noi, menite să atragă o anumită categorie de public. Vizitatorii sunt incăntaţi de atmosfera plăcută de la Tatton Flower Show, de propunerile de grădini pe care chiar şi le pot amenaja acasă şi de faptul că pot aloca pentru achiziţii un buget nu prea mare.

Tatton Park

Parcul Tatton este de fapt un monument istoric. Pe o suprafaţă generoasă se află o construcţie in stil Tudor, un lac, parcul propriu-zis cu nenumărate specii de plante şi arbori şi o mulţime de animale care trăiesc in fermele Tatton ca intr-o rezervaţie. Clădirea este o bijuterie a stilului: are spaţii largi, păstrează incă istoricul familiei care a locuit-o, deţine o colecţie de 200 de piese de mobilier, precum şi o colecţie de picturi. Totul degajă o splendoare rafinată, lux şi căldura unui cămin. Parcul propriu-zis include o grădină formală, un labirint după moda anilor 1790 şi Grădina Charlottei. La 1818 s-a construit şi sera din apropiere, zona ferigilor, grădina italiană şi mai tărziu monumentul Choragic. Insă cea mai cunoscută zonă a parcului este Grădina Japoneză. Este de fapt una dintre cele mai reuşite grădini japoneze de pe teritoriul britanic. Ca in oricare alt parc, la Tatton se intălnesc grupuri statuare şi diverse elemente arhitectonice. O dată pe an, parcul şi reşedinţa Tatton devin punct de atracţie pentru iubitorii de flori, grădini şi, nu in ultimul rănd, de artă.

Plante

In pavilionul floral şi in cel numit Plant Plaza, multe sere şi pepiniere işi expun cele mai noi şi mai frumoase realizări florale şi oferă posibilitatea vizitatorilor să le achiziţioneze. Plantele tradiţionale (Trandafiri, Hosta, Zinnia, Impatiens, Pelargonium şi altele asemenea) pentru grădini au acum varietăţi noi mai interesante. Societăţile naţionale ale iubitorilor de plante sunt şi ele reprezentate la astfel de expoziţii şi vorbesc despre experienţa lor in cultivarea florilor şi despre cele mai indrăgite sortimente. Sunt prezente societăţile iubitorilor de cactuşi şi suculente, clematite, hosta, streptocarpus, bonsai, dalia, plante perene diverse, rhododendron, camelii şi magnolia, plante pentru grădini alpine etc.

Grădini

Oferta la capitolul amenajări de grădini este la fel de bogată ca şi la cea de plante. Grădina-expoziţie este o amenajare de efect care se intinde pe o suprafaţă mai mare de 225 mp. La competiţiile organizate pe segmentul de design participă unii dintre cei mai cunoscuţi designeri din Marea Britanie, dar nu numai. Aici fantezia nu are limite: designerii găsesc mereu lucruri care să-i surprindă pe vizitatori şi care să-i facă să preia ideile pentru propriile grădini. Proiectele de grădini "back to back" sunt, de fapt, viitoare grădini urbare. Pe un spaţiu de 6x4 mp devine evidentă priceperea fiecăruia in amenajare.

Alte atracţii

Printre atracţiile expoziţiei se numără competiţia de amenajări de straturi florale, demonstraţii de aranjamente florale susţinute de cei mai cunoscuţi experţi in domeniu, secţiunea de echipamente şi unelte de grădinărit, pavilionul publicaţiilor de specialitate şi cel al artei grădinăritului. După cum vedeţi, in comparaţie cu Chelsea şi Hampton Court Flower Show există destul de multe asemănări, dar Tatton ca locaţie a expoziţiei este ceva deosebit. Intr-un timp foarte scurt reuşiţi să vă puneţi la curent cu noutăţile florale şi aveţi ocazia să vizitaţi clădirea-monument istoric.

×
Subiecte în articol: grădini plante tatton flower show